Prvi mobilni 64 bitni procesor - marketing ili ne?Jučer je Apple predstavio prvi mobitel kojeg pogoni 64 bitni procesor, naravno – riječ je o iPhoneu 5S i dolazi s A7 procesorom koji je izrađen u prilagođenoj ARMv8 arhitekturi. Prethodna generacija Appleovih procesora (A6) je bila izrađena u ARMv7 arhitekturi, pa samim odabirom nove i modernije arhitekture će učiniti novi A7 bržim i efikasnijim od prethodnika.
No, ono što nebi trebalo imati nikakav značajan utjecaj na performanse uređaja je 64 bitni procesor.

Postoje dvije glavne prednosti 64 bitne arhitekture procesora. Prva je količina RAM memorije koju 64 bitni procesori mogu adresirati. U teoriji (koja uvelike ovisi o postavkama operacijskog sustava), 64 bitni sustavi mogu adresirati do 2^64 bajtova memorije (otprilike 2^34 GB), dok su 32 bitni sustavi ograničeni na maksimalno 4 GB RAM-a.

Druga prednost je što 64 bitni sustavi imaju i 64 bitne registre za pohranu podataka. Ovo pojednostavljeno znači da u jedan registar stane dvostruko više podataka u odnosu na 32 bitne sustave. Zbog toga sustav na taj način može baratati podacima puno veće preciznosti ili većom količinom podataka, a to može imati prednosti npr. u aplikacijama za obradu videa ili za razne znanstvene simulacije. No, tako zahtjevne aplikacije trenutno ne postoje niti na jednom Marketu mobilnih aplikacija, a i pitanje je hoće li se u nekoj daljnjoj budućnosti svoje mjesto uopće i pronaći na nekom od njih.

Naravno, ima i nedostataka, ovisno o tome kako je sustav hardverski izveden. Moguće je da će se aplikacije pisane za 32 bitne sustave u stvari sporije izvršavati na 64 bitnom sustavu, a mogu postati i veće.

Zbog čega se onda Apple odlučio na novi 64 bitni sustav?


Gotovo sigurno zbog dvije stvari. Prva je da novi Appleov 64 bitni procesor može biti dobar početak platforme za neke buduće uređaje, odnosno one koji će imati više od 4 GB RAM memorije. No, s obzirom na količinu energije koju bi ti uređaji trošili iz današnje perspektive loših baterijskih tehnologija oni su još jako daleko od nas, ali će se kad-tad početi prodavati.
Druga je mogućnost prelaska ostalih Appleovih proizvoda na novu arhitekturu i tu posebno treba istaknuti MacBookove gdje 64 bitna arhitektura ima više smisla, posebno ako se prisjetimo da je Apple nedavno OSX prebacio na ARM arhitekturu.

Na jučerašnjoj konferenciji Apple je prezentirao igricu Infinity Blade 3 za koju je tvrdio da njenim pokretanjem na iPhoneu 5S igrica ima do 4 puta više detalja u odnosu na prethodnu generaciju. Ipak, ovaj napredak nikako ne bi trebao biti povezan sa 64 bitnom arhitekturom, već s podrškom za novi OpenGL ES 3.0 grafički ubrzivač.

Zbog svega toga, napredak u performansama uređaja koje je Apple na jučerašnjoj konferenciji prezentirao ipak dolaze iz nove arhitekture koja uključuje dvostruko više registara u odnosu na generaciju prije, te ukupno oko milijardu tranzistora (uključujući u GPU), a ne iz 64 bitnog procesora.
A7 će bez sumnje biti brži od A6, no uz ogradu da je 64 bitni procesor samo marketinški alat, a ne razlog zbog kojega će taj SoC biti brži.