Top teme

Koliko je održiv napredak pametnih telefona? Prije 10 godina, mnogi su najavili "smrt specifikacija". Danas svjedočimo da su bili u velikoj zabludi

Prva vijest o „smrti specifikacija“ seže skoro cijelo desetljeće unatrag, kad je izvjesni Samsungov projekt manager rekao da je dosegnut maksimum. Bilo je to nakon lansiranja modela Galaxy S3, s četverojezgrenim procesorom, 1 GB RAM-a, 4,8-inčnim zaslonom i 2100 mAh baterijom. Vidjeli smo da se u međuvremenu puno toga promijenilo, i to upravo po pitanju specifikacija, iako su mnogi očekivali svojevrsno usporavanje nadmetanja u disciplini što više jezgri, više memorije, RAM-a, megapiksela, manje nanometara procesora i više mikrometara ćelija senzora kamere. Ovaj momak u svojim gatanjima nije bio usamljen, budući da su mnogi tada zdušno podržavali takav stav.

Naprotiv, povijest je tada krenula potpuno suprotnim tokom. Upravo na tim područjima su se u zadnjih 10-ak godina i dogodile najveće promjene. Procesori su postali toliko moćni, da se mogu mjeriti s onima na računalima, a nerijetko su čak i brži. Isto vrijedi i za radnu memoriju, a posebice spremišnu, budući da mnogi osnovni modeli smartfona danas dolaze s 256 GB flash memorije, dok mnogi laptopi istovremeno znaju biti isporučeni sa 128 GB SSD-om.

Nadalje, napredak na području fotografije je nemjerljiv. Smartfoni od prije 10 godina počeli su ubijati kompaktne fotoaparate, a sada imamo situaciju gdje postaju konkurencija profesionalnim. Naravno, potonja usporedba je još uvijek prilično nategnuta, posebice ako pitate profesionalne fotografe, no činjenica je da današnjim smartfonom možete ostvariti puno više nego prije 10 godina, a to uključuje i mnoge situacije kad su DSLR-ovi u pitanju. Koliko god mi negirali da će smartfoni jednog dana zamijeniti i DSLR fotiće, činjenica je da se razlika između njih smanjuje. Možda ne toliko brzo koliko bismo htjeli, ali je vidljiva i konzistentna.

Također, upravo sada svjedočimo bjesomučnoj utrci u izradi najsofisticiranijih procesora za smartfone, koji su po dizajnu i građi odavno nadmašili one na osobnim računalima. 3-nanometarski čipseti već su realnost, a prilično ih dobro prati i razvoj grafičkih koprocesora, a to je u nekom trenutku rezultiralo iznimnom upotrebljivošću kod mobilnog gaminga. Naravno, u skupinu naklonjenoj ovoj disciplini ne možemo ubrojiti veći postotak korisnika, ali svakako treba zabilježiti da je i taj segment pokriven.

Zasloni? I ovdje imamo situaciju da su zasloni mobilnih uređaja po kvaliteti prikaza pretekli one na osobnim računalima, a što je najvažnije, vidljiv je i održivi napredak. Naime, iPhone 14 Pro Max svijetli na čak 2000 nita, a uskoro i od Samsunga možemo očekivati slična, ako ne i bolja rješenja, s obzirom da upravo on diktira uvjete na tržištu OLED panela.

Ono što realno nije napredovalo su baterije. Litij-ionska tehnologija je sada stara više od dva desetljeća, i po tom pitanju još uvijek nije puno učinjeno kako bi bila zamijenjena nekom drugom. Za sada se ne nazire neka suvisla zamjena, no vidan je napredak u povećanju kapaciteta. Kako su uređaji rasli u veličinu, rasle su i baterije, a tome je pridonijelo i smanjivanje drugih komponenti. Tako sada na mnogim uređajima baterija zauzima i više od 70% volumena kućišta, što se svakako može ubrojiti pod napredak.

Ipak, najveći napredak je zabilježen na području brzine punjenja. Danas su 60-100W punjači praktički postali standard, bez obzira što dva najveća proizvođača, Apple i Samsung, ne slijede ovaj trend. Smatramo da je njihovo popuštanje samo pitanje vremena, jer se neće još dugo moći opirati novim trendovima koje postavljaju kineski proizvođači. Upravo ovih dana na tržište treba stići prvi uređaj s podrškom za 200W tehnologiju, koja će omogućiti punjenje baterije od 0 do 100% u svega desetak minuta. No, neovisno o tome, na tržištu već godinama postoje tehnologije koje te zadaće odrade za dvadesetak minuta, što je velikoj većini korisnika i više nego dovoljno.

I na kraju, ako vam je sve ovo postalo dosadno, odnosno ako ni sve nabrojane novosti ne smatrate dovoljno privlačnim, možda će vas zanimati nove koncepcije dizajna, koje uključuju savitljive zaslone i preklopne mehanizme. Većina vodećih proizvođača već nudi ovakve uređaje, a najpopularniji među njima svakako je Samsung Galaxy Fold 4 zbog svoje globalne dostupnosti. Ovi uređaji u mnogim segmentima mijenjaju doživljaj upotrebe pametnog telefona, a ako je vjerovati najnovijim glasinama, ovdje se neće stati. Naime, u fazi testiranja su razne kombinacije preklopnih i rastezljivih zaslona, što znači da ćemo u sljedećih nekoliko godina vjerojatno ugledati uređaj veličine današnjeg standardnog smartfona, koji će se u trenutku moći pretvoriti u oveći tablet.