Apple

Kako obrisati cache (predmemoriju) na iPhoneu i ubrzati njegov rad

iPhone, ma koliko bio teoretski brži i stabilniji od Androida, isto ima svoje trenutke slabosti. Kao i svaki drugi mobitel ili računalo kojim pristupate internetu i koriste razne aplikacije, nije imun na prikupljanje i čuvanje hrpe podataka koji se koriste vrlo malo ili uopće nisu potrebni. Te podatke nazivamo „cache“ (predmemorija), a koriste ga aplikacije kako bi se brže učitale prilikom narednih pokretanja.

Međutim, kad se cache „napuni“, postane prilično težak operativnom sustavu, te zbog toga uređaj često zna usporiti. Kod iOS-a je taj problem nešto manje izražen nego u Androidu, no ukoliko ne vodite računa o njemu, postoji velika šansa da će vam se uređaj usporiti. 

Kako obrisati Cache na iPhoneu?

Najveći proizvođač cache datoteka su web preglednici. Oni podatke s web stranica čuvaju „u rezervi“, kako bi ih brže učitali prilikom sljedeće posjete određenoj web lokaciji. Međutim, čest je slučaj da mnoge stranice posjetite samo jednom, ali njihovi tragovi u obliku cachea ostaju.

Pod pretpostavkom da na iPhoneu koristite Safari, cache možete isprazniti na sljedeći način: 

  • Uđite u Postavke
  • Odaberite -> Safari
  • Kliknite -> Očisti povijest i podatke web-mjesta. Ovdje možete birati za koji vremenski period želite obrisati podatke, a istovremeno će biti obrisani i kolačići

Ovom radnjom obrisat ćete željeni dio cache podataka koji su se vremenom nakupili. Što dulji vremenski period izaberete, to je vjerojatnost da ćete ubrzati rad iPhonea veća.

Kod aplikacija situacija je nešto drukčija. Ukoliko želite obrisati njihov cache, morate otići u opće postavke, odabrati iPhone Storage. Imajte na umu da se cache aplikacija ne može brisati individualno. Ono što možete je djelomično ukloniti aplikaciju koju ne koristite, što će svakako ubrzati uređaj. Nakon toga ju možete ponovno instalirati, ali ona će tada biti oslobođena cachea. Kad je djelomično uklonjena (offload) s uređaja, njezina će ikonica na početnom zaslonu ostati. Kad budete ponovno htjeli tu aplikaciju koristiti, dodirom prečice ona će vam ponuditi ponovnu instalaciju. Imajte na umu da ćete za njezino ponovno korištenje morati ponovno unijeti pristupne podatke, ukoliko ih koristi.