iPhone SE – Recenzija

iPhone SE recenzija

Da je nekim slučajem bilo koji proizvođač smartfona uzeo kućište i zaslon svog modela iz 2012. godine, izmijenio tek procesor i kameru, i ponudio ga po cijeni od cca 4000 kn (za 16 GB model), vjerojatno biste pomislili da je na čelu kompanije Stephen Elop i da ju ciljano vodi u propast.

No s obzirom da je riječ o Appleu, a cijena od 4000 kn je za dobru četvrtinu niža nego prvog idućeg njihovog modela, koji ujedno dolazi s istim procesorom i istom stražnjom kamerom, ovo se čini kao vrlo povoljna verzija iPhonea. Iako je na tržište došao pola godine nakon modela 6s i 6s Plus, nikako nemojte pomisliti da se radi o nasljedniku tih modela.

Riječ je o uređaju sa, za današnje pojmove vrlo malim 4“ zaslonom, primarno namijenjenom svima onima koji ni pod kojim uvjetima ne žele veći smartfon od recimo iPhonea 5. Kakav je iPhone SE, je li u praksi zaista snažan kao 6S, ali u manjem kućištu, ili ipak ima nekih očitih nedostataka naspram njega, pročitajte u nastavku.

GLAVNE KARAKTERISTIKE

Dimenzije
123.8 x 58.6 x 7.6 mm

Masa
113 grama

Zaslon
4,0″ IPS LCD 1136 X 640, 326 ppi

SoC
Apple A9

CPU
2x Twister 1,84 GHz

RAM
2 GB

Interna memorija
16/64 GB

Micro SD
Ne

Povezivanje
WiFi, WiFi Direct, WiFi Hotspot, A-GPS, Bluetooth

Brzo punjenje
Ne

Bežično punjenje
Ne

OS
iOS 9

Kamera
12 MP/4K, f/2.2, 29 mm, 1,22 µm piksel, 1/3” senzor

Prednja kamera
1,2 MP f/2.4

Baterija
1624 mAh

Cijena
Oko 4000 kuna

PREDNOSTI
NEDOSTACI

Vrhunske performanse
Zastarjeli zaslon i čitač otiska prsta

Odlična kamera
Mala interna memorija

Kvaliteta izrade
Ne podržava memorijske kartice

Ne podržava brzo punjenje

Nema LED-ice za obavijesti

Visoka cijena

Dizajn, kućište i ergonomija

iPhone 4 bio je moj prvi model iPhonea kojeg sam imao i koristio dulje razdoblje, pa me iPhone SE pomalo nostalgično vratio u to doba. Kao da je riječ o svojevrsnom retro modelu.
Aluminijsko kućište je vrlo kvalitetno i čvrsto, a izgled donekle narušavaju tek polikarbonatni prorezi za antenu. Na lijevom boku imamo tipke za kontrolu glasnoće koje izgledaju vrlo kvalitetno, ali blago plešu u kućištu. Povrh njih je klasični Appleov prekidač za nečujni način rada, kratkog ali vrlo jasnog hoda.

Tipka za uključivanje smještena je na vrhu, ali s obzirom da je riječ o zaista vrlo malom uređaju, to ne bi smjelo nikome predstavljati problem. Istina, bočni smještaj je puno logičniji i prirodniji, ali nećemo se previše žaliti. Lightning utor smješten je centralno između dvije rešetke od kojih lijeva skriva glavni mikrofon, a desna zvučnik, a uz njih je i 3,5 mm utor za slušalice.

Desni bok uređaja rezerviran je samo za utor za (nano) SIM karticu, a s obzirom da je bočna strana potpuno ravna, ovo je ujedno i jedan od rijetkih uređaja koje možete postaviti na bok i pustiti ga bez brige da vas fotografira s prijateljima ili snimi video.

Prednjom stranom dominira 4“ zaslon s nešto većom količinom mesa nego što smo viđali zadnjih godina. Razlog tome je, naravno, staro kućište iz vremena kad se o mesu oko zaslona nije ni raspravljalo. Ispod zaslona se smjestila home tipka s nešto starijom inačicom Touch ID čitača otiska prsta, a povrh njega slušalica s klasičnim setom senzora, i (opet) nešto starijom inačicom selfie kamere. Nažalost, LED-ice za obavijesti u iPhoneu nikad nije bilo, pa tako ni ovaj model nije iznimka.

Stražnja strana je većinom prekrivena aluminijem, koji u kombinaciji s crnim staklom izgleda vrlo lijepo. Istina, ovo je već pomalo prožvakani dizajn, ali nekako spadam u one nostalgičare koji ga i dalje smatraju vrlo lijepim. Osjećaj otprilike sličan onome kojeg ljubitelji old timera gaje prema svojim starim automobilima. U gornjem crnom djelu smjestila se i „nova“ kamera, identična onoj iz iPhonea 6s, uz pomoćni mikrofon i dvotonsku LED bljeskalicu.

