Najpouzdanije aplikacije za vremensku prognozu

Svaki pametni telefon i tablet dolazi s predinstaliranom vremenskom prognozom i za većinu korisnika služi sasvim dobro. Zapravo, svaki proizvođač jednostavno koristi podatke od vremenskog servisa poput Accuweathera, Weather.com ili The Weather Channel te potom aplikaciju dizajnira na svoj način.

Tko god je isprobao više vremenskih prognoza zna da se trenutni podaci znaju ponekad drastično razlikovati, da ne govorimo o tjednoj prognozi. Rješenje je kroz jedan period vidjeti koja je prognoza najpreciznija i odlučiti se za nju. Naravno, presudan faktor može biti i količina podataka i dizajn pa često zapnemo s više aplikacija i koristimo ih paralelno. Stoga ćemo malo raščlaniti nekoliko vremenskih prognoza koje smatramo najboljima u ponudi, a da koriste vlastite podatke.

Vrijeme & Radar

Vrijeme & Radar je jedna od najpopularnijih vremenskih prognoza koja nosi lokalizirani naziv za svako govorno područje gdje se koristi. Naziv tvrtke koja stoji iza nje je WetterOnline, a sjedište ima u Njemačkoj. Kao što joj samo ime govori, popularna je podjednako zbog dosta precizne prognoze i radara, a ne baš toliko zbog izgleda.

Prognoza po satu je dostupna za današnji i sutrašnji dan, uz naredni sat i pol s petnaest minutnim pomacima. Maksimalni doseg je dva tjedna s prikazom za četiri dijela dana - jutro, poslijepodne, večer i noć. Od dodatnih podataka imamo UV indeks, pelud, zagađenje zraka i upozorenja na nevrijeme. Radar doseže četiri dana unaprijed i jedan unazad u pet slojeva: oblaci, padaline, temperatura, vjetar i munje.

Da sve ne bi bilo suhoparno, redovno se objavljuju članci o aktualnom vremenu na raznim područjima ge stručni članci o temama iz hidrometeorologije. Ako želite i sami pridonijeti, možete to učiniti na način da pošaljete fotografiju ili opis vremenskog stanja. Aplikacija je prošarana reklamama koje nisu napadne kao kod drugih, a ako vam to smeta možete ih ukloniti za 1,59 € mjesečno ili 10,35 € godišnje i tada dobivate i veće mogućnosti prilagodbe aplikacije i precizniji radar.

AccuWeather

Ako postoji prognoza koju ne treba predstavljati, to je AccuWeather. Pokrenuta je još 1962., a pod sadašnjim nazivom postoji od 1971. Glavni je pružatelj usluga za mnoge televizijske kuće i tvrtke, između ostalog i na mnogim sistemskim vremenskim prognozama na Androidu.

AccuWeather je vlasnik patenta za RealFeel, subjektivni osjećaj temperature koji objedinjuje utjecaj izmjerene temperature zraka, brzine i smjera vjetra, vlage, Sunčevog intenziteta, količine oblaka, padalina i nadmorske visine na ljudsko tijelo. Često se, ovisno o intenzitetu parametara, razlika između temperature na termometru i one izračunate za RealFeel može razlikovati i deset stupnjeva.

Detaljna prognoza po satu se prikazuje za sljedeća tri dana, dnevna za dva tjedna, s time da postoji i produžena koja ide i mjesec i pol dana unaprijed, no nemojte se previše pouzdati u nju. Da biste se riješili oglasa u aplikaciji i dobili hiperlokalnu prognozu po minutama, trebate platiti 1,06 € mjesečno ili 9,95 € godišnje.

The Weather Channel

The Weather Channel je prvenstveno televizijski kanal prisutan već više od četrdeset godina. Naravno, nas zanima aplikacija i zaista je jedna od boljih. Vjerojatno ni ne znate, ali možda baš vaš telefon koristi podatke od The Weather Channela - toliko o rasprostranjenosti.

Prognoza po satu nije među dužima, prikazuje se do sljedećeg dana u 6:00, a dnevna je standardno za četrnaest dana. Uz precizan radar, u aplikaciji ćete naći i pet indeksa: suhe kože, hladnoće, kišobrana, UV i komaraca te informacije o zagađenosti zraka.

Ako želite plaćenu uslugu, možete odabrati između dvije: jeftinija stoji 2,52 € mjesečno ili 12,54 € godišnje i ona će vas samo riješiti oglasa, dok je skuplja 5,71 € mjesečno, odnosno 33,84 € godišnje i uz uklanjanje oglasa dobivate četverodnevnu prognozu po satu, proširene detalje u pomacima od 15 minuta, radar za 72 sata i kartu munja za radijus od 50 km.

HRT Meteo

Kao i većina zemalja, Hrvatska ima lokalnu vremensku prognozu. Iza nje stoji državni hidrometeorološki zavod čiju prognozu već godinama gledamo i slušamo na radiju i televiziji.

Aplikacija je vrlo jednostavna i pregledna, svi podaci su dostupni na jednoj stranici. To je u jednu ruku i dobro i loše jer koliko god da je informativno, nema prognoze po satu i dnevna prognoza prikazuje samo pet dana, dok je na stranicama DHMZ-a za sedam dana. S druge strane, prognoze su i u tekstualnom obliku, napisane od strane profesionalnih meteorologa.

Model prognoze funkcionira na malo drugačiji način, za danas i sutra je dostupna za 55 mjesta u Hrvatskoj i 44 grada u Europi, a za prekosutra i sljedeća dva dana za osam hrvatskih područja: središnju, istočnu i gorsku Hrvatsku, unutrašnjost Istre i Dalmacije te za sjeverni, srednji i južni Jadran, a za još dodatna dva dana – peti i šesti u odnosu na dan izrade prognoze - postoje najvjerojatniji izgledi vremena - prognoza znaka prevladavajućeg ili značajnog vremena, po potrebi i vjetra, te najniže i najviše dnevne temperature, posebno za cijelo kopneno i primorsko područje Hrvatske.

U suradnji s HAK-om su dostupne i kamere i stanje na cestama te nautička prognoza uz poseban naglasak na jačinu vjetra. Naravno, moguće je direktno iz aplikacije pogledati emisiju Vrijeme. Ne postoji nikakav premium paket jer nema oglasa i svi podaci su jednako prikazani svima.