Top teme Android

Post festum: Zašto baš želim Samsung Galaxy S24 Ultra?

Samsungovi Unpacked eventi uvijek zauzimaju posebno mjesto u našim tehnološkim životima. Jučer ste jednog takvog mogli gledati uživo, a ako niste, mi smo tu da vam prenesemo najbitnije detalje, kao i naše (uvijek) subjektivne dojmove. Zašto? Zato jer se korejska kompanija nakon Covid cirkusa, vratila eventima uživo, dakle s ljudima na zajedničkim okupljanjima koji na licu mjesta imaju priliku isprobati nove uređaje i prenijeti dojmove svojoj publici. Nasuprot Samsungu, ovdje, dakako, stoji Apple, s kojim ga često uspoređujemo, jer se realno radi o dva najveća proizvođača pametnih telefona na svijetu. Za razliku od Samsunga, ali i mnogih drugih, Apple iz nekog razloga i dalje ne želi organizirati evente uživo, već svoje nove proizvode predstavlja na unaprijed snimljenim materijalima. OK, možda je Apple društveno odgovoran pa želi spriječiti novo širenje koronavirusa, no smatram da je više nego očito da je jednostavno – škrt. Ovakvi događaji kakve priređuje Samsung, nama koji sudjelujemo na njima uvijek su poseban doživljaj, a vjerujem i onima koji ih prate online.

Galaxy S serija već se godinama tradicionalno predstavlja u San Franciscu, dok je predstavljanje Folda 5, vidjeli smo, iz New Yorka preseljeno u Seoul. Nećemo sada ulaziti u razloge ove rošade, ali možemo pretpostaviti da je upravo S serija Samsungu posebno važna za američko tržište, koje je zbog svoje veličine i kupovne moći ključno za njegovo poslovanje.

Tako smo jučer prisustvovali eventu u San Joseu, nadomak San Francisca, na kojem su svjetlo dana ugledala tri nova uređaja. Mnogi na ovo predstavljanje gledaju kroz prizmu top modela, u ovom slušaju Galaxyja S24 Ultra, stoga

u ovom tekstu nabrajam osobne razloge za i protiv, odnosno detalje zbog kojih sam uzbuđen, ali i one zbog kojih baš i nisam. Jer, nakon svake fešte dolazi do razbistrenja uma pa tako nakon prespavane noći možemo sagledati detalje iz više kutova. Iako sam zaključak naveo već u naslovu, u nastavku ga "malo" detaljnije obrazlažem.

Umjetna inteligencija napokon dobiva na smislu

AI, odnosno umjetna inteligencija danas doslovno iskače iz paštete. Mediji su puni naslova i napisa o istoj, a trend je započeo prošle godine kad je famozni ChatGPT stekao planetarnu popularnost. Samsung je, pak, za razliku od glupih pitanja koja postavljate ChatGPT-u, kao i njegovih mahom sumanutih odgovora, umjetnu inteligenciju uspio dovesti na upotrebljivu razinu, odnosno za konkretne zadatke koje možete koristiti bilo kada i bilo gdje, jer, naravno, mobitel vam je odavno srastao s rukom, tako da od upitnika iznad glave o nekoj temi do odgovora na njih, u pravilu ne treba proći više od minute.

Jedna od ključnih stavki predstavljenih na jučerašnjem eventu je prevođenje uživo. Da, ono što Google, usprkos svim svojim potencijalima i apsolutnom vlašću nad online prijevodima, nije uspio dovesti na komercijalnu razinu. Barem ne zasad. Bilo bi pretenciozno reći da je Samsung ovo postigao bez pomoći Googlea, no potonji je svakako morao pristati na neke ustupke kako bi zadržao ključnog partnera, štoviše, onog koji prodaje najviše Android uređaja.

Prevođenje uživo telefonskih razgovora ovime postaje stvarnost i najbliže onome što smo mogli vidjeti u opjevanim Zvjezdanim stazama. Istini za volju, na raspolaganju je u ovom trenutku tek 13 jezika, no jasno je da će se ta brojka uskoro povećati. S druge strane, trenutni nedostatak hrvatskog jezika možda i nije toliki problem, budući da kao populacija kotiramo prilično visoko po znanju engleskog, tj. internacionalnog. To znači da ćete s osnovnim znanjem engleskog lako moći koristiti benefite umjetne inteligencije prilikom prevođenja na npr. korejski ili kineski. Isto vrijedi i za njemački, španjolski i mnoge druge kojima kao nacija ne vladamo toliko dobro kao engleskim.