Smatram da isti dizajn kao i starijih modela neće smetati potencijalnim kupcima, štoviše, veća je vjerojatnost da će ih upravo on i privući. I dan danas poznajem dovoljan broj ljudi koji traže vrlo malen uređaj. Istina, postoje i kvalitetni Androidi, fizički tek neznatno veći poput Xperije Z5 Compact, no velik dio njih čim čuje da je riječ o 4,6“ zaslonu, ne žele ići dalje.

Zaslon

4“ zaslon novog iPhonea SE je vrhunski zaslon za 2013. godinu, ali vjerovali ili ne, uopće nije toliko loš ni dan danas. Prikaz crne bi definitivno mogao biti bolji, kao i kontrast općenito, ali sve ostalo je sasvim solidno, dapače, vidljivost na suncu je, primjerice, čak i odlična.
Problem ponajviše leži u super kvalitetnim zaslonima koji su preplavili tržište u međuvremenu, a ovaj je vrlo sličan onome u iPhoneu 5, ako ne i identičan, tako je jednostavno zastario.

zaslon

Iako je sama rezolucija niska za današnje pojmove, tek 640 x 1136 piksela, na ovoj dijagonali zaslona to rezultira s 326 ppi, jednako koliko i onaj u iPhonea 6s i sasvim je solidna, unatoč tome što ga u prosjeku gledam s 30% manje udaljenosti nego svoj LG G4. Također novi zaslon u 6s izgleda puno bliže površini, vizualno je oku ugodniji, istovremeno ima bolji prikaz na suncu i ugodniji je za čitati u mrklom mraku. Očito je da ovaj zaslon ne možemo nazvati lošim, ali definitivno je kvalitetom ispod prosjeka.

U odnosu na model 6s izostao je famozni Force Touch, odnosno 3D Touch, kako ga Apple naziva. Prisjetimo se, to je poseban komad hardvera koji prepoznaje jačinu vašeg dodira na zaslonu i sukladno tome nudi vam dodatne opcije unutar sučelja. Za više o ovome svakako bacite oko na recenziju iPhonea 6s.

Hardver i performanse

Svi oni koji tvrde da iPhonei imaju slabije procesore od suparnika iz Android tabora, nemaju pravo. Appleov A9 procesor koji pokreće iPhone SE je trenutno jedan od najjačih SoC-eva na tržištu. Pokreću ga dvije Twister jezgre na na taktu od 1,8 GHz, a dizajnom su najsličnije Kryo jezgrama Snapdragona 820. Uz 2 GB RAM-a tu je i PowerVR GT7600 GPU ali i zasebni M9 koprocesor zadužen za praćenje vaših fizičkih aktivnosti.

S ovom kombinacijom hardvera, uz višestruko nižu rezoluciju od konkurentskih Androida, ovaj smartfon nema apsolutno nikakve konkurencije kad je gaming u pitanju. Naravno, zaslon je toliko malen da će vjerojatno ga tek rijetki koristiti u ovu svrhu.

Ono što je razočaravajuće je svega 16 GB interne memorije, od kojih je korisniku dostupno nešto više od 11. To ukratko znači da imate dovoljno mjesta za snimanje malo više od 25 minuta 4k videa. Memorija nije proširiva i ukoliko ste imalo zahtjevniji korisnik, toplo vam preporučujemo da 16 GB model preskočite i uzmete onaj veći s 64 GB.

iPhone SE nije iznimka ni kad je povezivost u pitanju, pa je tako ograničen jednako koliko i svaki drugi iPhone, ali barem ima zadovoljavajuću kvalitetu signala. Na mjestima gdje inače nisam hvatao signal, niti iPhone nije bio iznimka, a u gradu gdje je pokrivenost dobra, nije došlo do neželjenog gubitka veze. Volio bih kad bi i kvaliteta slušalice bila na nešto višoj razini, barem kad je riječ o njenoj glasnoći. Naime, rub uređaja je dosta oštar pa bi nekima mogao izazvati iritaciju kod dužih razgovora, pogotovo ako nešto slabije čujete sugovornika.
Svi ostali prijemnici signala, od GPS-a do WiFi-a pokazali su se sasvim pristojnima.
Još jedno razočaranje slijedi kad pogledamo punjač. Appleovi iPhonei još uvijek ne podržavaju nikakav vid brzog punjenja, pa je tako za punjenje baterije vrlo malog kapaciteta, s pridruženim punjačem, potrebno više od 2 sata. Manje je potrebno Galaxyju S7 Edge koji ima gotovo duplo veći kapacitet baterije. Ovo zna biti prilično frustrirajuće kad imate tek desetak ili petnaest minuta da uređaj napunite prije nego izletite iz stana ili radnog mjesta, jer se on se za to vrijeme napuni tek nekoliko postotaka.

