Kako nas operateri tretiraju kao mlade majmune [2. dio] - Tele2 počeo smanjivati "Bezbroj" gigabajtaNakon što su prošle godine potiho počeli smanjivati broj gigabajta u EU/EEA roamingu, naši vrli operateri su ovu disciplinu počeli primjenjivati i na domaćem terenu. Naime, bez reklama i velike pompe, korisnici mobilnog flat interneta, koji je prije par godina digao prilično veliku prašinu na domaćem telekomunikacijskom tržištu, počeli su sa zadnjim računom dobivati obavijesti o smanjivanju prometa po maksimalnoj brzini.

Jedan korisnik (podaci poznati redakciji) nam je poslao obavijest kako se njegovih 1 TB na Bezbroj tarifi u Pokućnom internetu smanjuje na 200 GB. Tele2 u objašnjenju navodi da su se na to odlučili analizom korisnikovog korištenja podatkovnog prometa, te da će brzina nakon potrošenih 200 GB pasti na „dovoljnih“ 2 mbps. Zanimljiva je ova njihova analiza, jer konkretni korisnik kaže kako mjesečno troši 350 GB.

columns="1" size="medium"

Naravno, ovo je bilo samo pitanje vremena, što smo naveli kao mogućnost još kad je usluga uvedena, a razlog je, naravno, preopterećenost sustava. Tele2 je prvi u Hrvatskoj uveo pravi mobilni flat internet, budući da je prag za FOP (Fair Usage Policy) bio postavljen na 1 TB, nakon čega su i druga dva operatera uvela slične usluge.

Postavljen je veliki broj 4G baznih stanica i većina korisnika je bila zadovoljna brzinom. Naravno, kad je njihov broj narastao, odnosno kad je Tele2 nakupio prilično velik broj korisnika, sustav se preopteretio i sada nema izlaza osim postupnog smanjivanja gigabajta i brzine. S obzirom na prirodu mobilnih mreža, ovakve igre možemo očekivati i od druga dva operatera.

Naravno, u ovome ne bi bilo ništa sporno da mnogi korisnici nisu vezani ugovorima na dvije godine. Dakle, ugovorili su uslugu koja im je naknadno uskraćena jednostranom odlukom operatera.

Dopuna:

U međuvremenu se na Twitteru povukla rasprava oko ovog problema pa je Tele2 sa službenog računa odgovorio kako će korisnicima koji su vezani ugovorom biti omogućeno raskidanje bez plaćanja penala. Lijepo od njih, ali oglasili su se tek nakon reakcije korisnika.