Aplikacije Android

Microsoft ukida podršku za Android aplikacije na Windowsima 11

Na sveopće iznenađenje nazočnih, Microsoft je najavio da će prestati podržavati Android aplikacije u Windowsima 11 počevši od 5. ožujka 2025. godine. Naime, ukida se podrška za Windows podsustav za Android (WSA), što je bilo ključno za pokretanje Android aplikacija.

Predstavljen 2021. godine, WSA je korisnicima omogućio jednostavno učitavanje Android aplikacija ili njihovo preuzimanje iz Amazon App Storea. Značajka je brzo stekla popularnost, ali sada se čini da je njena budućnost neizvjesna.

Microsoftova odluka da prekine podršku za WSA izašla je na vidjelo kroz ažuriranje u dokumentaciji za programere. Ova promjena utječe na Amazon Appstore na Windowsima, kao i na sve aplikacije ili igre ovisne o WSA.

Microsoftova najava o ukidanju podrške za Android znači da počevši od 5. ožujka 2024. korisnici neće moći instalirati nove Android aplikacije putem Amazon Appstorea na Windows 11.

Međutim, oni koji već imaju instalirane aplikacije mogu ih nastaviti koristiti do 5. ožujka 2025., do kada će biti dostupna i ažuriranja. Što će se dogoditi nakon tog datuma, za sada nije jasno. Aplikacije bi mogle potpuno prestati raditi ili jednostavno izgubiti službenu podršku.

Amazon je također potvrdio prestanak podrške navodeći da programeri neće moći slati nove aplikacije namijenjene Windowsima 11. Oni s postojećim aplikacijama mogu slati ažuriranja sve dok se Amazon Appstore na Windowsu 11 ne zatvori.

Microsoftova odluka ostavlja neizvjesnom sudbinu Android aplikacija na Windowsima 11. Iako tvrtka nije dala službene razloge za ukidanje WSA podrške, moguće je da je posrijedi niska popularnost usluge ili tehnički razlozi.