Nokia 3310 (2017) - Prvi dojmoviKoliko god se to činilo čudno, jedna od zvijezda ovogodišnjeg MWC-a je – Nokia 3310. Naravno, ne ona iz 2000. godine, već nova (2017 Edition), koja dolazi kao njezin remake. Na Nokijinom štandu na sajmu vladala je prilična gužva, što zbog atraktivnosti remakea ovog legendarnog uređaja, što zbog činjenice da je HMD za ovaj događaj osigurao praktički jedan malo veći stol i svega desetak primjeraka.

size="medium"

Na prvi pogled, nova Nokia 3310 u velikoj mjeri podsjeća na staru, ali odmah se primijeti da je osjetno tanja. Naime, stara 3310-ka je bila prilično debela (i čvrsta), što joj je osiguralo titulu vrlo izdržljivog uređaja. Kasnije su se pojavile teorije zavjere da će Nokia 3310 preživjeti i apokalipsu, a moje osobno mišljenje je da bi se izvukla i iz izboja gama zraka iz daleke galaksije.

size="medium"

Samim time što je tanja, nova Nokia 3310 je i lakša, ali i dalje sadrži bateriju koja bi joj trebala osigurati i do mjesec dana autonomije, barem prema službenim navodima. Zanimljivo je da uređaj sadrži i alfanumeričku tipkovnicu koja dosta podsjeća na onu staru.

Ono gdje ćete primijetiti razliku je zaslon. Nova Nokia 3310 ima veliki zaslon u boji s 3x3 mrežom ikonica. Sve skupa je začinjeno novim softverom koji sadrži i novu verziju igre Zmija, a na uređaju postoji i svojevrsna trgovina aplikacijama.

Tu je i poseban web preglednik, prilagođen veličini zaslona, no ono što bi vas moglo razočarati je izostanak podrške za 3G mreže, dakle radi samo na 2G.Naravno, ovakav uređaj ni nije namijenjen surfanju, kao ni bilo kojoj drugoj ozbiljnijoj radnji. Svemu je prilagođena i cijena od samo 49 eura, što će biti i glavni prodajni adut.
Uopće ne sumnjam da će ovaj uređaj naći kupce, ako ne zbog telefoniranja, sasvim sigurno će se naći više nas nostalgičara koji će ga poželjeti imati u svojoj kolekciji.