Valja spomenuti i čitač otiska prsta koji je nekoć bio najbrži i najprecizniji, no s obzirom na iznimno brz napredak tehnologije, ovaj u iPhoneu SE je vjerojatno sporiji čak i od onih koje sam zatekao u Xiaomijevim modelima. Nije on loš, i vrlo je precizan, ali mu definitivno treba nešto više vremena da otključa uređaj.

Softver i sučelje

iPhone SE dolazi s trenutno najnovijim iOS-om 9.3.2. i vjerojatno će imati sve nove nadogradnje idućih par godina, baš koliko i iPhone 6s. Na trenutnoj inačici SE radi vrlo dobro. Klasično nema prigovora o nikakvom zastajkivanju, a najfascinantnija je brzina pokretanja zahtjevnijih igara.

O ovom sučelju je sve već sve apsolutno rečeno. Svaki put kad bilo tko nešto kaže o njemu, imam osjećaj kao da je samo prepisao tekst zadnje recenzije i samo naveo promjenu u odnosu na prošlu godinu. Zato sam odlučio reći neke stvari koje su ostavile trag na mene kao primarnog korisnika Androida, no isto tako moram reći da sam svake godine barem 10 dana koristio aktualnu inačicu iPhonea.

Postoje neki trikovi koji uvelike olakšavaju multitasking, a do sad ih nisam primijetio. Primjerice, kad vam stigne poruka dok visite na Twitteru, nakon što ju pročitate, možete se jednim klikom vratiti nazad na Twitter, jer će u gornjem desnom uglu zaslona biti prečac za povratak u prethodnu aplikaciju. Zgodno, jednostavno i funkcionalno.

S druge strane, na iOS-u multitasking nije identičan onome u Androidu i puno više je usmjeren na štednju uređaja. Tako sam se upravo zbog ovakvog načina upravljanjem aplikacija, dovoljno puta našao u situaciji da mi kasne obavijesti za WhatsApp, Hangouts ili slične aplikacije koje zahtijevaju podatkovni promet.

Izbornik s brzim prečacima već je dulje vrijeme smješten „ispod“ samog sučelja, a pristupate mu povlačenjem prsta s donje strane zaslona, što osobno smatram vrlo zgodnim rješenjem. No isto tako bih volio da se konačno može i urediti po vlastitoj želji. Nerijetko se nađem u situaciji kad volim isključiti podatkovni promet, da me smartfon silom prilika s WiFi-a ne bi prebacio na njega i samim time uzrokovao naglo trošenje inače limitiranog paketa, ali takvog prečaca nema, već je potrebno svaki put ući u opće postavke.

iOS i dalje ima svojevrsne nelogičnosti koje me kao dugogodišnjeg korisnika Androida, blago rečeno, frustriraju. Primjera radi, sve fotografije pristigle na WhatsApp spremaju se u zajedničku mapu s fotografijama. Kad na WhatsApp primite 50-ak fotografija dnevno, onda shvatite da je ovo sve, samo ne dobro rješenje. Postoji solucija, a ta je da ne dozvolite WhatsAppu da sprema slike u galeriju, ali onda opet sliku morate tražiti konverzaciji, što i nije najsretnije rješenje.

Također, još uvijek ne postoji nikakav vid pametnog biranja unutar aplikacije za pozive, pa ste tako primorani koristiti klasično traženje kontakta. Vjerujem da većini to ne predstavlja veći problem, ali jednom kad se naviknete na ovako nešto, zapitate se je li to zaista toliki problem ugraditi.
Ovo je samo nekoliko od mnogih banalnih primjera, no generalno moram primijetiti da se iOS uvelike otvorio ka korisnicima Androida, a svi oni koji su htjeli vrlo malen uređaj iz tog tabora, sada bez prevelikih kompromisa mogu prijeći na ovu platformu.

Ukoliko vam klasična tipkovnica ne odgovara, valja napomenuti da već neko vrijeme možete instalirati alternativnu. Osobno sam, zbog nedostatka predviđanja riječi na hrvatskom instalirao SwiftKey. Iako je u početku radila dosta lošije nego ona na Androidu, vidi se da je uložen značajan trud. Nije jednako precizna kao original Appleova, ali to lako nadoknađuje s ugrađenom predikcijom.