Pored telefonskih poziva, na repertoaru je i automatsko prevođenje tekstualnih poruka, što je također veliko postignuće i vrlo blizu onome što smo viđali u mnogim drugim SF filmovima i serijama, a ne samo u Star Treku. Ova značajka svakako može pomoći u mnogim situacijama kad otputujete u npr. Španjolsku, gdje populacija engleskim vlada na razini mahanja rukama, dok ga vi, s druge strane, niste uspjeli savladati gledajući meksičke sapunice. S obzirom da je tehnologija temeljena na generativnom AI učenju, za očekivati je da će se vremenom dodatno poboljšati pa će i oni nespretni prijevodi polako postajati sve bolji, odnosno precizniji.

AI u multimediji

Pored prevođenja, vidjeli smo da je Samsung uređivanje fotografija i videa podigao na znatno višu razinu. Primjere ste mogli vidjeti u videu, gdje se vrlo jednostavnim radnjama može manipulirati multimedijskim sadržajem, odnosno dobivati dosad nezamislive efekte. Znam, kad sam se prvi put susreo s fejk bokeh efektom na fotkama, isto sam rekao „wow“, mada to baš i nije bila neka filozofija, ali sudeći prema ovome što smo jučer vidjeli, sasvim sigurno nastupa nova era na području multimedije. Što je najvažnije, sve ćete moći uraditi na samom mobitelu, dakle ne treba vam profesionalni fotošop alat na računalu, a ako je suditi prema onome što smo uspjeli isprobati, Samsung Galaxy S24 Ultra takve radnje čak izvodi brže. Dobro, te ćemo značajke svakako morati isprobati temeljitije jer na samom eventu to nismo bili u mogućnosti. Zato se radujemo skorom testiranju novih Galaxy uređaja koje neće trajati par sati, nego barem tjedan dana.

Novi procesor realno nije ništa novo, ali sustav hlađenja?

Što se hardveraja tiče, nema puno iznenađenja. Znali smo da će novi modeli doći s novim procesorima i tu nema nekog posebnog razloga za slavlje, barem dok u priču ne ubacimo rashladni sustav procesora. Tako Samsung Galaxy S24 Ultra, kojeg pogoni pojačana verzija Snapdragona 8 Gen 3, donosi novi „vapor chamber“. Iskreno, ovaj izraz me podsjeća na tursku kupelj ili parnu saunu, kako već preferirate, no radi se o sustavu hlađenja procesora kojeg bismo možda mogli nazvati revolucionarnim. Naime, na ovom modelu je prostor zadužen za hlađenje povećan skoro dvostruko (1,9 puta) u odnosu na prethodnika, što govori samo za sebe. Kod modela Galaxy S24+ to povećanje iznosi 1,6 puta , a kod najmanjeg Galaxyja S24 1,3 puta. Što je Samsung ovime želio postići, u ovom trenutku možemo nagađati, no kad je u pitanju Ultra model, prilično je izvjesno da je želio dodatno povećati performanse procesora u smislu održavanja topline prihvatljivom na dulji period. To konkretno znači da ćete neku zahtjevnu igru moći igrati osjetno dulje, bez da se uređaj zagrije. Isto vrijedi i za protok podataka putem 5G i Wi-Fi modema, što je također čest uzročnik pregrijavanja ukoliko skidate veće količine podataka. Pojednostavljeno, novi hladnjak će uređaju omogućiti osjetno dulji rad „punom parom“, dakle bez throttlinga, što je čest slučaj u situacijama kad ga opteretite, bilo igranjem, preuzimanjem velikih datoteka ili bjesomučnim iživljavanjem na nekoj vama posebnoj aplikaciji.

10x optički zoom ili 5x. Što je bolje?

Ovo je dio kojim su mnogi za vrijeme kolanja glasina bili zbunjeni. Jer, zašto bi netko, pobogu, nakon nekoliko godina iskustva i implementacije 10x optičkog povećanja u periskop leći odlučio taj faktor smanjiti za pola? I nama je ovo nakon pojave prvih glasina zvučalo suludo, no nakon što su na površinu isplivale detaljnije informacije, cijela situacija je počela dobivati na smislu.

