OnePlus X – Recenzija

OnePlus X - recenzija

Strategija kineske OnePlus kompanije, koja je lani svojim modelom OnePlus One započela svoj tržišni pohod, očito ide u smjeru sporog, ali sigurnog pozicioniranja u svijetu smartfona. Nakon što su lani predstavili samo jedan uređaj, ove godine imamo prilike vidjeti dva. Pored modela OnePlus 2, kojeg smo testirali ljetos, sada stiže OnePlus X koji ne želi biti «flagship killer», već bi trebao pokriti onaj dio kupaca kojima je 5,5-inčni OnePlus 2 prevelik, ali i uz reduciranje snage i izbacivanje određenih detalja. Što sve OnePlus X ima za pokazati i kako nam se svidio, pročitajte u nastavku.

GLAVNE KARAKTERISTIKE

Dimenzije
140 x 69 x 6,9 mm

Masa
138 grama

Zaslon
5.0″ AMOLED 1920 x 1080, 441 ppi

SoC
Snapdragon 801

CPU
4x Krait 400 na 2,3 GHz

RAM
3 GB

Interna memorija
16 GB

Micro SD
do 128 GB

Povezivanje
WiFi, WiFi Direct, WiFi Hotspot, A-GPS, Bluetooth, OSB OTG, MHL

3G
HSPA + DC

4G
LTE Cat. 4

OS
Android 5.1 Lollipop

Kamera
13 MP/1080p

Prednja kamera
8 MP

Baterija
2525 mAh

Cijena

Ustupio

PREDNOSTI
NEDOSTACI

Dizajn i kvaliteta izrade
Slabije performanse kod grafički zahtjevnih igara i videa

Izvrstan AMOLED zaslon
Loše koncipirano sučelje kamere

Čisto i fluidno sučelje

Podržava microSD kartice

Cijena

Dizjan, kućište i rukovanje

OnePlus X će mnoge već na prvi pogled oduševiti elegancijom i atraktivnim dizajnom, kojemu najviše pridonosi metalni okvir kućišta, ali i sjajna plastika na poleđini i prednjem dijelu, na kojoj ne ostaju tragovi prstiju, barem kada govorimo o bijelom kućištu, u kakvom je stigao naš testni primjerak. OnePlus X je definitivno ljepši i vizualno atraktivniji od svog većeg brata OnePlusX, ali ne zato što je manji, već zbog drukčijeg pristupa oblikovanju. Naime, poleđina ovdje nije zaobljena, kao što je to slučaj na OnePlus 2, već je ravna i uređaj je općenito tanji, a zbog djeluje dosta elegantnije.

Prednja strana je vrlo atraktivna s minimalnom količinom «mesa» oko zaslona. Atrakciji dodatno pridonosi crni rub oko zaslona, koji u trenucima kad je zaslon isključen, zajedno s njime tvori jednu cjelinu.

Ispod zaslona imamo tri kapacitivne tipke. Središnja home tipka je označena krugom, a dvije sa strane crticama, tako da u početku nećete znati koja je za multitasking, a koja za natrag. No ovo ipak ima svoje razloge, jer ukoliko uđete u postavke, vidjet ćete da se pozicija ovih tipki može mijenjati kako vam odgovara. Također, ako se s kapacitivnim tipkama ne snalazite, možete aktivirati softverske tipke na dnu zaslona.

Na metalnom rubu nalaze se sve fizičke tipke i utori. Na lijevoj strani imamo tipku za uključivanje i podešavanje glasnoće, a odmah iznad nje ladicu za SIM kartice, koja se vadi iglom. Na suprotnoj strani se nalazi se fizička tipka za utišavanje, odnosno odabir profila (bešumno, vibracija…), što može biti vrlo zgodno kad se jednom naviknete. Na vrhu nalazimo 3,5 mm audio utor, a na dnu micro USB i vanjski zvučnik.

