Huawei Mate 60 Pro+ je potpuno novi model koji zaista podržava satelitske pozive

Nedavno predstavljanje Huaweija Mate 60 Pro podiglo je više prašine i izazvalo više kontroverzi nego lansiranje bilo kojeg pametnog telefona u zadnjih nekoliko godina. Umjesto službenog predstavljanja na nekom eventu, kao što je do sada bio običaj, Mate 60 Pro je najprije osvanuo na Huaweijevom web shopu, nakon čega se otkrilo da ga pogoni procesor u potpuni proizveden u Kini, što se do sada moglo smatrati bajkom.

Povezano: Šamar američkim sankcijama: Huawei Mate 60 Pro otkriva skok u razvoju kineske industrije čipova

Ovo je podiglo toliku prašinu da su, prema napisima samih američkih medija (CNN, Bloomberg i mnogi drugi) čak i američke vlasti pokrenule istragu kako je do ove situacije uopće došlo, budući da su prethodno izvršeni nebrojeni politički pritisci na nizozemsku vladu da učini sve kako bi se tamošnju kompanija ASML spriječilo u isporuci litografskih strojeva, neophodnih za proizvodnju preciznih čipova.

Razvoj događaja oko ovog uređaja se odvija tolikom brzinom, da je postalo nemoguće kvalitetno popratiti sve detalje, no danas je na površinu isplivala nova vijest, koja je dodatno prodrmala tehnološki svijet.

Naime, Huawei je, barem prema vlastitim tvrdnjama, lansirao model Huawei Mate 60 Pro+, koji zaista podržava satelitske pozive, za razliku od modela bez „+“ prefiksa, koji nudi tekstualnu komunikaciju putem satelita u slučaju nužde, odnosno na području bez pokrivenosti signalom operatera.

Povezano: Nova eskalacija: Kineske vlasti zabranile korištenje iPhonea državnim službenicima

Prema navodima samog Huaweija, ali i pisanju mnogih tehnoloških medija, Huawei Mate 60 Pro+ podržava glasovne pozive putem kineskog geostacionarnog Tiantong satelita, koji je već u službi tamošnjih operatera za satelitske pozive. Ovaj uređaj, je očekivano, skuplji od „običnog“ Mate 60 Pro modela, no detaljnije informacije o pretplati na satelitske pozive i općenito o tome kako cijela stvar funkcionira, još uvijek nisu dostupne. Očekujemo da ćemo više toga doznati u sljedećih nekoliko dana ili tjedana.

Via