Microsoft Surface Duo na predbilježbama - cijena 1399 dolaraMicrosoft je službeno započeo primati predbilježbe za najavljeni Android smartfon Microsoft Surface Duo. Uređaj je predstavljen prošle godine u 10. mjesecu, a osim preklopnog dizajna i činjenice da koristi Android, nikakvi drugi detalji nisu bili poznati. Barem ne do danas, kada je Microsoft službeno objavio da Duo kreće u pohod na američko tržište.

Surface Duo dolazi sa dva PixelSense Fusion zaslona koja rastvorena daju zaslon dijaglonale 8,1-inča. Svaki zaslon za sebe dijagonale je 5,6-inča (1800x1350 piksela) i omjera stranica 4:3, a oba zaslona su AMOLED tipa. Duo ima mehanizam preklapanja u 360 stupnjeva, slično kao na popularnim Lenovo Yoga tabletima.Ugrađeni procesor je Snapdragon 855 uz 6GB radne memorije i 128, odnosno 256GB interne memorije bez spomena utora za MicroSD kartice. Uređaj ima jednu 11MP tehnički prednju kameru, odnosno nalazi se iznad jednog od zaslona, uz  f/2.0 otvor blende i piksele veličine 1.0 µm.

Baterija koja dolazi s Duom kapaciteta je 3577mAh, a uređaj podržava 18W brzo punjenje. Od ostalih specifikacija valja izdvojiti Bluetooth 5.0, WiFi 5, bočni senzor otiska prsta, Surface Slim Pen (prodaje se odvojeno) i Android 10. Cijena uređaja iznosi 1399 dolara i trenutni planovi su da će biti dostupan samo na američkom tržištu s početkom prodaje 10. rujna, a prednarudžba se može napraviti već danas putem službene trgovine.Iako dolazi sa pomalo zastarjelim specifikacijama i ozbiljnim nedostacima poput nedostataka 3,5mm utora za slušalice, NFC-a, podrške za WiFi6, a možemo reći i podrške za 5G, ono što ovaj uređaj izdvaja je trenutni jedinstven koncept "savitljivog", odnosno preklopnog smartfona na tržištu. Koliko to opravdava cijenu je na svakom američkom kupcu da prosudi sam.