Aplikacije

Nema više besplatnog backupa za WhatsApp na Google Disku

Stislo sa svih strana pa tako i u tech sektoru. Nakon niza navlakuša na besplatne servise, a potom uvođenje plaćanja i dizanje cijena postojećih, na red siže i ona za koju ste se vjerojatno najmanje nadali da će ikad doći.

Tako je Google upravo objavio da početkom sljedeće godine vaš WhatsApp backup više neće biti besplatan na Google Disku kao što je to slučaj sada. Iako se neće direktno naplaćivati, početkom sljedeće godine će početi zauzimati prostor na vašem Google računu. Naime, vaš WhatsApp backup, kojeg aplikacija radi periodički, zahvaljujući dogovoru Mete i Googlea, do sada se nije brojao kao sadržaj na vašem Google Disku, čija besplatna verzija uključuje 15 GB prostora, a sada će se to očito promijeniti.

Ova situacija bi mogla drastično promijeniti način na koji danas koristite WhatsApp, posebice ako radite redovite backupe, koji opet često sadrže i multimedijski sadržaj te tako zna zauzeti pozamašne količine podatkovnog prostora.

Da biste izbjegli situaciju u kojoj, u nekom trenutku više nećete moći vršiti backup zbog pomanjkanja prostora, možete od Googlea zakupiti dodatni podatkovni prostor na Google Disku putem Google One usluge. Primjerice, cijena za 100 GB prostora trenutno iznosi 2,12 eura mjesečno, ali ako se pretplatite na godinu dana, taj će vas užitak koštati 18,45 eura, dakle 27% jeftinije.

Alternativa plaćanju dodatnog prostora Googleu je relativno jednostavna – redovito brišite slike iz WhatsApp mape na mobitelu koje vam ne trebaju. Isto vrijedi i za video (ukoliko to već niste onemogućili), i time ćete uštedjeti solidan komad prostora.

Ovdje treba napomenuti da se najnovija Googleova odluka odnosi isključivo na privatne korisnike. Ako već plaćate pretplatu za Google Workspace, ne trebate brinuti, jer se vaš WhatsApp backup brojati kao zauzeće prostora.