No iOS i dalje ima jednu prednost, a ta je dugogodišnja softverska podrška, nešto o čemu korisnici Androida u ovom trenutku mogu samo sanjati. Ipak, iz iskustva svakako preporučam da prije nove nadogradnje uvijek pričekate neko vrijeme dok se ne slegnu dojmovi o njoj, jer ukoliko bude nekih problema, Apple obično par dana poslije izbaci par zakrpa koje značajno poboljšaju situaciju. Tako je u redu za nadogradnju softvera još uvijek i iPhone 5, koji je izašao još 2012., a po toj logici, ovaj uređaj bi ju trebao imati negdje do 2020. Naravno, zbog napretka hardvera kroz vrijeme, ne treba očekivati da će sve funkcije biti podržane, ali svakako treba istaknuti da je situacija u usporedbu na Android neusporedivo bolja.

Kamera

O ovoj kameri ne treba previše trošiti riječi jer svi vjerojatno znate o kakvoj je riječ.
12 MP senzor prenesen je iz iPhonea 6s, a kvaliteta fotografija je praktički identična. Fotografije se spremaju u 4:3 omjeru na kojeg se vratio čak i Samsung. Osobno ga ne volim, ali unutar sučelja nemate baš nekog pretjeranog izbora kad je rezolucija u pitanju. Možete eventualno odabrati 1:1 omjer.

Iako ponuđenih opcija nema baš puno, one najosnovnije su tu, a neke malo naprednije poput podešavanja razine osvjetljenja možete podešavati gestom nakon što fokusirate objekt koji fotografirate.

Prednost ovakve kamere je u njenom algoritmu kojeg osobno smatram jednim od najboljih, ako ne i najboljim algoritmom u svijetu smartfona. Fotografije će gotovo uvijek ispasti jednake kvalitete, bez većih odstupanja.

Fotografije uhvaćene s iPhoneom SE možda nisu najbolje, ali su definitivno u vrhu ovog industrijskog segmenta. Ono što je vjerojatno najbolje jest digitalna stabilizacija videa koja je fenomenalna. S druge strane, zvuk je i dalje mono, bez obzira na stereo mikrofone.
Optička stabilizacija bi pripomogla pri noćnom fotografiranju, ali nažalost ona je i dalje rezervirana samo za najveće Plus modele.

Moguće je snimati čak i 4k video, no da biste to omogućili, potrebne su akrobacije u izborniku. S obzirom da iPhone ne nudi opcije podešavanja rezolucije, bio sam uvjeren da u startu snima 4k video, jer zašto ne? No ipak, situacija je zapravo toliko zakomplicirana, da je to za ne povjerovati. Da biste odabrali snimanje u 4k rezoluciji, potrebno je otići u opće postavke uređaja, zatim pronaći postavke za fotografiju i video i onda unutar opcija kamere možete odabrati rezoluciju videa koju želite snimati.

Kvaliteta videa je u svakom slučaju odlična i tu nemam posebne zamjerke, bilo da se radi o 1080p ili 4K snimci. Količina detalja je na najvišem nivou, baš kao i balans bijele.
Ono što baš nije pretjerane kvalitete, ali mnogi začudo vole, jest prednja kamera. Čuo sam bezbroj puta da je selfie kamera iPhonea 5 najbolja, jer se na njoj ne vidi puno detalja i svi izgledaju lijepo, a to je živa istina.

Fotke ispadaju sasvim solidno, čak i u uvjetima lošijeg osvjetljenja zahvaljujući novoj softverskoj bljeskalici. Istina da fotografije ne rezultiraju s prevelikom količinom detalja, jer ipak je riječ o rezoluciji od 1,2 MP, ali selfiji će vas sasvim dobro poslužiti za sve društvene mreže ili pokoji video razgovor.

Baterija

iPhone SE dolazi s baterijom vrlo malog kapaciteta, svega 1624 mAh. Ovo je ujedno najmanja baterija koju sam imao u jednom smartfonu duže vrijeme, ali autonomija definitivno nije toliko loša.

Uz vrlo štedljiv procesor, jako dobro optimiziran operativni sustav i iznimno mali zaslon niske rezolucije, ova baterija se pokazala sasvim dovoljnom za sve potrebe prosječnog korisnika od jutra do večeri. Nekako vjerujem da su rijetki zahtjevniji korisnici koji će ovaj uređaj koristiti toliko da će uspjeti potrošiti bateriju u jednom danu, no ukoliko ga opteretite malo više, budite uvjereni da će vam punjač zatrebati prije večeri.

Iako ne mogu reći da sam ga koristio jednako koliko i Androide, ali uz 2 (povremeno) sinkronizirana mail računa, pristojnu dozu WhatsAppa, Twittera i Hangoutsa, te nešto malo YouTubea, iPhone SE bi mi izdržao od jutra do kasnih poslijepodnevnih sati.

