Kriptovalute

Oporavak kriptovaluta: Bitcoin porastao 40%, Ethereum čak 120%Prije samo dva mjeseca, kriptovalute su doživjele najveći pad vrijednosti u posljednjih nekoliko godina. Cijena Bitcoina je u lipnju je iznosila 17.593 dolara, što je predstavljalo korekciju od 70% u odnosu na studeni prošle godine, kad mu je cijena bila dosegla 69.000 dolara.Ostale kriptovalute doživjele su još veći pad, a tada smo utvrdili da je jedan od glavnih razloga ovako velikog pada opća ekonomska situacija u svijetu. Također, kad malo dublje zagrebemo ispod površine, možemo vidjeti izravnu povezanost tržišta kriptovaluta s tržištem vrijednosnica na američkim burzama, koje su opet u izravnoj korelaciji s monetarnom politikom tamošnje administracije.

Budući da je američki FED podizanjem referentnih kamatnih stopa najavio rat inflaciji, koja je najviša u zadnjih 40 godina, tržište vrijednosnica je naglo počelo padati i ušlo u tzv. Bear market. Logikom stvari, kriptovalute su slijedile primjer, ali zbog svoje volatilnosti, pad je bio daleko osjetniji.

Kako je vrijeme prolazilo, tržišta su se polako počela oporavljati, budući da statistički podaci govore da je inflacija u SAD doživjela vrhunac, te u srpnju počela usporavati. S&P500 i NASDAQ burzovni indeksi su ponovno počeli rasti, a slijedom toga i cijene kriptovaluta na najvećim mjenjačnicama.

Tako je Bitcoin jučer skoro dotaknuo granicu od 25.000 dolara, što predstavlja rast od 40% u odnosu na najmanju vrijednost za vrijeme lipanjskog kraha. Druga najveća kriptovaluta doživjela je još veći rast, čak 120%, budući da je s 878 dolara u lipnju, narasla na 2000 dolara ovih dana.

Iako su ove vrijednosti još uvijek debelo ispod lanjskih, rast je stvaran i većina analitičara se slaže da lipanjski krah predstavlja „dno“ posljednjeg ciklusa. U međuvremenu su kripto statističari, kao npr. Glassnode, zabilježili rekordnu akumulaciju od strane Whaleova (entiteta s posjedom preko 1000 Bitcoina), dok su sitnije ribe istovremeno svoje kriptovalute prodavale s gubitkom. Dakle svakih nekoliko godina se ponavlja se ista stvar, kada najjače kriptovalute iz „slabih ruku“ prelaze u „jače“.

Nezahvalno je prognozirati daljnji razvoj, ali kad u obzir uzmemo slične događaje u više od desetljeća staroj povijesti kriptovaluta, upravo započinje novi ciklus s vrlo izvjesnim Bull run momentom 2024. godine, kad bi kriptovalute trebale doseći nove najviše vrijednosti, sukladno sljedećem Bitcoin halvingu svake četiri godine.

Do tada će svakako biti još uspona i padova, a s obzirom na tehničku analizu, Bitcoin se trenutno suočava s ključnom preprekom (resistance) na točki 1D MA100, koju ako probije, relativno brzo može napredovati do vrijednosti od 28.000 dolara. Glavni support se sada nalazi u području između 23.200 i 23.500 dolara, što bi trebalo predstavljati lokalnu donju granicu, budući da je u toj zoni preko 1,5 milijun adresa kupilo ukupno 910.000 Bitcoina. Ukoliko spomenuti support ne izdrži, moguć je ponovni povratak ispod psihološke granice od 20.000 dolara.