Apple Biznis

Je li Apple pronašao način za izigravanje EU regulative koja će omogućiti sideloading?

Sideloading aplikacija na iPhone, odnosno mogućnost kupnje putem trećih strana, uskoro će biti omogućen u EU, zahvaljujući regulativi koja je Apple stavila u kategoriju Gatekeepera. DMA (Digital Market Act) stupa na snagu u ožujku, te će Apple od tada u zemljama članicama europskog ekonomskog prostora morati dozvoliti instalaciju aplikacija mimo App Storea.

Međutim, Wall Street Journal sada javlja da će Apple neovisno o ovome i dalje kontrolirati koje se aplikacije instaliraju na iPhone, odnosno da će i dalje moći zaračunavati proviziju na plaćanja unutar aplikacija kao do sada.

Na koji će način Apple ovo točno tehnološki izvesti za sada nije jasno. Istini za volju, s obzirom da kontrolira cijeli eko-sustav, vjerojatno je pronašao načine, no pitanje je hoće li to zadovoljiti EU regulatore. Ubiranje provizije i onemogućavanje pristupa instalacije aplikacija drugim kompanijama, pa tako i njihovoj potrebi za zaradom, odnosno reguliranje dodatnih naplata unutar aplikacija bio je i jedan od razloga zašto je Apple stavljen u kategoriju Gatekeepera.

Čini se Apple iz petnih žila trudi izigrati ovu regulativu, te će vjerojatno tražiti nove rupe u zakonu, a možda i pokretati sudske sporove. Jasno, radi se o solidnim prihodima koje kompanija iz Cupertina ubire ovim putem, ali ne treba zanemariti ni ozbiljnost EU regulatora, koji su do sada u više navrata pokazali zube, naplaćujući Big Tech kompanijama, pa tako i samom Appleu, drakonske kazne za nepoštivanje regulacije.