Po iOS statistici ispada da sam uređaj ukupno koristio 5 do 5,5 sati, od čega bi otprilike sat do sat i pol otpalo na razgovore.  S obzirom na razliku u korištenju, rekao bih da je autonomija slična onoj u LG-u G5, možda malo čak i bolja, ali ništa pretjerano.

Zaključak

Prvi Appleov „jeftini“ smartfon bio je potpuno kiksao na tržištu, jer nitko nije želio plastični iPhone. 5C nikad nije doživio svog nasljednika, pa se Apple još jednom odlučio pokušati pokoriti tržište, ali ovoga puta s nešto boljim receptom.

SE definitivno nije niti 6s, a niti sedmica, on je jednostavno klasa za sebe. Osobno ne vidim SE kao konkurenciju Android uređajima ili većem iPhoneu 6s. On je jednostavno napravljen za sve one koji su odbili prijeći s iPhonea 5 i 5s na nove veće modele.

Treba reći da sam ostao neugodno iznenađen s obzirom da sam u zadnjih tjedan dana pronašao tek dvije osobe koje su znale da je ovo novi iPhone. Veliku većinu sam morao uvjeravati da je procesorski snažan kao i 6s, a neki mi nisu niti povjerovali. Mnogi su me u čudu gledali i pitali se kako to da ja imam stari iPhone?

U svemu tome sam se i sam zapitao, kako to da nitko ne zna za njega? Štoviše, zašto bi svi ispitanici, nakon što sam im objasnio kakav je ovo uređaj, radije izabrali stari iPhone 6? A vjerujte mi, pitao sam ih desetke i gnjavio sam sve poznanike redom. Osobno znam dvije osobe koje su upravo ovaj tjedan otišle i kupile iPhone 6 umjesto 5s, jer je skuplji i logično, bolji.

zakljucak

Puno pitanja je tu ostalo za rubriku komentara, a što će biti s prodajom ovog uređaja, osobno me ne dira previše, bar još uvijek dok nemam dionice Applea. Nemojte misliti da će vam ljudi nasumice ulijetati samo zato jer imate iPhone, to su poznanici koji me znaju i uvijek se vole informirati o svim novim uređajima koje donesem, bilo da je riječ o smartfonu najjeftinijeg ili najskupljeg cjenovnog ranga.

Pogledam li zadnjih 7 dana, kroz koje sam isključivo koristio ovaj iPhone, ne mogu se oteti dojmu da je ovaj uređaj gotovo nemoguće koristiti s dvije ruke. Koliko god sam se trudio, uvijek bi mi jedna smetala drugoj, a pojaviše se to osjeti kod tipkanja.

Opet, možda sam nostalgičar pa mi ga je lijepo bilo nekad gledati dok stoji okrenut zaslonom na stolu u omiljenoj diskoteci. Definitivno mi je najveći nedostatak bio izostanak pametnog biranja, a povrh toga, iznimno mali zaslon.

Premda je meni osobno zaslon definitivno premalen za tipkanje poruka, a brzina kojom tipkam je vjerojatno dva do tri puta sporija nego na klasičnim većim zaslonima, kupcima ovoga uređaja jasno je što traže s njim.

Kao što u automobilskoj industriji postoje mali dvosjedi poput Smarta, ili monovolumeni poput Sharana, tako i u svijetu smartfona možete sami odabrati koju veličinu zaslona želite. Ovim potezom Apple želi reći da ne morate nužno žrtvovati performanse uređaja, ali isto tako vam da ono najbolje ostavlja za najskuplje modele.

Vjerujem da kupcima iPhonea SE ovi nedostatci neće smetati, već da jednostavno žele imati vrlo dobar smartfon koji će proizvoditi odlične fotke, poslužiti za dopisivanje, Facebook i pozive, a uz to, izgledat će lijepo i imati sučelje na koje su navikli, te će ga bez ikakvih problema koristiti jednom rukom.

Video recenzija

 
      
 • gost

  kul

 • kvaju

  Osobno, nebi mi nimalo falio veliki zaslon kojega imam, na ultra jakom android telefonu, i općenito da se vratim na iOS, ali mislim da ću preskočiti ovaj model.

  Ne želim ga radi toga jer nisu stavili barem kvalitetniji i brži senzor za otisak prsta nego 5s, to im je minus žešći bar po meni. Ebo i 3d touch, i qhd ekrane, ali to su mogli staviti, i brži punjač.

  Ostalo, veličina ekrana, sami dizajn telefona, kamera, sami sustav, kvaliteta aplikacija su za mene n1.

 • Petar

  Savrseno objektivna recenzija. Bravo! Imati ce svoje kupce svakako

 • Edek

  Uf sharan se ne proizvodi jos od davnina 😝 iphoneic odlican i bez konkurencije za svoju velicinu!

