Aplikacije Društvene mreže

TikTok u Americi samo na korak do zabrane

Nakon što je u ponedjeljak Zastupnički dom američkog Kongresa (House of Representatives) glasao za novi paket Zakona o nacionalnoj sigurnosti, danas ga je odobrio i Senat. Spomenuti paket sadrži i kontroverznu zabranu platforme TikTok, što u američkoj javnosti već godinama povlači pitanje o ograničavanju slobode govora.

Povezano: Biden bi zabranio TikTok, ali je na njemu istovremeno otvorio vlastiti račun za promociju

Sada, kad su oba doma američkog parlamenta odobrila prijedlog zakona, na potezu je predsjednik Joe Biden, čiji je potpis potreban kako bi zakon stupio na snagu. Nije uopće sporno da će Biden dati svoju potporu zabrani TikToka, budući da ju je i sam propagirao.

Predloženi zakon nalaže da ByteDance, krovna kompanija TikToka, u sljedećih godinu dana mora prodati svoj poslovni udio kompaniji ili više njih u američkom vlasništvu, inače mu slijedi zabrana rada.

Prodaja američkom „partneru“ bi svakako mogla imati pozitivan učinak na 170 milijuna korisnika ove društvene mreže u SAD-u, no izvjesno je da ByteDance na to neće pristati, barem ne pod uvjetima koje nalažu američki zakonodavci. Naime, tajna globalnog uspjeha TikToka je njegov algoritam, kojeg će kineska kompanija teško tek tako prepustiti Amerikancima.

Povezano: TikTok u SAD-u odbrojava zadnje dane. Hoće li zabranu doživjeti i u EU?

Podsjetimo, problem je nastao još u doba predsjednika Trumpa, kad je TikTok bio optužen da služi kao „kineska propaganda“ i „prosljeđuje podatke američkih korisnika kineskoj komunističkoj partiji“.