Android Biznis

Qualcomm lobira za dozvolu za prodaju procesora HuaweijuS obzirom da je tajvanski TSMC ostao bez mogućnosti proizvodnje mobilnih čipova za Huawei, upitna je budućnost proizvodnje Kirin procesora za Huaweijeve uređaje. Naime, američka administracija je TSMC-u zaprijetila sankcijama ukoliko nastavi surađivati s Huaweijem, budući da u svojim strojevima dijelom koristi američku tehnologiju.

Iz Huaweija su i sami potvrdili da je Kirin 1000 (ili 1020) vjerojatno zadnji procesor kojeg će njegova HiSilicon divizija dizajnirati, te će se okrenuti drugim proizvođačima. Mogućnosti koje su mu trenutno na raspolaganju su Samsung i MediaTek, ali i američki Qualcomm koji je upravo počeo lobirati kako bi mu se omogućio posao s Huaweijem.

Prema informacijama koje dopiru iz Qualcomma, ako se Huawei okrene Samsungu i/ili MediaTeku, kompanija bi mogla izgubiti posao u vrijednosti od oko osam milijardi dolara.
Hoće li Qualcomm u svojoj namjeri uspjeti, vidjet ćemo, a ako se to ostvari, sljedeće godine možemo očekivati Huawei smartfone s Qualcommovim procesorima.

Za one manje upućene, u svijetu je svega nekolicina tvornica (foundry) koje proizvode mikročipove za smartfone, a Samsung i TSMC su najpoznatiji. Uz to, u napretku su dogurali najdalje, tj. do 5nm tehnologije, dok ostali zaostaju, kako po samoj tehnologiji, tako i po kapacitetu. Samsung i TSMC proizvode čipove i za Qualcomm, i za Apple, i sve druge poznate proizvođače. MediaTek im se približava, dok su ostali još uvijek daleko od 5nm tehnologije.

No, s obzirom da je u tijeku neviđeni tehnološki rat, kroz nekoliko godina možemo očekivati da će i kineski foundryji doseći razinu Samsunga i TSMC-a, tako da će dugoročno gledano, američke kompanije još jednom vjerojatno izvući deblji kraj.