 • KostaKurta

  Ovaj mob je u biti namjenjen starijoj populaciji koji vole jednostavnost, fluidnost i kompaktnost uredjaja. Mladja generacija Appleovih fanova će opet izabrati 6s ili 6 plus dok je ovo mob za ljude srednjih godina.

  Što se tiče 16gb modela, malo ko će se odlučiti za njega i mnogi će uzeti 64gb model. Samo tu će Apple zaraditi 100 dolara čistog profita kod prelaska na taj model. Eto kako se dodatno zaradjuje i pravi dobra marža.

 • Chopavi slim

  Sharan se proizvodi to je sigurno, ali je osnovni model 250.000kn pa ga kod nas zaobilaze jer je konkurencija više nego duplo jeftinija, moj susjed dotjerao jednog 2-3 godine starog sa full opreme iz švabije za nekih 140-150000kn, tako da nisi u pravu. A što se iphone SE tiče da je u istom kućištu kao 6tica tada bi se i prodavao ovako nebu išlo kod nas, a mislim da je i inače malo podbacio jer za par kuna više, na crno se dobije iphone 6

 • marsasmarsa

  Hvala vam na povratku u prošlost, slika od k850i!

 • Sunrise

  Glupost. Ali svako ima svoje veselje. Tako će i neka stara naivna budala kupiti ovaj ružni isprdak

 • Dado

  Što se tipkovnice tiče, bolje tipkovnice od one na 4s nisam vidio. Ovo mi je drugi android, prvi je imao ekran od 5 inča, ovaj ima od 5,5 i ni na jednom ne tipkam toliko precizno i brzo kao na dobrom starom 4s. Vratio bi se na ajfon samo radi tipkovnice

 • Tomaš

  “Nema LED-ice za obavijesti”

  Dalje nisam ni čitao…

 • mustrashh

  iPad punjac + manja baterija na SE = brzo punjenje. Sto se tice senzora, zena mi ima 5s. Senzor radi fantasticno, tako da tu stvarno ne vidim problema.

  Meni osobno se dizajn svidja, ali da su mogli barem par sitnica izmjeniti… Ma ne mogli, vec morali. Ovako radi ustede recikliraju. Fuj.

 • Kulin ban

  dok je ovaca bit će i vune
  489 eura koliko sam vidio cjenu u Saturnu u Minhenu za ovo govance
  to mogu samo prehlađeni

 • Halo

  Ista iskustva. Nekako najjednostavnija i najpreciznija tipkovnica. A za one koji mozda imaju ćevape-prste, postoji landcape mod za pisanje 🙃

 • Halo

  Baš bacio malo oko na recenzije s5 i note 4 koji su poslovično imali očajan čitač otiska i ni riječi kritikama njega, a onaj iz 5s je miljama daleko. Dakle nije taj čitač otiska uopce los, ali je koju stotinjku sporiji od onog na 6S ocito.
  Nedostatak LEDice za obavijesti stavljati kao nedostatak mi je u rangu ne postojanja prekidača za urušavanje na ostalim mobitelima ili donedavno ne postojanje prikaza obavijesti na lock screenu Androida i ne paljenje ekrana prilikom primanja obavijesti.
  Osobno mi je upravo ta LEDica na svakom Androidu bila najiritantnija stvar.
  Ekran ne kužim bas po čemu je zastario. Ako se misli na broj piksela po inču, bit ce da se nekim ljudima s godinama popravio vid ili su počeli koristiti naočale, jer u vrijeme s2 nitko “nije vidio” očitu razliku u gustoći između tadašnje “retine” i 200ak ppi

 • Halo

  *prekidača za utišavanje 😊

 • a

  prva rečenica kirurški točno opisuje i potvrđuje kakvi su appleovi kupci – ovce

 • B

  @a nazivati nekoga ovcom je u krajnju ruku odraz kucnog (ne)odgoja. Svaka roba naci ce svoga kupca i stoga nazivat nekoga ovcom zato sto si moze priustiti nesto me uvik sjeti da smo na brdovitom balkanu. Mislim da je kupnja iphonea ipak bolja investicija od androida, prvenstveno radi brzine sucelja i fluidnosti, kvalitete aplikacija i podrske, a u krajnjem slucaju drzanju cijene prilikom prodaje. Naravno, ima i mnogo mana ali nista nije crno bijelo…i ljudi smirite dozivljaje, nemojte se klati, uzivajte u tehnologiji 🙂

 • a

  valjda uzivati u tehnologiji svakako, al postaviti cijenu van pameti za nesto i to dobro prodavati znači dobro uvaljivati kupcima. nije u njima problem nego u kupcima. da ih kupci ne podrzavaju kupovinom, ne bi se oni bahatili cijenom. i zato su ovce. nema tu odgoj veze. to je metafora. ako te metafora takla, to je druga stvar.

  i ovaj argument ‘zasto bi bio ovca ako si moze priustiti’ je isfuran do kraja. meni osobno novac nije problem i stalno imam flagshipove, a nijednom to nije bio ajfon iz razloga što nudi manje za daleko vecu cijenu. evo konkretno, zapakira solidan softver u dizajn star 6 godina i prodaje ga po basnoslovnoj cijeni. svaka čast njima, opet ću, kupci ih podržavaju, ali time dokazuju da plešu kako im se svira a.k.a. ovce.

