Noa MOVEse - Recenzija

Noa MOVEse - Recenzija

Najniži cjenovni razred smartfona oduvijek je bio zanimljiv onima koji nisu opterećeni specifikacijama i brojkama koje izu uz njih, ili jednostavno imaju tanji budžet za nabavku smartfona. Jedan zanimljiv uređaj iz ove skupine je i Noa MOVEse, izravni nasljednik prošlogodišnjeg modela Noa Move.

Osim novog dizajna i povećanja rezolucije zaslona, Noa MOVEse donosi jači (četverojezgrenim) procesor, cijeli gigabajt RAM-a i osjetno jaču bateriju.
Detalji i dojmovi slijede u nastavku.

GLAVNE KARAKTERISTIKEDimenzije

142 x 72 x 8,5 mmMasa

150 gramaZaslon

5,0″ LCD 1280 x 720, 293 ppiSoC

MediaTek MT6580CPU

4x Cortex-A7 1,3 GHzRAM

1 GBInterna memorija

8 GBMicro SD

do 32 GBPovezivanje

WiFi, WiFi Direct, WiFi Hotspot, A-GPS, Bluetooth3G

HSPA+ DC4G

NeOS

Android 5.1 LollipopKamera

8 MP/1080pPrednja kamera

2 MPBaterija

2200 mAhCijena
UstupioPREDNOSTI

NEDOSTACI


Odličan zaslon s obzirom na cijenu

Relativno mala interna memorijaČisto i fluidno sučelje

Ograničene mogućnosti kamereGlasan vanjski zvučnik

Ne podržava USB on-the-goNatprosječna autonomija
Izmjenjiva baterija
Podržava microSD kartice
Cijena
Dizajn i kućište


Odmah u početku treba reći da Noa MOVEse karakterizira odvojivo kućište, i to na način da poklopac obuhvaća i rubove kućišta. Znači, ako uređaj na tim dijelovima oštetite, zamjena većeg dijela kućišta je prilično jednostavna.

Materijal izrade je plastika, na prvi pogled prilično kvalitetna, no nema razloga ne vjerovati da će tako i ostati. Sklopovlje je dobro izrađeno, stabilno i ne osjeti se nikakvo škripanje. Budući da spomenuti poklopac obuhvaća veći dio kućišta, na njegovom desnom rubu nalaze se i fizičke tipke. Na dnu imamo rupicu mikrofona i rešetku iza koje nema zvučnika već se on nalazi na stražnjoj strani.Micro USB utor nalazi se na vrhu kućišta, što je pomalo neobično, a društvo mu čini 3,5 mm audio utor. Sa stražnje strane imamo kameru s bljeskalicom, dok je lijevi bok potpuno prazan. Utori za SIM kartice (jedna obična, jedna micro) nalaze se unutar kućišta, zajedno s microSD utorom.

U ruci uređaj leži odlično, ponajviše zbog zaobljenih kutova i rubova, a plastični poklopac nije klizav. Noa MOVEse dimenzijama spada među prosječno velike 5-inčne Androide, s prihvatljivom količinom «mesa» oko zaslona, dok se masom od 150 grama svrstava u nekakvu sredinu.

Zaslon


Eto ga, i to smo dočekali. HD zaslon u najnižem cjenovnom razredu. Noa MOVEse raspolaže 5-inčnim LCD IPS zaslonom u 720p rezoluciji i vrlo dobrim pozadinskim osvjetljenjem. Opći prikaz boja je također izvrstan za ovaj cjenovni rang, a isto vrijedi i za kutove vidljivosti. Čitljivost na danjem svjetlu je nešto slabija, a tome pridonose i tragovi prstiju.

Treba reći da smo se tijekom prošle godine susreli s mnogim osjetno skupljim uređajima, koji su imali realno slabiji kontrast i općenito prikaz, tako da ovaj zaslon zaslužuje posebnu pohvalu s obzirom na cijenu.

Valja spomenuti da je zaslon na rubovima blago zakrivljen. Ne u mjeri kao kod uređaja koji koriste tzv. 2.5D tehnologiju, ali dovoljno za ugodno klizanje prstom, te da vam rub ne «reže» prste.

Ispod zaslona nalazimo tri kapacitivne tipke s vrlo dobrim pozadinskim osvjetljenjem. Njegovo trajanje je vremenski ograničeno, ali ipak nešto dulje nego kod većine drugih uređaja.

Hardver i performanse


Screenshot_2016-04-12-09-42-35 Screenshot_2016-04-16-09-49-30

Razvoj tehnologije polako ruši granice, pa smo tako sada u najnižem cjenovnom rangu dobili četverojezgreni procesor i 1 GB RAM-a. Noa MOVEse tako dolazi s MediaTekovim MT6580 procesorom, čije četiri Cortex-A7 jezgre kucaju na taktu 1,3 GHz. Ovo znači da će uređaj bez problema pokretati većinu aplikacija, uključujući i poneke zahtjevnije igre. Naravno, igrivost i ukupan dojam neće biti na razini skupljih, odnosno hardverski jačih uređaja, ali će u svim radnjama biti neusporedivo bolji od lanjskog modela, koji je imao dvije jezgre manje i dvostruko manje RAM-a.

