Nova eskalacija: Trump operaterima izričito zabranio kupovinu Huaweijeve opreme, reagirao je i sam Huawei

Nakon što je prije nekoliko dana uveo nove carine na kinesku robu u iznosu od preko 200 milijardi dolara, prodajući pritom priču biračima kako ih plaćaju Kinezi, (a ne američki državljani op.a.), američki predsjednik Donald Trump jučer je uveo izričitu zabranu američkim operaterima na kupuju Huaweijeve telekomunikacijske opreme.

S obzirom na intenzitet i eskalaciju trgovinskog rata između SAD i Kine, ovo je bilo i za očekivati, a danas je službeno reagirao i Huawei, koji u svom kratkom priopćenju izražava zabrinutost za nerazumne poteze američke administracije, koji će na kraju najviše naštetiti američkom tržištu.

Huawei je neusporediv lider u 5G tehnologiji. Spremni smo i voljni surađivati s američkom vladom i donijeti učinkovite mjere kako bi se osigurala sigurnost proizvoda. Ograničavanje poslovanja tvrtke Huawei u SAD-u neće učiniti SAD sigurnijim ili jačim. Umjesto toga, to će samo ograničiti SAD na korištenje inferiorne, ali i skuplje alternative, čime će zaostajati u korištenju 5G tehnologija što će u konačnici narušiti interese američkih tvrtki i potrošača. Osim toga, nerazumna ograničenja će narušiti prava tvrtke Huawei i potaknuti druga ozbiljna pravna pitanja

Podsjetimo, američka administracija konstantno ponavlja kako Huaweijeva oprema (i uređaji) predstavljaju sigurnosnu prijetnju, budući da postoje sumnje i indicije da će putem nje špijunirati za kinesku vladu. Amerikanci za svoje tvrdnje nisu podastrijeli nikakav dokaz, a pritom su još pokušali utjecati i na saveznike, no u toj svojoj misiji su ostali prilično usamljeni. Osim Australije, Kanade i Novog Zelanda, nitko im se nije pridružio.

Amerikanci se u ovom ratu služe i drugim sredstvima pritisaka, pa je tako nedavno u Kanadi uhićena i šefica Huaweijevih financija, pod optužbom da je Huawei kršio američke sankcije Iranu. Realno, ovakav prekšraj i nije tako teško napraviti, jer američki sustav sankcija funkcionira tako da bi svakoj kompaniji u svakom trenutku mogli pronaći nešto kompromitirajuće. Samo je potrebno u pravom trenutnu pravi dokument izvaditi iz ladice.

Nedavno smo svjedočili i orkestriranoj medijskoj kampanji kako je operater Vodafone prije 10 godina pronašao backdoor u Huaweijevoj opremi u Italiji, što je trebalo poslužiti kao toliko čekani dokaz, no sve je odmah opovrgnuto od strane samog Vodafonea.

Međutim, protagonist ove priče (Bloomberg) i dalje na društvenim mrežama plaća promociju davno demantiranog članka. Da, isti onaj Bloomberg koji je tvrdio da je Foxconn u iPhone ugrađivao špijunske čipove, što je trenutno bilo ismijano od strane struke.

Kako će ovaj američko-kineski trgovinski rat završiti, teško je predvidjeti, no pritom bi mogle nastati veće kolateralne štete. Huawei se ovim (barem za sada) ne bi trebao previše zamarati, jer i bez američkog, dominira svjetskim tržištem telekomunikacijske opreme, a uskoro bi mogao postati i najveći isporučitelj pametnih telefona.

S druge strane, ovakvim ponašanjem američkih vlasti stvaraju se mnogi pravni presedani i otvaraju nove mogućnosti manipulacije tržištem, za koje ionako znamo da je slobodno onoliko koliko to najjačim interesnim skupinama odgovara. U svakom slučaju, čekamo reakciju Kine.

 
      
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
Uporaba kolačića

Mob.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića. Više informacija potražite na poveznici.  [ U redu ]