Streaming Top teme

Nekoliko savjeta za bolje iskustvo na Netflixu

Kad ste jednom kreirali Netflix račun i pretplatili se na uslugu, popunili ste svoj profil i na temelju informacija koje ste mu dali, algoritam za vas kreira preporuke, ali i povezani sadržaj.

Međutim, vjerojatno ste i sami svjedoci nesavršenosti Netflixovog algoritma, kao i mnogih drugih sitnica koje često znaju pokvariti doživljaj. Kako biste poboljšali iskustvo gledanja filmova i serija na ovom streaming servisu, nekad je potrebno učiniti dodatne korake, odnosno malo zagrebati ispod površine i zaroniti u postavke za koje možda niste ni znali da postoje. U nastavku donosimo nekolicinu korisnih savjeta kako iskustvo gledanja podići na višu razinu.

Blokiranje određenih naslova

Ako ste prije nekoliko godina pogledali film koji vas se i nije pretjerano dojmio, postoji vjerojatnost da ste na njega i zaboravili. To samo po sebi ne bi bilo problem da vam se taj isti film nakon par godina ponovno ne pojavi u preporukama, kao i u dijelu koji nudi „sličan sadržaj“. Čak i ako po strani ostavimo prilično loš dio algoritma koji kao „sličan“ prikazuje sadržaj potpuno drukčijeg žanra, ponovno iskakanje filma kojeg ste davno pogledali zna biti iritirajuće. Pogotovo kad ga na temelju te iste preporuke počnete gledali, da biste nakon pola sata shvatili da ste ga odgledali i da vam se nije svidio.

Rješenje za ovaj problem je blokiranje određenih naslova, koje možete podesiti na Netflixovoj web stranici, odnosno u postavkama Viewing Restrictions. Kad jednom upišete naslov filma ili serije u traženo polje, on se više neće pojavljivati u preporukama.

U istom dijelu možete blokirati i naslove za koje ne želite da se pojavljuju za određenu dobnu skupinu. Primjerice, ako imate malo dijete, vjerojatno ne želite da gleda sadržaj označen za starije.

Blokiranje e-mailova i obavijesti

Iako su obavijesti koje Netflix šalje u pravilu korisne, nekada znaju biti iritantne. Nije loše kad vas podsjeti da neki film ili serija upravo počinju s prikazivanjem, no često se zna dogoditi da to preraste u spam. Uostalom, već smo pisali o tome kako su notifikacije na mobitelima postale iritantne, stoga ako želite smanjiti interakciju s Netflixovom PR službom, posjetite Notification center i podesite koje obavijesti želite primati, a koje ne.

Promijenite izgled titlova 

Ako su vam titlovi premali ili preveliki, ili vam se jednostavno ne sviđa njihov font, u dijelu postavki Subtitle Appereance možete podesiti njihovu veličinu, oblik, boju, pa čak i dodati sjenu.

POVEZANO: Netflix originali koji s prikazivanjem kreću u lipnju

Prilagodite animacijske efekte

Netflix je u zadnje vrijeme dodatno usavršio prikaz, no mnogima od nas nisu najbolje sjele animacijske tranzicije. Ukoliko i vi spadate u ovu skupinu, možete ih prilagoditi u postavkama na stranici vašeg profila. Iako ih i dalje ne možete potpuno ukloniti, sustav dozvoljava da ih reducirate.

Spriječite automatsko pokretanje previewa 

Preview, odnosno „pretpregled“, kako bi zvučao izvjesni prijevod na hrvatski jezik, često zna biti iritantan ako se pokrene automatski. Dodatni problem predstavlja činjenica što se to događa već po zadanim postavkama. Automatsko pokretanje trailera često uključuje i zvuk, što zna biti nezgodno ako se nalazite na mjestima gdje je poželjna tišina.

Ako ovo želite spriječiti, u postavkama PlayBack Settings možete podesiti način na koji će se preview uključivati.

Promijenite ocjenjivanje sadržaja

Osobno ne ocjenjujem sadržaj na Netflixu niti me zanimaju ocjene koje gledateljstvo daje. Smatram da IMDB i Rotten Tomatos imaju daleko bolji sustav ocjenjivanja, stoga prije svakog gledanja filma ili serije na Netflixu, prvo provjerim rejting na spomenutim web stranicama.

Ipak, ako spadate u skupinu koja ocjenjuje sadržaj na Netflixu, možda će vas zanimati podatak da prethodno danu ocjenu možete promijeniti u Activity izborniku.