Nova eskalacija: Kineske vlasti zabranile korištenje iPhonea državnim službenicima

Realno, bilo je samo pitanje vremena. Kineske vlasti danas su svim zaposlenicima u državnim službama zabranile korištenje iPhonea, ali i drugih pametnih telefona koji su proizvedeni izvan Kine. Treba napomenuti da se zabrana odnosi samo na uređaje koje državni službenici koriste za posao, dok ih u privatne svrhe i dalje mogu nesmetano posjedovati, prenosi WSJ.

Ovo je očito još jedna „mjera reciprociteta“, koja istini za volju, stiže s nekoliko godina zakašnjenja, nakon što su američke vlasti vladinim zaposlenicima zabranile korištenje Huawei i ZTE uređaja. Isto tako, ovakva zabrana u Kini već je bila uvedena za određene kategorije državnih dužnosnika, no sada je proširena na daleko širi spektar zaposlenika.

Povezano: Šamar američkim sankcijama: Huawei Mate 60 Pro otkriva skok u razvoju kineske industrije čipova

S obzirom da je iPhone jedan od najpopularnijih pametnih telefona u Kini, ovo bi moglo zadati ozbiljan udarac kompaniji iz Cupertina. Kina je, nakon SAD-a, Appleovo najveće tržište, koje je u zadnjih desetak godina konstantno bilježilo rast. Apple je 2022. godine prodajom iPhonea samo u Kini uprihodio 15,5 milijardi dolara, što je činilo 17% svih isporuka.

Ovaj potez kineskih vlasti sada predstavlja dodatnu eskalaciju u američko-kineskom trgovinskom ratu, budući da bi Appleu mogao zadati ozbiljan udarac u vidu smanjenja isporuka. Nitko u ovom trenutku ne zna koliko točno državnih službenika u Kini koristi iPhone u poslovne svrhe, no s obzirom na broj stanovnika i potencijal tržišta, taj broj sigurno nije mali.

Povezano: Zašto kineska zabrana izvoza Galija i Germanija u SAD i EU predstavlja prekretnicu u tehnološkom ratu?

S druge strane, sam iPhone se proizvodi u Kini, odnosno sklapa se u tamošnjim tvornicama, tako da bi svaka daljnja eskalacija potencijalno naštetila i kineskoj industriji. Neovisno o tome što su i Foxconn i Pegatron, dvije najveće tvornice u Kini koje proizvode iPhone, zapravo u tajvanskom vlasništvu, na kineskom tlu zapošljavaju preko milijun radnika. Apple je, istina, dio proizvodnje već izmjestio u Indiju, no radi se o zanemarivoj stavci, a prema procjenama mnogih respektabilnih analitičara, za potpuno „odvajanje“ od Kine Appleu bi trebalo oko 20 godina.

Smatramo da u ovom trenutku nema straha da će proizvodnja i isporuka iPhonea u neko dogledno vrijeme trpjeti kašnjenja i druge štete, jer ni jednoj ni drugoj strani nikakvi radikalni rezovi nisu u interesu. Ovo više možemo shvatiti kao svojevrsno upozorenje američkoj strani da razmisli o budućim sankcijama kineskim kompanijama.