Kvaliteta izrade je na zavidnom nivou, što u kombinaciji s metalnim okvirom kućišta i kvalitetnom plastikom ostavlja daleko bolji dojam nego npr. kod Nexusa 5X, kojeg smo testirali prošlog tjedna i koji je osjetno skuplji. Ukupnom dojmu dodatno doprinosi blago zakrivljeno staklo na prednjem dijelu, koje povlačenje prstiju po zaslonu čini ugodnijim.

Usudio bih se reći da je OnePlusX jedan od najljepših i ergonomski najbolje riješenih 5-inčnim uređaja. Otprilike je istih dimenzija kao iPhone 6, a donosi veći zaslon, odnosno radnu površinu.

Zaslon

OnePlus X dolazi s s 5-inčnim zaslonom rezolucije 1080p, što daje gustoću točaka od 441 ppi. Dakle gustoća je i više nego dovoljna za izvrsnu oštrinu. Ono što je oduševilo velik dio publike, uključujući i autora ovog teksta, je činjenica što je OnePlus u ovaj uređaj ugradio AMOLED zaslon. Da se radi o novijoj generaciji AMOLED-a svjedoči vrlo dobar prikaz bijele boje, uz prilično realan ostatak palete.

Imamo i iznimno dobro pozadinsko osvjetljenje, a sukladno tome i prikaz na danjem svjetlu. Odaziv i preciznost su također na vrlo visokoj razini, a tu je i Gorilla Glass 3 zaštitni sloj. Sve je ovo začinjeno više nego dobrim kontrastom i prikazom boja, pa možemo zaključiti da je zaslon zapravo vrhunski za ovaj cjenovni razred. Bolje od ovoga možemo naći samo na skupljim Samsungovim modelima.

Hardver, performanse i povezivanje

Za srce ovog uređaja izabran je Qualcommomv Snapdragon 801, procesor koji je prije godinu i pol bio ugrađivan u najskuplje modele, a vidjeli smo ga i u prvom OnePlusu One. U međuvremenu su na svijet došle dvije nove generacije Qualcommovih Snapdragona – 805 i 810, pa je slijedom toga 801 pojeftinio, što je omogućilo njegovu ugradnju u jeftinije uređaje.

Recimo da ovaj procesor na benchmark testovima ne postiže puno slabije rezultate od npr. Snapdragona 805 u Nexusu 6 ili Snapdragona 808, kojeg smo prošlog tjedna isprobali u Nexusu 5X, a prije nekih pola godine i u LG-u G4. Za razliku od Nexusa 5X, ovdje imamo 3 GB RAM-a, što dodatno pojačava ukupnu snagu uređaja, a vidjeli smo da i neki top modeli još uvijek guraju upravo ovu količinu.

Screenshot_2015-11-25-19-45-22 Screenshot_2015-11-26-20-44-56 Screenshot_2015-11-26-20-45-04 Screenshot_2015-11-26-20-45-12

Performanse uređaja možemo nazvati odličnima, no znalo se događati da video ponekad zastajkuje, što ne mora nužno biti problem vezan uz procesor, već npr. softver i njegovu optimizaciju. Također, slične probleme sam iskusio i kod igranja grafički zahtjevnijih igara. Naime, iako se ne može reći da igre zapinju, oni s istančanim osjećajem će primijetiti da ne rade baš glatko, barem ne onako kako kako bi trebale raditi na jednom uređaju s ovim procesorom. Ponavljam, sve ovo možemo pripisati softveru, što nekom budućom nadogradnjom može biti ispravljeno. S druge strane, oni koji ne igraju grafički zahtjevne igre, ovo neće ni primijetiti.

Uređaj sadrži samo 16 GB interne memorije, od čega je krajnjem korisniku dostupno oko 10 GB. Ovdje stvar spašava činjenica da podržava microSD memorijske kartice i to do 128 GB kapaciteta, ali imajte na umu da ih možete koristiti samo u kombinaciji s jednom SIM karticom, jer dijele isti utor.

