Apple Aplikacije

RCS protokol na iMessages stiže najesen. Ali koga briga?

Apple je nakon cijelog niza godina napokon popustio. RCS protokol za slanje poruka napokon će implementirati u svoj iMessages servis. Podsjetimo, Google i mnoge druge kompanije proteklih su godina doslovno preklinjali Apple da uvede RCS, no ovaj, sukladno svojoj poslovnoj politici, nije popuštao.

Mogli bismo reći da je ovaj zaokret za 180 stupnjeva došao nakon pritisaka Europske unije unutar DMA (Digital Market Act) pravilnika, ali isto tako smo vidjeli da iMessages platforma nije svrstana u gatekeepere, stoga se ne pora pokoriti regulativi koja zahtijeva interoperabilnost.

Povezano: Evo kako će WhatsApp integrirati korisnike drugih chat aplikacija

Međutim, uvođenje RCS protokola u Appleov servis za razmjenu poruka mnogima neće značiti puno, s obzirom da većina ionako odavno koristi druge platforme, kao npr. WhatsApp. Razliku će eventualno osjetiti korisnici iPhonea koji komuniciraju uglavnom preko iMessages aplikacije, jer će sada moći razmjenjivati slike, video i datoteke sa svima koji nemaju iPhone, nego recimo Android. Ipak, „problem“ zelenih i plavih balončića ostaje jer Apple očito želi diversificirati vlastiti eko-sustav, odnosno „obilježiti“ one koji ne koriste iPhone. Različita boja indikatora je donekle imala smisla zbog različitih protokola, no sada ga gubi. 

RCS protokol na iOS stiže „najesen“, što implicira da će biti implementiran u iOS 18.

Ova promjena Appleove politike je zapravo došla prekasno za većinu korisnika, s obzirom da oni danas komuniciraju putem drugih platformi, osim možda najzagriženijih iPhone korisnika koji ne žele koristiti WhatsApp, Viber ili nešto treće. Naravno, u ovu skupinu spadaju i oni koji koriste iPad i Mac, budući da je iMessages platforma dostupna kroz cijeli Appleov eko-sustav.