Recenzije Windows 8 Windows

Recenzija: Acer Iconia W700Prodaja tableta u zadnjih godinu dana bilježi izniman rast. Appleov iPad još uvijek dominira ovim segmentom tržišta, a Androidi su mu za petama. Treća tablet platforma - Windows, pomalo se razlikuje od prethodne dvije, ponajprije zahvaljujući dvojnoj prirodi. Naime, ovdje govorimo o tabletima pokretanim Windows 8 OS-om koji uz novo Modern (Metro) sučelje imaju mogućnost korištenja tradicionalnog Windows desktopa.

Nadalje, vidjeli smo da je prodaja osobnih računala (u klasičnom smislu) u prvom kvartalu ove godine pala za vrlo visokih 13,9% u odnosu na isto razdoblje lani, a jedan od razloga je i sve bolja ponuda tableta. Tzv. post PC era polako već postaje stvarnost, ali i nadilazi puko poimanje novih uređaja u formi tableta ili smartfona. Naime, već sada možemo vidjeti razne hibride tj. konvertibilne uređaje koji mogu postojati kao tablet, ali i kao tradicionalno prijenosno računalo, tj. laptop, netbook ili ultrabook.


Jedan od takvih uređaja je i Acer Iconia W700 koji nadilazi uobičajene tablete, najprije dimenzijama, a potom i mogućnostima. Kada se početkom godine Acer Iconia W700 pojavio u trgovinama, dolazio je u paketu sa stalkom i malom stolnom Bluetooth tipkovnicom. Ova kombinacija je bila zanimljiva i praktična za korištenje na radnom stolu ili na nekoj drugoj ravnoj površini, ali ako ste ga htjeli ponijeti van, ta se praktičnost vrlo brzo istopila. Također, ako ste krenuli na makar i kraći put, morali ste ponijeti i  dodatnu torbu s opremom. Acer Iconia W700 je sada moguće kupiti bez spomenutog aluminijskog stalka i prilično nepraktične tipkovnice, a primjerak koji nam je iz HGspota stigao na testiranje dolazi u novom izdanju, tj. s posebnom cover Bluetooth tipkovnicom s kojom čini kompaktnu cjelinu.

Osnovne karakteristike


Dimenizije: 295 x 191 x 11,9 mm

Masa: 950 grama

Zaslon: 11,6“ TFT, 1080p, 195 ppi

Procesor: Intel Core i3-2375M 1,5 GHz

RAM: 4 GB DDR3 SDRAM

Interna memorija: 64 GB SSD (35 GB dostupno)

Kamera: 5 MP, 1080p

Prednja kamera: 0,9 MP

Operativni sustav: Windows 8 64-bit

Baterija: 4850 mAh

Prednosti


Odličan hardver za tablet

Full HD zaslon

Puni USB utor na kućištu

Bluetooth tipkovnica

Upotrebljivost

Nedostaci


Pozamašne dimenzije i masa

Zaslon je izrađen u TFT tehnologiji

Mali kapacitet baterije

Otežano korištenje desktop sučelja bez miša

Tipkovnica nema HR znakove

Kućište i ergonomija
Acer Iconia W700, kao što je već rečeno, svojim dimenzijama iskače iz uobičajene ponude tableta, a isto tako i pozamašnom masom. Iconia W700 tako dolazi s 11,6-inčnim zaslonom, u kućištu debljine skoro 13 mm i pozamašnom masom od cca. 950 grama. Malo više nego što biste očekivali od jednog tableta, ali ipak manje od klasičnog ultrabooka.

Kućište je izrađeno iz aluminija te djeluje prilično čvrsto i robusno. Dojam robusnosti svakako pojačava masa uređaja, ali bez brige, Iconiju W700 još uvijek možete koristiti kao bilo koji drugi tablet.

S prednje strane dominira veliki 11,6-inčni zaslon koji s metalnim okvirom ne tvori jedinstvenu cjelinu, kao što je to slučaj na drugim tabletima. Naime, metalni okvir je vidljiv i s prednje strane te na dnu sadrži fizičku Windows tipku. No, bez obzira na ovakvo rješenje, uređaj još uvijek djeluje profinjeno i to mnogo više neko njegov mlađi brat Iconia Tab W510 kojeg smo ranije recenzirali.

Na donjem rubu Iconije W700 imamo stereo zvučnike koji proizvode prilično dobar zvuk. Na desnom boku se nalazi 3,5 mm audio utor, dvodijelna tipka za podešavanje glasnoće i tipka za uključivanje uređaja, odnosno otključavanje zaslona. Na gornjem rubu imamo pomalo neobičnu situaciju kad su tableti u pitanju. Naime, uređaj je pokretan Core i3 procesorom koji zahtijeva klasično hlađenje ventilatorom i sukladno tome sadrži dva poveća otvora. Lijevi bok sadrži utor za punjenje, USB utor u punoj veličini te HDMI utor.