S prijemom signala i kvalitetom poziva nismo imali problema. Zvuk je čist i dovoljno jak za ugodan razgovor, ali nije među najjačima. Vanjski zvučnik ispušta relativno dobar i čist zvuk, ali isto tako ga ne možemo svrstati u najbolje, što vrijedi i za glasnoću. Ipak, opći doživljaj kod gledanja video sadržaja je bolji nego na uređajima sa zvučnicima iste glasnoće koji su postavljeni na pozadinu.

OnePlus X radi na 2G, 3G i 4G mrežama. Ova potonja podržana je u Cat. 4 varijanti, što podrazumijeva brzine do 150 Mbps u downloadu. Uz uobičajeni WiFi i njegove derivate, imamo jednako tako uobičajen Bluetooth, ali i USB OTG, koji mnogim uređajima danas nedostaje. Ovdje napomenimo da uređaj dolazi s običnim, tj. micro USB utorom, a ne USB-C kao kod većeg brata OnePlus 2. Tu je još i MHL protokol koji radi putem istog micro USB utora, a koristi se za HDMI prijenos videa na veće zaslone. Uz ovaj širok spektar povezivanja, možemo samo dodati da nedostaje NFC.

Softver i sučelje

OnePlus X kao softverski temelj koristi Android 5.1 Lollipop, ali donosi i vlastitu nadogradnju sučelja, ako ovo uopće možemo tako nazvati, nazvanu Oxygen OS. Ako ste čitali recenziju OnePlus 2 uređaja, mogli ste zaključiti da se radi o gotovo čistom Googleovom Androidu. Ono što ga razlikuje od golog Androida je spomenuta mogućnost konfiguriranja kapacitivnih tipki, ali i središnje home tipke, koja se može podesiti tako da joj se dodaju određene radnje za dvostruki ili dulji dodir.

Tu je i nekolicina gesti kojima je moguće upravljati uređajem, odnosno iscrtavanjem slova po zaključanom zaslonu aktivirati aplikacije, ali to smo ionako već vidjeli i na generičkim uređajima.

OnePlus X donosi «Ambient» zaslon, koji omogućuje diskretni prikaz sata i obavijesti, koje je zahvaljujući senzoru blizine moguće otvoriti približavanjem ruke uređaju. Tu je i tzv. Shelf, zaslon koji se nalazi skroz lijevo, a sadrži prikaz najčešće korištenih aplikacija, često korištenih kontakta i vremenskih prilika. Shelf je moguće isključiti i ponovo uključiti u postavkama, tako da vam neće predstavljati teret. Jedna od zanimljivih mogućnosti svakako je i podešavanje boje notifikacijskog LED svjetla.

Uređaj sadrži osnovni set aplikacija, bez nepotrebnih dodatka od proizvođača, što posebno pozdravljamo. Nema čak ni posebne galerije, a za multimediju koristi Googleovu Photos aplikaciju, koja inače vrlo dobro funkcionira i može automatski prebacivati fotografije u oblak. Ista aplikacija služi i za reprodukciju video sadržaja, ali ne podržava sve formate i codece.

Kamera

OnePlus X dolazi s 13 MP kamerom straga i 8 MP sprijeda. Prva ima standardni f/2.2 otvor blende, a stražnja manji, f/2.4. Kamera za fokusiranje koristi phase detection, što omogućuje brzo fokusiranje i okidanje. Za razliku od većeg brata, OnePlus X ne snima 4K video, već 1080p, a nema ni optičku stabilizaciju.

Sučelje kamere otprilike odgovara onom na većem modelu, što znači da je prilično loše koncipirano. Izmjena načina snimanja (foto ili video) izvodi se gestom, što je krajnje neprecizno, a zato i nepraktično, pa se često znaju dogoditi neželjene aktivacije drugih opcija. Dodatni problem predstavlja činjenica što ponuđene opcije na zaslonu traju samo određeno vrijeme, pa dok vi smislite što želite pritisnuti, opcije nestanu.

Inače, od načina snimanja ponuđeno je još usporeno snimanje, time-lapse i panorama. Dodatne postavke i parametre možete zaboraviti, dakle više-manje sve odrađuje automatika.

