Biznis

TikTok u SAD-u sada i službeno zabranjen ako do 2025. ne prebaci poslovanje u vlasništvo američkih tvrtki

Nakon što je jučer američki kongres izglasao novi prijedlog „Zakona o nacionalnoj sigurnosti“ čekao se samo potpis predsjednika Joea Bidena, kako bi zakon stupio na snagu.

Biden je svojim blagoslovom tako osigurao da ByteDance, krovna kompanija TikToka u SAD-u mora promijeniti vlasničku strukturu, odnosno da svoje poslovanje proda ili na neki drugi način prebaci u vlasništvo američkih kompanija.

Prema zakonu koji je danas stupio na snagu, TikTok ima devet mjeseci vremena da ga ispoštuje, a u protivnom mu slijedi zabrana rada na američkom tlu.

Povezano: Biden bi zabranio TikTok, ali je na njemu istovremeno otvorio vlastiti račun za promociju

Podsjetimo, TikTok u SAD-u ima oko 170 milijuna korisnika, od kojih su dobar dio kreatori koji na platformi zarađuju. Još u doba Trumpove administracije TikTok je bio optužen da prikuplja podatke američkih korisnika te da ih prosljeđuje kineskim vlastima. ByteDance je ove navode odbila kao neutemeljene, no američke vlasti su očito neumoljive, bez obzira što za navedene optužbe nisu ponudili bilo kakve dokaze. Kao potencijalni kupac u nekim se kuloarima bio pojavio Microsoft, no njegov izvršni direktor je ubrzo demantirao zainteresiranost za takvu akviziciju.

Bilo kako bilo, TikTok u SAD-u očito neće više biti isti. Ukoliko poslovanje na koncu ipak proda nekoj američkoj kompaniji, prilično je izvjesno da joj neće ustupiti algoritam, koji ga je inače učinio najvećom društvenom mrežom na svijetu.

Ono što milijune korisnika TikToka, ali i mnoge građane brine je suzbijanje slobode govora i izražavanja, čime se SAD diče otkad postoje. Sada su očigledno nastupila nova vremena, tako da nije isključeno da ni europski saveznici SAD-a u doglednoj budućnosti neće učiniti isto.