Netflix kreće s masovnim lovom na dijeljenje lozinki u SAD-u. Uskoro i u ostatku svijeta

Nakon što je proveo eksperimentalni program u nekim zemljama Južne Amerike, Kanadi, Španjolskoj i Portugalu, Netflix kreće s masovnim kažnjavanjem korisnika za dijeljenje lozinki u SAD-u, kao glavnom i najbogatijem tržištu, no ovaj lov na švercanje uskoro dolazi u preko 100 zemalja.

Tako će pretplatnici u Americi za svakog dodatnog korisnika morati platiti osam dolara. Ako koristi neku od skupljih tarifa koja uključuju članove obitelji, morat će postaviti pravila korištenja, odnosno odrediti "granice kućanstva“.

To konkretno znači da će jedna WiFi mreža moći biti definirana kao „kućna“, na kojoj će se svi članovi tog kućanstva spajati različite uređaje. Ukoliko Netflix utvrdi da se netko spaja na vaš račun s druge IP adrese, ponudit će vam plaćanje za dodatnog korisnika i eventualno transfer profila (liste, favoriti, povijest itd.)

U slučaju kada putujete i na Netflix račun se prijavite preko neke druge IP adrese, od vas će tražiti dodatnu verifikaciju. Još uvijek ostaje nejasno kako će ovo funkcionirati ukoliko se spajate putem mobilne mreže (u slučaju da koristite flat tarifu), te kako će to utjecati na člana vaše obitelji koji se eventualno spaja preko neke druge mobilne, koja opet koristi drugu IP adresu.

Američki mediji navode da Netflix od ove namjere neće odustati, čak i ako korisnici budu masovno otkazivali pretplate i prelazili drugim davateljima streaming usluga, npr. HBO, Hulu, Apple TV i sl.

U ovom trenutku još uvijek ne znamo kad će ova zla sudbina zadesiti hrvatske korisnike, no lako je pretpostaviti da će se to dogoditi uskoro, u najgorem slučaju kroz kojih mjesec ili dva.