Na kraju se pokazalo da automatika proizvodi prilično dobre fotografije za ovaj cjenovni razred. U idealnim uvjetima imamo prilično jasnu situaciju, pa čak i nešto bolji dinamički rang nego što smo to navikli vidjeti u ovoj kategoriji. Sukladno padu razine osvjetljenja, raste i količina šuma, tako da tu posebne filozofije nema. Jakost bljeskalice je zadovoljavajuća. Sve u svemu, fotoaparat možemo okarakterizirati vrlo dobrim s obzirom na cijenu uređaja.

Kvaliteta 1080p videa je također vrlo dobra za ovaj cjenovni razred. Količina detalja je vrlo velika, a boje su realne. Vidi se jedino da nedostaje optička stabilizacija, no nju nemaju ni neki mnogo skuplji uređaji, pa to ne možemo okarakterizirati objektivnim nedostatkom.

Fotografije u punoj rezoluciji pogledajte ovdje.

Baterija

OnePlus X dolazi s baterijom kapaciteta 2525 mAh, što za jedan 5-inčni uređaj danas predstavlja nekakvu sredinu. AMOLED zaslon i njegova normalna 1080p rezolucija pozitivno utječu na potrošnju energije, ali njegov procesor ne možemo nazvati previše štedljivim.

Što se autonomije tiče, OnePlus X nas nije ni oduševio, ali ni razočarao, dakle možemo ga svrstati u nekakav prosjek, gdje će baterija uz stalnu vezu s internetom i aktivnu sinkronizaciju, te uz umjereno korištenje svih funkcija bez problema izdržati od ujutro do navečer.

Ako više razgovarate i manje surfate internetom, tada svakako možete računati na na dan i pol do dva, a ako ste ovisnik o chatanju i društvenim mrežama, powerbank bi vam trebao biti obavezna oprema.

Zaključak

OnePlus X je uređaj koji me već na prvi pogled oduševio svojim dizajnom, kvalitetom izrade, a potom i izvrsnim AMOLED zaslonom koji je po svim kriterijima miljama ispred npr. onog na Nexusu 5X, kojeg sam koristio paralelno.

Oduševljenje je ostalo na istoj razini prilikom svakodnevnog korištenja jednostavnog i brzog sučelja, koje ne možemo usporediti s teškim nadogradnjama koje prakticiraju neki drugi proizvođači.

Vidjeli smo da kamera zadovoljava standarde cjenovnog razreda, a u nekim momentima ga i nadilazi. Neće poslužiti za umjetničku fotografiju, ali će vam zato priuštiti izvrsne slike i video s rođendana, tuluma i sl.

Digresija su performanse, ali samo u najzahtjevnijim zadacima. Naime, vidjeli smo da uređaj funkcionira brzo u svakodnevnom radu s Internet preglednikom, mailovima, chatanjem i sl. dok u grafički zahtjevnijim igrama i prikazu videa neće ponuditi najbolje iskustvo.

Zbog svega navedenog, za ovaj uređaj možemo reći da je namijenjen u prvom redu onima koji ne vole veće uređaje, iako 5 inčne samo po sebi još uvijek možemo nazvati velikima. No ipak, s obzirom na izvrstan odnos zaslona i «mesa», OnePlus X dimenzijama otprilike odgovara mnogim 4,7-inčnim uređajima, kao što je npr, iPhone 6/s.

Zadovoljni će biti i svi oni kojima je estetika bitan faktor, što uključuje izvrstan zaslon, eleganciju i relativno malu masu.

Cijena uređaja u Honorbuy webshopu, koji nam ga je i ustupio na testiranje, iznosi 299 dolara, čemu treba pribrojati i 39 dolara za brzu DHL dostavu, pa sve skupa isnosi 2430,00 kuna, u protuvrijednosti po trenutnom tečaju. Ukoliko se odlučite na kupnju, ne zaboravite upisati «MOBHR»kupon jer ćete time dobiti 5 eura popusta.

 
      
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
Uporaba kolačića

Mob.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića. Više informacija potražite na poveznici.  [ U redu ]