Biznis

Novi problemi za TSMC-ovu proizvodnju čipova u Americi. Upitna isplativost čitavog projekta

Američka administracija je prije nekoliko godina pozvala tajvanski TSMC da uloži u prebacivanje jednog dijela proizvodnje procesora na američko tlo, za što mu je bio ponuđen tzv. porezni kredit od 7 milijardi dolara.

Sada, kad je gradnja jedne tvornice u Arizoni pred završetkom, a druge tek treba započeti, TSMC od američke administracije traži dodatnih 15 milijardi dolara financijske pomoći kako bi se posao mogao odraditi prema zacrtanim planovima. Također, tu sada dolazi do problema jer SAD Tajvan ne formalno ne priznaju kao neovisnu državu pa stoga s njim ni nemaju sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. Rezultat ove zavrzlame je da TSMC porez mora platiti dva puta, zbog čega traži dodatna sredstva potpore, do kojih će, s obzirom na komplikacije američkog poreznog sustava, malo teže doći.

Jedna od prepreka je i pravilo o dijeljenju profita te informacija o poslovanju, što TSMC-u očito ne odgovara. Predsjednik uprave kompanije Mark Liu izjavio je da su „neki od uvjeta neprihvatljivi“, sugerirajući da zapravo odvraćaju ulagače od investiranja na američkom tlu.

Zanimljivo je da se ovo pitanje povuklo tek nedavno, kad proizvodnja čipova treba započeti, a ne kad su ugovori sklapani, no to možemo pripisati činjenici da su sklopljeni za vrijeme Trumpove administracije, kad je trgovinski rat s Kinom započeo.

Isto tako su mnogi dužnosnici TSMC-a u međuvremenu izjavljivali da je ovakav plan unaprijed osuđen na propast, jer u SAD vladaju potpuno drukčiji uvjeti poslovanja, a čak su se mogle čuti i izjave kako Amerikanci nemaju radne navike na razini kineskih radnika.

Cijela ova priča zapravo potvrđuje da je TSMC-ovo ulaganje od 40 milijardi dolara u proizvodnju u Americi ostvareno pod političkim pritiskom, te je stoga njegova sudbina i dalje neizvjesna. Postoje mnogi detalji zbog kojih bi stvari mogle krenuti krivo, a ako se to dogodi, za TSMC-ovu proizvodnju čipova na američkom tlu jednostavno neće biti ekonomskog opravdanja.