Kriptovalute

Kriptovalute se oporavile, ali neizvjesnost je ostala. Evo na koje razine Bitcoina treba obratiti pozornost

Malo manje od dva mjeseca je prošlo od našeg zadnjeg članka o kriptovalutama, u kojem smo istaknuli veliki skok cijena, ali i iskazali skepsu oko daljnjeg rasta u dogledno vrijeme. Nakon više od godinu dana bear marketa, cijena Bitcoina je i dalje na trećini vrijednosti iz studenog 2021. godine, dok su ostale kriptovalute potonule još više.

U siječnju se, vidjeli smo, dogodio znatan rast vrijednosti, što je izravna posljedica rasta ostalih tržišta kapitala, a posebice američkih burzi NYSE i NASDAQ. Razlog tome je bilo usporavanje podizanja kamatnih stopa FED-a, zbog čega je S&P500 indeks dosegao oko 4200 bodova, dok je Bitcoin s oko 15.000 dolara bio narastao na oko 25.000.

Mnogi su očekivali nastavak ovog pozitivnog trenda, no podaci o inflaciji, kretanju proizvođačkih cijena i nezaposlenosti u SAD jednostavno nisu dozvolili da FED znatnije ublaži agresivne mjere uvedene prije godinu dana.

 

S&P500 indeks ponovno je pao na nominalnu razinu ispod 4000 bodova, no ono što ulagače zabrinjava je njegovo „plesanje“ oko mjesečne trend linije (slika iznad), koja se iz resistance zone trebala prebaciti u support. Nakon što zbog navedenih događaja nije nastavio rast iznad 4200 bodova, S&P500 bi se vrlo lako mogao vratiti u znatno niže zone, što izravno utječe na nastavak pozitivnih trendova na kripto tržištu.

Od samih početaka postojanja Bitcoina mogli smo svjedočiti kako je prolazio kroz razne bull i bear faza, no tržište se nikada do sada se nije susrelo s galopirajućom inflacijom, energetskom krizom, geopolitičkim podjelama, ratom prilično velikih razmjera i prijetećom globalnom recesijom. Upravo zbog ovih činjenica trenutni bear market nije izravno usporediv s prethodnima, i upitno je kada će započeti sljedeća bull faza.

 

Ipak, obujam trgovanja na najvećim mjenjačnicama u zadnja dva mjeseca ulijeva nadu da se Bitcoin neće tek tako vratiti na razinu ispod 20.000 dolara. Naravno, sve će opet ovisiti o tržištima kapitala, dakle posredno s odlukama američkog FED-a, koje su opet temeljene na gospodarskim pokazateljima. U onom trenutku kad se globalna ekonomska slika vidljivo popravi, možemo očekivati i snažniji rast vrijednosti dionica tehnološkog sektora, a posljedično tome i kriptovaluta.

Cijena Bitcoina u trenutku nastanka ovog teksta iznosila je oko 22.400 dolara, a razina na koju treba obratiti pozornost je 21.400, koja u ovom trenutku predstavlja support. Dakle ako izdrži, moguć je povratak u zonu likvidnosti od oko 25.000 dolara. Ukoliko Bitcoin trenutni resistance od 25.300 dolara probije, u dogledno vrijeme možemo očekivati daljnji rast, ali uz veliku dozu opreza. U suprotnom, tj. ako support na 21.400 ne izdrži, vrlo je izvjestan povratak u zonu čak ispod 20.000 dolara, koji može biti izazvan kaskadom likvidacija long pozicija nagomilanih u toj istoj zoni.

Izjava o odricanju od odgovornosti:
Sve analize i/ili procjene u ovom tekstu, subjektivno su stajalište autora i ne predstavljaju savjete za ulaganje. Ukoliko se odlučite na ulaganje u kriptovalute, to činite na vlastitu odgovornost i na temelju vlastitih procjena i istraživanja.