 • B

  Gledaj prijatelju, prica ti drzi vodu i stoji to da se unatoc svim objektivnim manama prodaje kao lud. A to da je netko ovca mozes sigurno reci i kupcu bmw-a, jer, zasto kupiti neki bmw kad za 3 puta manju cijenu moze kupiti npr Kiu. E sad dolazimo do onoga “premium”. Apple je po meni u rangu smartfona premium proizvodac, savrsen ispeglan os u lijepom kucistu, naravno, po astronomskoj cijeni (za hr prilike). Zakljucak je isti, svaka roba nade svoga kupca 🙂

 • Sljam

  Koja kanta, nije ni čudo da puše na dionicama, sretno im bilo, samo neka tako nastave

 • Sljam

  Istina, osnova telefona

 • Sljam

  Drito za ovce ko i benđola

 • a

  gle, nije to baš isto kao BMW. evo zašto. svima je jasno da svi pokušavaju prodati nekakav proizvod po što višoj cijeni. i to je čak i logično. ali u svemu tome praviti budalu od onoga što te drži na životu je ispod svake razine.

  konkretno, novi BMW koji danas košta recimo 40.000 € sigurno neće prodavati za 5-6 godina kao novi model za te novce, a da mu samo unutrašnju armaturu izmijene. čak sam i to puno rekao 😀 a to pak apple radi.

  i u tome postoji granica, granica između prodaje s enormnom maržom (što rade mnogi) i pravljenja budala od ljudi (što radi apple). ali opet kažem, to im sve kupci dozvoljavaju, jer niko se ne bahati sam od sebe nego što mu se to dozvoli. a opet ću, kako nazvati nekoga kime se upravlja i radi ono što se želi? jednostavno, ovca. nikakva uvreda, samo metafora, činjenica…

 • Cipiripi

  Koje smece..Karakteristke od 400 kuna..

 • b

  Gledaj prijatelju, nas ovcama prave na raznorazne nacine, pocevsi od hrane pa nadalje, stoga generaliziranje i definiranje “ovce”prema marki/modelu smartfona kojeg posjeduju je po meni glupo. Btw po meni je ovaj uredaj dobra kupnja ako se prijede preko par stavki, a dobiva se izrazita fluidnost, odlicna zadnja kamera i sve to u malom pakiranju, a kod daljnje prodaje vrlo dobro drzi cijenu. Da je preskup, je, ali…zakljucak vec znas 😀

 • a

  pa upravo sam iznad napisao da mnogi žele prodati što skuplje, ali da i tu postoji granica i kako onda ne zvati ovcama one koji kupuju kod onih koji prijeđu tu granicu? pročitaj što sam napisao, imam dojam da nisi s razumijevanjem.

  i s druge strane kažeš da je dobra kupovina ako se PRIJEĐE preko PAR stavki, a cijena mu je ionako puno previše visoka. znači, dobiješ manjkav proizvod za veliku cijenu. stvarno dobra kupnja.

 • Charlie

  Hajd zaobiđi ovaj portal u širokom luku molim te.
  Tvoj komentar nema veze sa mozgom. A kompetentan si kao sta Mara zna krivi k..ac.

 • Najjstarija djeca

  Za uređaj koji postiže 130 000 bodova na AnTuTu reći da je smeće je van svake pameti…

 • B

  Nekome je sam os i fluidnost sama po sebi dovoljna da ga kupi. I tu “granicu” ne mozes proizvoljno odredivati jer nisu niti svacija primanja ista stoga opet izvlacis generalizaciju, a cinjenica da se iPhone prodaje kao lud i u svijetu,a ne samo unutar granica Lijepe Nase. Meni npr vise ne bi palo na pamet dati 6k za samsung s6/7 iako je specifikacijama po meni cak i bolji uredaj. A tu onda dolazimo do onog problema zvanog touch wiz. I vjeruj mi, nisam jedini koji tako razmislja. To sto je dobra kupovina, a sto ne treba odluciti sam kupac, a ne ti, ja ili netko treci. Ja sam samo naveo vlastiti dozivljaj ovog uredaja. Toliko od mene, lp 🙂

