Top teme

Primarna kamera je u stvari širokokutna. Nekad je pametnije koristiti 2x zoom

Otkad su optička povećanja stigla na kamere mobitela, onu glavnu, tj. primarnu, u glavnom smatramo kao 1x. Proizvođači često vole istaknuti da 2x kamera predstavlja optičko povećanje, no to u svijetu fotografije jednostavno ne stoji.

Većina „primarnih“ kamera (1x) u osnovi su zapravo širokokutne (ne i ultra-širokokutne). Što to znači? Takva kamera u pravilu dolazi s lećom žarišne duljine s ekvivalentom od 22 do 25 mm, što u svijetu fotografije predstavlja široki kut. Da bi žarišna duljina leće odgovarala onoj u ljudskom oku, odnosno da bi kamera objekte „vidjela“ kao mi, potrebna nam je 50 mm leća, odnosno njezin ekvivalent.

U svijetu mobitela to se često deklarira kao 2x povećanje, što realno nema smisla. Upravo zbog toga se u svijetu fotografije, barem u domeni profesionalnih fotoaparata, nikad ne koriste termini popu 2x, 3x, 5, 10, itd. Takve oznake eventualno možete pronaći na nekim starijim jeftinijim kompaktnim fotoaparatima, kojima objektiv nije izmjenjiv. Malo upućeniji u fotografiju optičko povećanje mjere milimetrima, odnosno žarišnom duljinom. Naravno prosječnom korisniku mobitela to stvara dodatnu zbrku pa se zato koriste gore spomenute oznake.

Da bismo ovo lakše razumjeli, navedimo ekvivalente žarišnih duljina nekih od popularnih uređaja:

3x = 77 mm (iPhone 14 Pro Max)

3,5x = 90 mm (Huawei P60 Pro)

5x = 125 mm (Huawei P40 Pro)

10x = 230 mm (Samsung Galaxy S23 Ultra)

Dakle, kad mobitelom želite fotografirati neki predmet u krupnom planu, 1x način često ne rezultira željnom kvalitetom. Zašto? Upravo zbog širokog kuta, koji se inače koristi kod pejzažnih fotografija ili onih kad želite obuhvatiti veću skupinu ljudi. Ukoliko uključite 2x način, predmet koji snimate će vam se „približiti“, no ključno je što rubovi fotografije neće biti izobličeni, što zna biti čest slučaj.

Kod fotografiranja osoba, kućnih ljubimaca, pa čak i skeniranja dokumenata, često je pametnije koristiti 2x postavku, iz jednostavnog razloge što će takva fotografija u pravilu izgledati prirodnije. Možemo sada diskutirati o gubitku kvalitete na razini pojedinačnog piksela, jer se kod većine uređaja radi o digitalnom povećanju, no je li ta razlika zaista tako velika? Noviji modeli mobitela koriste kamere od 50 megapiksela i više, stoga dvostruki digitalni zoom neće napraviti neku značajniju razliku. Mnogi će se složiti da je 12 MP sasvim dovoljno i za pregled na monitorima viših rezolucija. Također, upravo 12 MP koristi pixel-binning tehnologija kada 100 i 200 MP fotografije pretvara u manje.

Na koncu možemo spomenuti i ultraširokokutne kamere sa žarišnom duljinom od 12 do 16 mm, koje imaju smisla u skučenim prostorima, npr. na raznim proslavama ili kad svoj apartman u oglasniku želite prikazati većim nego što zapravo jest. Oni koji su se malo više ufurali u fotografiju, ultraširokokutnu leću će znati iskoristiti za razne umjetničke efekte, no ona nije namijenjena svakodnevnoj upotrebi.

U nastavku pogledajte nekoliko primjera kad je bolje koristiti 2x povećanje, nego 1x, odnosno zadane postavke primarne kamere

1x:

1x

2x:

1x:

2x:

1x:

2x:

1x:

2x: