Top teme

Kineski proizvođači masovno uvode satelitsku komunikaciju putem mobitela. Europa je „na čekanju“

Nakon što je Apple na stol donio satelitsku komunikaciju putem mobitela, makar onu jednosmjernu, Huawei je u modelu Mate 60 Pro+ ponudio dvosmjernu, uz dodatak čak i telefonskih poziva. Usluga je u potonjem slučaju doduše ograničena na Kinu, no time ipak svjedočimo novom trendu, tj. uvođenju satelitske komunikacije u uređaje dostupne običnim, a ne samo privilegiranim korisnicima.

Najnovija vijest stiže iz Oppa, najpoznatijeg branda BBK Electronics kompanije. Naime, glasine sugeriraju da će i ovaj proizvođač uskoro ponuditi satelitsku komunikaciju u svojim uređajima, a spominju se i ostali proizvođači kao što su Xiaomi, Honor i Vivo, koji upravo pregovaraju s China Telecom operaterom o uvođenju ove vrste usluge na kineskom tržištu.

Europsko, međutim, čini se da ostaje zapostavljeno po ovom pitanju i u ovom trenutku se samo nekoliko zemalja Europske unije može pohvaliti dostupnošću Appleove usluge putem iPhonea, dok smo svi ostali osuđeni na čekanje.

Imajući u vidu rastuće tenzije između SAD-a i EU s jedne, i Kine s druge strane, iluzorno je očekivati da će kineski proizvođači uslugu satelitske komunikacije u dogledno vrijeme ponuditi na europskom tržištu. Naime, kineski proizvođači se oslanjaju na kineske satelite i suradnju s kineskim operaterima, stoga je teško vjerovati da će u trenutnoj geopolitičkoj konstelaciji razvoj događaja ići u koristi korisnika. Ne treba posebno naglašavati prednosti dvosmjerne komunikacije i poziva u odnosu na Appleov jednosmjerni sustav slanja SMS-a u nuždi.