 • a

  ne znam di nalaziš da ja određujem ili savjetujem ko će što kupiti. naravno da je to po osobnom nahođenju, ali to ne pobija moje konstatacije, dapače, potvrđuje ih tako što ih je Apple uvjerio da to tako i nikako drugačije. privolio ih je, pridobio. i opet ću, to je u redu, ali ne pobija moju konstataciju da ih to čini ovcama (iz razloga gore navedenih). vrtimo se u krug, a mislim da je to jer me ne shvaćaš što govorim…

 • B

  A zasto uporno tvrdis da si jedino ti u pravu i nitko drugi tko razmislja drukcije nije? I molim te objani sto to ne shvacam. Hvala

 • a

  prvenstveno zato što govoriš da je kupovina ovog mobitela dobra kupovina. realno gledano – nije. manjkav je, a skup. dakle, u rangu je čistog prosjeka performansama, a cijenom među najskupljima

  drugo, ne shvaćaš me da ja mislim da je iphone dobar mobitel. ali preskup. vrlo.

  i tu onda dolazimo da se radi budale od ljudi.

  dalje, to im sve dopuštaju kupci, tako da i nije njihova krivnja. ali su kupci dopustili da se od njih radi ovce. kad već moram koristiti karikature, od kupaca se radi to da kao što pastir navodi i zapovijeda ovcama kud da idu i di da se hrane, tako apple preusmjerava svoje kupce sebi bez obzira što su, realno gledano, cijene basnoslovne, a ne nude više nego ostali. svaka čast njima, al ljudi su budale.

  i to ne želiš prihvatiti, zato kažem da ne shvaćaš.

 • B

  Kako mozes reci da su performanse prosjek? Konkretno cip i ostale iznutrice su iz modela 6s/6s plus, osim citaca otiska prsta i prednje kamere. I koliko znam, najskuplji flagshipovi dodu kudikamo vise od ovog ajfona…apple ce se i dalje prodavati kao lud, htjeli mi to ili ne, ali cinjenica je da je ovo idealan mob za ljude koji ne zele zrtvovati performanse a ne zele niti veliko kuciste. Stoga je to “kupci applea su ovce i kupci idu kako se njima svira” je lajanje na mjesec, jer, kazem ti opet, prodavat ce se k’o halva

 • a

  a pogledaj mu nedostatke. a tek one koji nisu navedeni? hm… z5 compactu recimo nije ni do koljena

  i nigdje nisam napisao da se neće prodavati ko lud, to samo potvrđuje moje prijašnje teze

 • B

  Nema svaki kupac iste preferencije i ukuse. Npr nekoga ce odbiti android, dok ce druge odbiti zatvorenost ios-a. Probaj gledat stvari i iz druge perspektIve, jednoumlje ubija 🙂
  P.s. koristim android i nisam niciji fanboy, da nebi bilo zabune

 • a

  ne znam oćeš vjerovat, al nastojim gledati i iz drugih perspektiva. vidiš to i iznad po onome di sam rekao da je iphone dobar mobitel. i stvarno je. ali me uzasno nervira što ga prodaju daleko vise nego sto vrijedi. a nije da su mi novci problem (uvijek imam flagship). tu se jednostavno radi o principu. većina to ne vidi ili ne želi vidjeti ili ih nije briga. naravno svakom njegovo.

 • B

  Slazem se u ovome, ali vani gotovo nema razlike u cijeni iphonea i flagship androida. Nasi trgovci/teleoperatieri dizu bolesne marze na tome…

 • a

  tako je, i onda di prođe, prođe… drago mi je da smo se negdje složili 🙂

  budi mi pozdravljen 😉

 • Cipiripi

  Kreteni gledaju bodove. Mene interesuje MASINA, uredjaj koji MENI pase. Da, naravno da ovce daju NOVCE.

 • Cipiripi

  SMECE…400 kuna..

 • B

  Eto da na lijep nacin zavrsimo ovu raspravu 😀
  Takoder 😉

 • Glavax

  iphone. SE 64 Gb ili 6s 16 gb?

  6s mi je puno ljepsi ali SE 64 mi je jeftiniji za 100€ sto vi mislite?

 • Ja bih 6s, osim ako ti velicina ne igra neku specijalnu ulogu

 • Doktor

  Mobtel je odlican, imam ga vec 10 mjececi i nikada nisam imao nikakvih problema s perforamnsima ili slicnim, iako ljudi koji imaju 6s jesu. Usporedivao sam ga sa 7 i ja bih i dalje uzeo SE. Svatko tko planira uzeti mobitel sigurno nece pozaliti!

 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
Uporaba kolačića

Mob.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.  [ U redu ]