Biznis

Prva američka savezna država zabranila TikTok

Nakon sveopće hajke na najpopularniju društvenu mrežu na svijetu, danas Wall Street Journal prenosi da je američka savezna država Montana službeno zabranila TikTok. U prijedlogu zakona, kojeg je potpisao guverner, navodi se da se ovim aktom želi „spriječiti kineske vlasti da špijuniraju građane Montane“.

Zabrana bi trebala stupiti na snagu 1. siječnja 2024. godine, no još uvijek nije jasno na koji način bi se trebala provesti. U prijedlogu zakona, kojeg je podupro i senator koji predstavlja Montanu u Kongresu, stoji da će za provedbu zabrane biti zadužen sam TikTok. Nadalje, navodi se da će svako kršenje zabrane rezultirati kaznom od 10.000 dolara.

ByteDance, kompanija u čijem se vlasništvu nalazi TikTok, najavila je borbu za svoje korisnike pred sudovima, koji će na koncu imati posljednju riječ. Naime, u američkom pravosudnom sustavu, sudovi mogu blokirati odluke i zakone, ne samo guvernera pojedinih saveznih država, već i federalnih tijela, kao i samog predsjednika.

Jedan takav primjer je i Xiaomijeva pobjeda na sudu prije nekoliko godina, kad ga je Trumpova administracija htjela zabraniti pod optužbom da je povezan s kineskom komunističkom partijom. Trump je inače bio predsjednik koji još uvijek drži rekord po broju donesenih zakona koje su mu sudovi blokirali.

U međuvremenu se čeka reakcija Googlea i Applea, budući da vlasti u Montani u prijedlogu zakona izričito spominju trgovine aplikacijama, no s obzirom na prirodu ustroja američkih saveznih država, odnosno činjenicu da one nisu suverene države, već samo federalne jedinice, ostaje nejasno na koji način će se i oni pokoriti ovoj odluci.

S obzirom da je do kraja godine, kad zakon treba stupiti na snagu, ostalo poprilično vremena, za očekivati je da će svaka od zahvaćenih strana, kako sam TikTok, tako i Google i Apple pravnim putem pokušati anulirati ovu avanturu vlasti u Montani. Međutim, ako ova zabrana na kraju ipak nekako postane pravomoćna, bez obzira može li se u praksi provesti ili ne, predstavljat će presedan na temelju kojeg će i druge savezne države moći učiniti isto, što bi moglo ubrzati proces do potpune zabrane na federalnoj razini.

Napomenimo da do sada nijedna institucija koja je TikTok optužila za špijuniranje, još uvijek za svoje tvrdnje nije ponudila nikakav dokaz. Zabrana TikToka u SAD već je na snazi za službene uređaje u vlasništvu vladinih institucija, te u nekim školama i sveučilištima. Isto tako je znakovit i podatak da su upravo SAD najveća korisnička baza TikToka, o čemu smo već pisali.