Qualcomm otkazuje narudžbe od kineskog SMIC-a jer je navodno sljedeća tvrtka koja ide na “listu entiteta”

Nekolicina tvrtki na svijetu bavi se proizvodnjom poluvodičkih prozivoda, odnosno čipseta (SoC) i samo dvije za sada proizvode procesore u 5nm izvedbi, a to su tajvanski TSMC i Samsung. One se još nazivaju eng. foundary, odnosno po našem slobodnom prijevodu bloketare jer tvrtke poput Qualcomma, Applea, MediaTeka ili Huaweija dizajniraju čipset, a bloketare ga proizvedu.

Najpoznatiji kineski foundary je SMIC, koji za Qualcomm proizvodi Snapdragon čipsete u 14nm izvedbi, koju je ova kineska tvrtka čini se usavršila, a prihodi od Qualcomma predstavljaju 13% ukupnih prihoda SMIC-a. Osim Qualcomma, i Huawei je jedan od klijenata SMIC-a za starije Kirin procesore. Upravo zbog složenosti 5nm procesa, najnoviji Kirin 1020 (ili 1000 ili 9000, kakogod ga Huawei nazove) je proizveo TSMC, kojeg je i sam Apple bukirao za proizvodnju A14 procesora, dok je Qualcomm za Snapdragon 875 angažirao Samsung.

Posljednje glasine sugeriraju kako je Qualcomm pripremio plan za premještanje proizvodnje, odnosno narudžbi od kineskog SMIC-a bloketarama na Tajvanu, točnije UMC-u, VIS-u i TSMC-u. Razlog premještanje navodno je to što je SMIC sljedeća kineska tvrtka koju bi predsjednik Donald Trump mogao staviti na listu entiteta, čime bi svim tvrtkama koji u proizvodima imaju 20% američke tehnologije bilo zabranjeno poslovati sa SMIC-om bez dozvole SAD-a.

Kina je posljednih godina uložila mnogo resursa u razvoj domaće industrije poluvodiča, a trenutno domaća industrija zadovoljava 30% potreba, a cilj je da se taj postotak do 2025. podigne na 70%. Sam SMIC bilježi rast prihoda i profita posljednih godina i uz financijsku potporu države usavršava sve softiciranije proizvodne procese i vjerojatno je pitanje vremena kada će i SMIC postati konkurentan TSMC-u i Samsungu.

Tako da je čak logično kako bi onemogućio kinesku samodstatnost poluvodičkim proizvodima da SMIC bude sljedeći na listi entiteta američke administracije. Zgodno je da će Qualcomm, američka tvrtka, poduzeti potrebne poteze za premještanje proizvodnje prije nego što SMIC bude službeno uvršten, vjerojatno jer su potezi administracije poznati Qualcommu, no to je na razini špekulacija.

via

 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT