Kriptovalute

Kinezi (opet) zabranili Bitcoin. Ovo sada postaje smiješnoKoliko puta je Kina do sada zabranila Bitcoin i ostale kriptovalute? Osobno sam nabrojao pet, ali ispravite me ako griješim. Naime, najnovija medijska buka se digla oko najnovije kineske zabrane Bitcoina i ostalih kriptovaluta, budući da je sada izvan zakona stavljeno i trgovanje. Do sada smo vidjeli da bi cijena kripta padala svaki puta kad bi Kineska vlada spomenula Bitcoin, no na ovu posljednju aktivnost, tržište je reagiralo mlako.

O čemu se radi? Kina je još od 2013. godine najavljivala da će se boriti protiv Bitcoina, da bi 2017. godine napravila prvi korak. Međutim, s obzirom na samu prirodu decentraliziranih instrumenata, ovo nije bilo baš lako sprovesti u djelo. S druge strane, mediji su situaciju prilično dobro iskoristili i svako kinesko spominjanje i najavu novih zakona vezanih uz kriptovalute, objavljivali su na sva zvona, a posljedica bi bila drastičan pad vrijednosti. Naravno, kroz neko vrijeme bi se vratila na staro i ponovno porasla.

U očima mnogih, to je prirodan slijed događaja, no je li baš tako? Naime, najveći problem kriptovaluta nije njihova volatilnost, nego upravo nedostatak regulacije, zbog čega je iznimno podložno manipulaciji, a upravo ona je zaslužna za brzo bogaćenje onih koji su se rano uključili u cijelu igru.

U jednom od članaka o kriptovalutama spominjali smo whaleove, tj. entitete koji posjeduju između 1.000 i 10.000 Bitcoina, koji su u stanju manipulirati cijenom jer su u biznis ušli kad je prva kriptovaluta koštala par stotina dolara, i sada imaju dovoljno prostora za igranje cijenom. Prateći događaje u zadnjih nekoliko godina, točno se može vidjeti uzorak po kojem svaki put kad cijena Bitcoina drastično padne, mediji iz rukava izvuku kinesku kartu. Prokleti Kinezi opet brane Bitcoin.

Kao što je već rečeno, kineska vlada već godinama zabranjuje razne radnje vezane uz kriptovalute i bilo je samo pitanje vremena kad će se i zadnja rupa u zakonu zakrpati. E upravo to je ono što se dogodilo prije nekoliko dana. Zabranjena je svaka aktivnost vezana uz trgovanje kriptovalutama u kontinentalnoj Kini, dok Hong Kong i Macao ne podliježu ovim zakonima. Nisam siguran jesu li u ovaj najnoviji zakon uključili i posjedovanje. Naravno, kad se to dogodi, možemo očekivati da će mediji još jednom optužiti Kinu za pad cijene Bitcoina i krah tržišta.

U Kini je zabranjeno mnogo toga vezanog uz Internet, zato nije baš potpuno jasno kako se svi još uvijek čudom čude zašto se zabranjuje Bitcoin. Također je zanimljiv i najveći pad vrijednosti kriptovaluta iz svibnja ove godine, kad se dogodio objektivan problem, a to je rudarenje. OK, možemo sada diskutirati o akumulaciji i hashrateu, ali ne bi li baš zbog smanjenja rudara cijena trebala rasti? Gdje je nestao zakon ponude i potražnje?

Štoviše, zabrana rudarenja koja je stupila na snagu u svibnju, bila je najavljena daleko ranije, no rudari se iz nekog razloga nisu masovno selili. Ono što im je odgovaralo je jeftina električna energija iz obnovljivih izvora (hidroelektrane) pa su kineske provincije, jedna po jedna, počele isključivati struju tvornicama kriptovaluta. Zanimljivo je kako su mnogi od njih čekali zadnji čas da svoja postrojenja presele u druge zemlje.

Kad govorimo o manipulaciji, treba reći i to da na kripto tržištu postoji više zainteresiranih strana koje su međusobno u sukobu. Whaleovi koje smo spominjali najviše interesira zarada, kao i mjenjačnice na kojima se trguje. No, tu su i investicijske banke koje su također nanjušile mogućnost zarade, ali i vlade koje se boje decentralizacije monetarnog sustava. Potonji očito nemaju ideju kako tržište regulirati pa se stoga koriste raznim drugim načinima manipulacije kako bi obeshrabrili „običan puk“ od masovnog prihvaćanja.

