Android

Qualcomm Snapdragon 7 Gen 3 službeno: radi na 4nm procesu i donosi bolje performanse u srednji cjenovni razred

Qualcomm je službeno predstavio svoj najnoviji procesor za mobitele srednjeg cjenovnog razreda - Snapdragon 7 Gen 3. Izrađen je u TSMC 4nm procesu i dolazi s 1+3+4 postavom jezgri. Kryo CPU kao glavna i najjača jezgra kuca na taktu od 2,63 GHz. Sljedeće 3 jezgre rade na 2,4 GHz, a preostale četiri na 1,8 GHz.

Qualcomm tvrdi da ovaj procesor donosi 15% poboljšanje CPU performansi i 50% brži Adreno GPU u usporedbi s prethodnikom. Također se navodi da omogućuje 20% uštede energije.

Qualcomm Hexagon NPU unutar novog procesora trebao bi ponuditi 60% brže AI performanse u odnosu na Snapdragon 7 Gen 1. Adreno GPU podržava OpenGL ES 3.2, OpenCL 2.0 FP i Vulkan 1.3 API-je. Novi Qualcommov čip također donosi podršku za 4K zaslone pri 60Hz stopi osvježenja ili FHD+ rezoluciju pri 168Hz. Opremljen je Qualcomm Spectra ISP-om koji može upravljati modulima glavne kamere od 200 MP i snimati 4K HDR video pri 60 Hz.

Snapdragon 7 Gen 3 donosi i X63 5G Modem sa sustavom koji osigurava brzine preuzimanja do 5 Gbps, što uključuje mmWave i sub-6 GHz frekvencijske spektre. Kad je povezivanje u pitanju, tu je i podrška za Wi-Fi 6E, te Bluetooth 5.3 standarde.

Očekuje se da će prvi uređaji sa Snapdragonom 7 Gen 3 biti predstavljeni već tijekom ovog mjeseca, a Honor i Vivo navedeni su kao ključni proizvođači koji će ga koristiti.