8 GB interne memorije je, naravno, malo, ali s obzirom na cijenu, suludo bi bilo očekivati više, barem u ovom trenutku. No ono što bi eventualno moglo predstavljati problem je to što je od tih osam, krajnjem korisniku dostupno oko 4 GB. S druge strane, ako vam je to malo, u uređaj uvijek možete umetnuti memorijsku karticu.

Što se tiče prijema signala i kvalitete poziva, prigovora nemamo. Ono što nas je ugodno iznenadilo je jačina vanjskog zvučnika, koji je osjetno glasniji od onih na višestruko skupljim uređajima. Zbog toga je opći doživljaj dobar čak i usprkos činjenici što se zvučnik nalazi straga.

GPS radi uredno, kao i WiFi. Nedostaju NCF i podrška za USB on-the-go, a zanimljivo je da uređaj sadrži FM radio.

Softver i sučelje


Verzija Androida koja pokreće Nou MOVEse je 5.1 Lollipop. Povrh nje nema posebne nadogradnje sučelja, tako da možemo reći da se radi o Googleovom stock Androidu. Jedna od rijetkih razlika u odnosu na njega je to što lijeva kapacitivna tipka ne pokreće multitasking izbornik, već postavke početnih zaslona. Za pogled na nedavno korištene aplikacije potrebno je dulje držati središnju kapacitivnu tipku.

Uz to što je čist i jednostavan, stock Android je ujedno i jamac brzog i fluidnog rada sučelja, kao i sustava u cijelosti. Tijekom desetak dana korištenja, nisam zabilježio nikakvo zapinjanje sučelja ni rušenje aplikacija.

size="medium"

Uz uobičajene aplikacije koje inače nalazimo na Android uređajima, Noa MOVEse sadrži još nekolicinu dodatnih, među kojima nalazimo i poseban video player s podrškom za širok spektar codeca i video formata. Uz njih, na uređaju dolaze instalirane Google Drive i Docs aplikacije, koje možete deinstalirati i osloboditi prostor za pohranu, naravno, ako ih ne koristite.

Uz standardnu Galeriju, imamo još i vrlo dobar upravitelj datoteka, ali i posebnu aplikaciju za nadogradnju sustava.

Kamera


Screenshot_2016-04-16-09-49-39 Screenshot_2016-04-16-09-49-43

Noa MOVEse dolazi s 8 MP stražnjom i 2 MP prednjom kamerom. Sučelje nudi uobičajene načine snimanja (npr. panorama), filtere i podešavanja parametara. Ovo potonje podrazumijeva namještanje ekspozicije, balans bijele boje, ISO osjetljivost, način scene i antiflickering, a tu je još i otkrivanje lica i osmijeha, serijsko okidanje i samookidač.

Dakle, imamo prilično velik izbor opcija, ali većinu fotografija ćete sasvim sigurno okinuti iz automatskog načina. Naravno, ne treba zaboraviti na uključivanje i isključivanje bljeskalice, što je omogućeno već na primarnom zaslonu sučelja kamere.

Kvaliteta fotografija neće vas impresionirati, kao što nije ni nas. Naravno, od uređaja ovakve cijene nitko razuman to nije ni očekivao, ali će poslužiti u trenucima kada pri ruci nemate ništa drugo. Prikaz boja i detalja su solidni, ali je vidljivo zamućenje s obje strane fotografija, za što krivnju možemo svaliti na fokus. Također, uređaju je potreban koji djelić sekunde više za fokusiranje, tako da vrijedi pravilo – što mirnija ruka, to oštrije fotografije.

U slabijim uvjetima osvjetljenja drastično će narasti šum, a fotografiranje u noćnim uvjetima zaboravite. Bljeskalica je prilično slaba i minimalno će osvijetliti objekt ispred sebe.
Kod videa je također vidljivo suženo polje fokusiranja, ali je zato količina detalja solidna, baš kao i prikaz boja.

Dakle, Noa MOVEse se ne može podičiti kamerom, no to od njega nismo ni očekivali s obzirom na cijenu. Oni kojima su fotografije na listi prioriteta postavljene visoko, svakako bi trebali razmisliti o skupljem modelu.Fotografije u punoj rezoluciji pogledajte ovdje.


Baterija


Noa MOVEse dolazi s izmjenjivom baterijom kapaciteta 2200 mAh, što je prilično velika cifra ako u obzir uzmemo 720p zaslon i štedljivi MT6580 procesor. Isto tako je vidljiv i velik skok u odnosu na lanjski model, koji je imao 1650 mAh.

Ova kombinacija baterije, zaslona i procesora uređaju omogućuju normalno funkcioniranje i autonomiju od puna dva dana, čak i ako se ponekad malo više zapričate ili zadržite na chatu, dok će se onima kojima nije potrebna stalna veza s internetom, autonomija još malo produljiti.

Zaključak


Što reći na kraju? Ako vam je budžet za kupnju smartfona ograničen na 700 kuna, Noa MOVEse se nameće kao logičan izbor. Dakle, za ovaj iznos dobivate 5-inčni HD zaslon, četverojezgreni procesor i 1 GB RAM-a. Ovo će rezultirati vrlo dobrim iskustvom ako vam smartfon služi uglavnom za chatanje, društvene mreže i naravno, razgovor.

Jasno, poslužit će i za igranje igara, ali želite li igrati one grafički zahtjevnije, kao i bolju kameru, svakako potražite skuplji model, kao npr. Noa H3, koji za 1000 kuna donosi osjetno bolju kameru i procesor novije generacije.