Jedan od najboljih načina manipulacije su mediji, koje također kontrolira kapital, ali iza njega postoje različiti interesi. S jedne strane imate medije koji se bave kriptom i utjecajne osobe koje u intervjuima najavljuju basnoslovne cifre o tome kako će Bitcoin rasti „do Mjeseca“ i na taj način pumpaju balon. Navlače lakovjerne da ulože u kupnju kriptovaluta i kasnije sruše cijenu, što se očito pokazalo lakom zadaćom. Naravno, kad se cijena oporavi, oni su ti koji zarade, a stoka sitnog zuba je bez proučavanja analitike impulzivno potrošila određenu svotu novca nadajući se brzoj zaradi. Zapamtite: u ovom poslu nema brze zarade, osim ako spadate u 1% leverage tradera koji uspiju ubosti poziciju, što je ravno vjerojatnosti da dobijete veće svote u lokalnoj kladionici.

S druge strane stoje mediji koji raznim idiotskim, da, dobro ste pročitali - idiotskim tekstovima pokušavaju stvoriti atmosferu straha kako bi ljude odvukli od kriptovaluta. Iza takvih medija u pravilu stoje vlade, centralne banke, ali i bankari sami, i to oni koji ne razumiju materiju, ali znaju da se nešto kuha pa se boje da ne ostanu bez posla. Tu svakako treba svrstati i skeptike koji su ljuti jer u biznis nisu ušli na vrijeme i nisu zaradili veće količine novca.

I na kraju još jednom spomenimo mjenjačnice. Postoji jedna izreka koja glasi: „Kako zaraditi na kladionici? – Otvorite kladionicu“. Naime, kad su Binance, Coinbase, Huobi, Gemini i drugi počeli s derivatima, njihovi vlasnici su u vrlo kratko vrijeme zaradili ogromne svote, i to na leđima lakovjernih i pohlepnih kockara koji se klade na leverage tržištu. O leverage tradingu smo već pisali, no ovdje podsjetimo da je to zapravo isto što i Margin Loan, inače poznat derivat tržišta dionicama.

Poanta je u tome što je Margin Loan prvi put uveden dvadesetih godina prošlog stoljeća kad su banke i burza ljude navlačile na trgovanje dionicama. Pomoću ovog derivata ulagač može ostvariti višestruko veću zaradu s neusporedivo manjim ulogom nego što je slušaj u spot tradingu, ali na način da razliku u cijeni posuđuje od brokera. Nažalost, ogromna većina ovakvih kockara na kraju izgubi, a broker, odnosno burza ostvare zaradu. Ovo je 1929. godine dovelo do sloma burze na Wall Streetu i Velike depresije, budući da su mnogi ovim načinom trgovanja izgubili sve, pa više nije bilo skoro nikoga da burzu održi na životu. Ekonomske posljedice su bile katastrofalne, o čemu ste vjerojatno učili iz povijesti, ali zato se jedan mali dio bankara iznimno obogatio.

Paralelu sada možete povući s kripto mjenjačnicama i njihovim vlasnicima. Nisu oni tu da vam „posuđuju“ sredstva za leverage trading, odnosno klađenje, već da zarade, jer je statistički 99% leverage tradera kriptovaluta u gubitku. Neki na većem, neki na manjem. Neki nekad dobiju, ali ne broje kad izgube. Kao kad susjed na kladionici dobije 1000 kuna i počasti društvo, ali pritom zaboravi da je u više navrata izgubio po 100 kuna te da je realno u minusu.

E sad, razlika je u tome, što je trgovanje dionicama nakon tadašnjeg sloma burze strogo regulirano upravo iz razloga da bankari ne bi navlačili lakovjernu masu, ali su i sami naučili lekciju da mrtvu kravu ne mogu musti. Ovo je jedan od razloga zašto tržište kiptovalutama vapi za regulacijom, a u istu skupinu bi se dali uvrstiti i manipulatori. Naime, za mnoge koji su se obogatili na Bitcoinu je više nego očito da imaju insajderske informacije, dok kod trgovanja dionicama za takve radnje možete dobiti i do 10 godina zatvora.

Da pojednostavim, kao logički ekvivalent svemu navedenom je da su kripto mjenjačnice, ukoliko se bavite derivatima, kao igra pokera gdje onaj koji dijeli, vidi sve vaše karte, a ishod partije naštima onako da on dobije sve, pri čemu se može dogoditi i statistička pogreška da usput i neko drugi dobije djelić kolača.

Da zaključimo. Do sloma tržišta kriptovaluta neće tek tako doći, a brzu zaradu biste svakako trebali zaboraviti, osim ako niste iskusni trader ili ako se ovim poslom ne namjeravate baviti doslovno po cijele dane kako bi proučavali grafove, analize, ali i pratili medije i izjave utjecajnih osoba. U svakom slučaju, možda je najbolje kupiti određeni iznos kriptovalute i na njega zaboraviti. Za par godina biste se mogli iznenaditi koliko će mu se vrijednost povećati.

Izjava o odricanju od odgovornosti:

Sve analize i/ili procjene u ovom tekstu, subjektivno su stajalište autora i ne predstavljaju savjete za ulaganje. Ukoliko se odlučite na ulaganje u kriptovalute, to radite na vlastitu odgovornost i na temelju vlastitih procjena i istraživanja.