Podsjetimo, „stari“ senzor na 10x telefoto kameri je imao rezoluciju od 10 megapiksela, a kvaliteta tako zumirane fotografije je zaista bila fascinantna, još od Galaxy S21 modela. Međutim, nakon što su mnogi drugi proizvođači odlučili „ostati“ na 5x zoomu, vjerojatno su u Samsungu shvatili da istu kvalitetu zumiranog materijala mogu postići na drugi način. Dakle, periskop leća sada ima manje dijelova, što samo po sebi donosi mnoge implikacije. Od manjih troškova proizvodnje, jednostavnije ugradnje, zauzima manje prostora i manje je osjetljiva na udarce. Smanjivanje zoom faktora je kompenzirano povećanjem senzora i to za čak pet puta, barem kad se radi o rezoluciji. Umjesto 10 MP sada imamo 50 MP, a kad u jednadžbu ubacimo crop faktor dolazimo do, u najmanju ruku, istog rezultata, odnosno kvalitete zumiranog objekta kako kod stare 10x telefoto kamere. Naravno, ovu priču ćemo morati i empirijski dokazati, ako je potrebno i izravnom usporedbom s lanjskim modelom, tj. Galaxyjem S23 Ultra.

Brzo punjenje? Samsung smatra da vam ne treba

Ono što me razočaralo je punjenje snage 45W. Ako će raditi isto kao na prethodnicima, dakle zanemarivo brže od 25W punjenja, onda bolje da su ostavili 25W, jer će tako realno produljiti životni vijek baterije. I dok se ostali proizvođači nadmeću u disciplini tko će izbaciti brže punjenje, Samsung (i Apple) kao da ih ta domena ne zanima. U redu drugovi, znamo da će baterija imati dulji životni vijek sa sporijim punjenjem, ali sada se zaista moramo zapitati do kad će ova politika neprilagođavanja uvjetima na tržištu potrajati. Ne morate staviti podršku za 120W snagu, ali za npr. 80W ste mogli, zar ne? Koliko bi to smanjilo životni vijek baterije? Možda za neki određeni postotak, ali bi zasigurno usrećilo milijune kupaca koji znaju da postoji daleko brže punjenje. Iako je ova situacija zapravo dvojaka, smatram da je Samsung ovime sam sebi iz džepa izbio dobar dio prihoda, jer će mnogi kupci izabrati neki drugi model upravo zbog bržeg punjenja. Apple u ovoj priči zapravo nije ni bitan, budući da je prilično izvjesno da će prodati istu količinu uređaja čak i da vrati punjenje na 5W, kad se iPhone punio više od tri sata. Samsung nije u takvoj poziciji i u dogledno vrijeme bi se svakako trebao prilagoditi.

Ravni zaslon - napokon

I na kraju ovog napornog osvrta, spomenimo i famozni zaslon. Kolega Mislav je u svom tekstu i videu već spomenuo da mu se novi ravni zaslon ne sviđa, barem ne u mjeri u kojoj je navikao svim Androidima u zadnjih 10 godina. E vidiš Mislave, možda upravo u tom grmu leži zec. Zadnji put kad si koristio S-Pen olovku na ravnom zaslonu, imao si Note 4. Od tada si vjerojatno zaboravio kako je olovkom prilično nespretno rukovati kad je zaslon na rubovima zakrivljen. Osobno sam imao privilegiju koristiti i Note 5 koji nije bio dostupan našem tržištu, i to je zadnji Android s ravnim ekranom koji se našao u mojim rukama. Nakon toga, sav se moj svijet srušio jer je Samsung odlučio većinu mobitela proizvoditi sa zakrivljenim zaslonom, kao zbog dizajna, a ostali proizvođači su ga slijedili kao guske u magli. OK, o dizajnu bismo sada mogli raspravljati, ali ne možete me uvjeriti da ravni zaslon nije neusporedivo praktičniji od zakrivljenog, posebice kad se na web pregledniku tekst „prelije“ preko rubova. Nekima će možda zasmetati oštriji rub, no to je cijena koju sam osobno spreman platiti za ravni zaslon.

Kod zaslona moramo spomenuti i novu generaciju Corningove Gorilla Glass Armor zaštite koja je navodno četiri puta otpornije na grebanje te isto toliko na refleksije. Osobno ne bih volio doći u poziciju isprobavati ove tvrdnje, stoga ću Samsungu vjerovati na riječ i moliti se nebesima da mi mobitel ne ispadne na pod. Tko zna, ako ispadne iz aviona s 5 km visine kao nedavno onaj iPhone, možda preživi i pritom još skuha dupli espresso.