Apple

iPhone 16 u potpunosti izbacuje fizičke tipke i zamjenjuje ih kapacitivnima

Najnoviji izvještaji insajdera govore da će Apple u nadolazećoj iPhone 16 seriji uvesti potpuno novu filozofiju fizičkih tipki. Umjesto mehaničkih sklopova, upotrijebit će kapacitivne tipke koje će vibracijom simulirati pritisak. To uključuje dvije tipke za podešavanja glasnoće, tipku za uključivanje, akcijsku te novu „capture“ tipku koja bi trebala služiti za okidanje fotografija, ali i dodatno upravljanje foto funkcijama, poput zumiranja gestom.

Ova ideja nije nova. Apple je kapacitivne tipke navodno trebao predstaviti još u iPhone 15 seriji, no zbog tehničkih poteškoća nisu bile spremne na vrijeme. Tako je Apple dobio još godinu dana za usavršavanje ove tehnologije, zbog čega možemo očekivati da će posao biti dobro odrađen.

Mišljenja oko uvođenja ovakvog načina implementacije fizičkih tipki su podijeljena. Jedni tvrde da kapacitivni feedback vibracijom nikad neće kvalitetno zamijeniti fizičku tipku onako kako priželjkujemo. Jedan od primjera je i 3D Touch, Appleov izum iz prošlog desetljeća koji je na zaslonu simulirao fizički pritisak. S obzirom da od strane korisnika nije bio prihvaćen u mjeri u kojoj je Apple očekivao, u novijim modelima je napušten.

Naravno, uvijek postoji i druga strana priče. Naime, Apple je na MacBook računalima prvi ugradio trackpad s upravo ovakvim konceptom, koji se na koncu pokazao superiornim u odnosu na klasična fizička rješenja.

Bilo kako bilo, o ovome nećemo moći ništa pametno reći, dok sami ne isprobamo.