Oh ne, Google uvodi umjetnu inteligenciju u sastavljanje dokumenata i e-mailova

Google je danas objavio kako uskoro uvodi komponentu umjetne inteligencije u svoje proizvode za produktivnost, kao što su Gmail, Dokumenti, Slides, Meet i Chat. Prema njihovim riječima, korisnici ovih alata bi, zahvaljujući nečemu sličnom chatbotu Bard, trebali lakše i brže kompletirati zadatke.

Za sada će usluga biti dostupna samo određenoj grupi testera u SAD, da bi se u nekom trenutku kasnije proširila i na ostale korisnike.

Tako će vam, prema njihovim navodima, umjetna inteligencija pomoći da lakše sastavite e-mail na temelju skica, te će imati važnu ulogu u rezimiranju i lektoriranju teksta, kao i u određivanju prioriteta, ma što to značilo. Isto vrijedi i za dokumente, gdje bi AI trebao odigrati ulogu asistenta za lakše i brže kompletiranje zadataka.

Iskreno, meni osobno ovo trenutno zvuči kao solidan bullshit, no s obzirom da smo nedavno svjedočili strelovitom skoku u razvoju umjetne inteligencije, neću previše griješiti dušu i unaprijed osuđivati. Ipak, kao osoba koja na dnevnoj bazi prima nekoliko desetaka važnih poslovnih mailova i ostalih dokumenata, moram izraziti određenu dozu skepse kad je njihovo sastavljanje u pitanju, s obzirom na dosadašnja iskustva s mnogim tvrtkama i agencijama koje u želji da što više automatiziraju ove procese, zapravo čine štetu, ponajviše same sebi.

Kad u cijelu priču dodamo i blamažu Googleovog Bard bota na samoj prezentaciji, ostaje mi samo nada da u skoroj budućnosti neću na dnevnoj bazi komunicirati isključivo s mašinama, već da će moj mail ili poruku tu i tamo pročitati i pokoje živo biće.