Nakon SAD, i EU institucije zabranjuju TikTok. Gdje će ova priča završiti?

Prvo su došli po komuniste. Nisam se bunio jer nisam bio komunist. Onda su došli po sindikaliste, ali nisam se bunio jer nisam bio u sindikatu. Potom su došli po Židove. Nisam se bunio jer sam bio luteran. Kad su došli po mene, nije više bilo nikoga da stane u moju obranu.

Ova pjesmica njemačkog teologa Martina Niemöllera iz 30-ih godina prošlog stoljeća možda najslikovitije opisuje modus operandi, blago rečeno, jednog od totalitarnih režima, koja se u mnogim sferama života može se primijeniti i danas.

Tako ovu priču možemo započeti s frazom: „prvo su došli po Huawei“. Mislim da ne treba posebno objašnjavati situaciju trgovinskog rata kojeg su SAD još za mandata Donalda Trumpa započele s Kinom, no priča sada dobiva svoj zabrinjavajući nastavak.

Nakon što su „došli“ po Huawei, američki zakonodavci su napali TikTok, trenutno najpupilarniju društvenu mrežu na svijetu. Zabranili su njezino korištenje na svim uređajima u vlasništvu institucija, a potom su je počeli blokirati na WiFi mrežama fakulteta i škola, što je popraćeno bijesom učenika i studenata.

Svi mi imamo svoje razloge pa tako i američka administracija, no posljedica ovakvih odluka neminovno utječe na nove podjele u sada već multipolarnom svijetu.

S obzirom da SAD imaju iznimno velik utjecaj na EU države, bilo je samo pitanje vremena kad će se ova histerija prenijeti preko Atlantika. I dok u svom naumu nisu uspjeli izgurati Huawei s europskog tržišta, budući da doslovno pola telekomunikacijske infrastrukture ovisi o toj kompaniji, okomili su se na objektivno slabijeg protivnika – društvenu mrežu TikTok.

O TikToku osobno nemam najbolje mišljenje niti imam račun otvoren na toj platformi, ali činjenica je da algoritam kojeg su izumili, višestruko nadmašuje sve ostale društvene mreže, koje uglavnom imaju sjedište u SAD. Jasno, nekontrolirano širenje ovakvih platformi otvara pitanje utjecaja na širu populaciju, i mogu se složiti s većinom koja tvrdi da TikTok dodatno zaglupljuje populaciju. U toj disciplini su jači i od Facebooka i YouTubea, koji su u svrhu konkuriranja TikToku svojedobno lansirali slične dodatke, kako ne bi zaostajali.

Ali ono što brine američku administraciju je navodno prikupljanje podataka od strne ByteDance kompanije, koja je inače vlasnik TikToka, te prosljeđivanjem istih u Kinu, i to još komunističkoj partiji.

Svima koji su upućeni u sustav funkcioniranja kineskog političko-ekonomskog sustava, jasno je da Amerikanci pričaju priču u vuku i Crvenkapici, ali većina ipak ima neke druge stavove, koje je vrlo lako nametnuti.

No, vratimo se EU. Europska komisija je upravo objavila da zabranjuje TikTok na uređajima korisnika zaposlenih u institucijama, a vrlo je izvjesno da će isti narativ slijediti Vijeće Europe te Europski parlament. Istina, potonjem će zbog tromosti sustava trebati nešto više vremena, ali je očita namjera da se kinesku društvenu mrežu izgura što dalje i što brže.

S jedne strane razumljivo. EU, kao i SAD, u trenutnoj geopolitičkoj konstelaciji žele se što dalje odmaći od utjecaja Kine, ali s druge strane ne vode računa koliko će to problema prouzročiti kod kuće. Američko gospodarstvo još se uvijek oporavlja od Trumpovog trgovinskog rata kojeg je izgubilo (podaci američkih medija), a europski sateliti tu disciplinu tek trebaju iskusiti.

Zato u neko dogledno vrijeme možemo očekivati potpunu zabranu TikToka na europskom i američkom tlu, jer će kad-tad biti proglašen narodnim neprijateljem. Slična sudbina vjerojatno čeka i mnoge druge kineske kompanije, i to tempom kojeg SAD i EU misle da kontroliraju. No, što će se dogoditi ako Kinezi u nekom trenutku odluče zaštiti svoje interese i uzvrate na ovakve povrede slobode tržišta, tj. mantre čiji su protagonisti upravo SAD i EU?