Cover tipkovnica
Mnogi proizvođači tableta kao dodatnu opremu nude razne zaštitne futrole, covere, kao i dodatnu opremu, a Iconia W700 u prodajnom paketu sadrži preklopni zaštitni cover od umjetne kože s punom Bluetooth tipkovnicom. Već sam u uvodu spomenuo da je ovo nova verzija pakiranja Iconije W700 jer je u samom početku u ponudi bila isključivo varijanta s aluminijskim stalkom i stolnom tipkovnicom.

Prednosti ovakvog pakiranja i transformiranja tableta u klasični netbook ili ultrabook vidljive su u startu. Tablet jednostavno umetete u gumeni okvir koji je sastavni dio covera. Uz to što je sada poprimio formu ultrabooka, istovremeno je zaštićen od vanjskih oštećenja. Jednostavnim umetanjem donjeg ruba tableta u utor na tipkovnici stvaraju se uvjeti za unos teksta na ravnoj površini, ali i na krilu. Naime, sama tipkovnica je prilično tanka, ali i dovoljno čvrsta za ugodan rad u raznim uvjetima.

Treba reći i to da ova tipkovnica možda neće pružiti komfor one na modelu W510 ili na nekim drugim modelima, jer ne sadrži touchpad koji je jako poželjan za rad u desktop sučelju Windowsa 8. Naravno, u USB utor uvijek možete utaknuti miša koji će u klasičnim Windowsima bolje poslužiti i od samog touchpada. Tipkovnica sadrži i svoju bateriju koja se može puniti putem micro USB punjača.

Tipkovnica se uključuje pritiskom na bilo koju tipku i trenutno se spaja na uređaj, naravno, ukoliko je isti uključen. Hod tipki je prilično kratak što je i razumljivo, s obzirom da se radi o vrlo tankom kućištu tipkovnice. Problem eventualno može predstavljati nedostatak hrvatskih dijakritičkih znakova, no ako ste u Windows postavkama izabrali hrvatsku tipkovnicu, ona će ipak omogućiti korištenje hrvatskih znakova, ali na tipkama koje prikazuju vitičaste i uglate zagrade. Dakle, u početku će trebati malo nabadati, ali vremenom ćete ovaj imaginarni raspored naučiti napamet. Također, u ovom će slučaju i znakovi Y i Z biti zamijenjeni.

Zaslon


Ovo je jedan od rijetkih tableta koji podržavaju Full HD, tj. 1080p rezoluciju. Istina, ima ih, poput iPada 3/4 ili Nexusa 10, koji podržavaju i veće rezolucije, no mišljenja sam kako je 1920 x 1080 točaka na 11,6” dijagonali (195 ppi) sasvim dovoljno za sve potrebne radnje i za istinski užitak gledanja Full HD filmova.

Zaslon je izrađen u TFT LCD tehnologiji, no unatoč tome kutovi vidljivosti su iznenađujuće dobri. Na preciznost i odaziv također nemamo posebnih prigovora, ali imajte na umu da je u desktop načinu rada Windowsa potrebno dodatno privikavanje na upravljanje dodirom.

Hardver i performanse
Uz veliki 11,6-inčni zaslon, jedna od ključnih stavki po kojima se ovaj tablet razlikuje od većine drugih je njegov pogonski stroj, tj. Intelov Core i3 procesor. Ovaj podatak govori sam za sebe i u startu jamči iznimne performanse. Usput spomenimo da ovaj uređaj postoji i u verziji s Core i5 procesorom, no uvjereni smo da će i3 biti sasvim dovoljan za veliku većinu zadataka.

Model koji smo imali na testu nosi oznaku W700-323, dok je oznaka procesora i3-2375M koji je clockan na 1,5 GHz. Ovo napominjem iz razloga jer u ponudi postoji verzija Iconije W700 s nešto slabijom izvedenicom ovog procesora koji kuca na 1,4 MHz i nosi oznaku i3-2365M. Također, Acerova ponuda Iconije W700 sastoji se od puno većeg broja različitih modela s različitim oznakama procesora, čipseta, kontrolera i ostalih detalja pa je prava noćna mora zaključiti po kojem ih se kriteriju distribuira.

Puna 4 GB DDR3 RAM-a omogućit će ugodan istovremeni rad s puno većim brojem aplikacija nego što smo to vidjeli npr. kod Iconije Tab W510. Čak i uz četiri otvorena Internet preglednika i u svakom po desetak otvorenih tabova, uređaj je radio besprijekorno. Naravno, ovo je paušalna ocjena, jer performanse web preglednika i zauzeće radne memorije mogu ovisiti i o samim stranicama tj. o skriptama koje učitavaju.Za razliku od velike većine tableta, Acer Iconia W700 ne dolazi sa standardnom flash memorijom, već koristi SSD (Solid State Drive). Kapacitet ovog SSD-a je 64 GB, no imajte na umu da će vam dostupno biti nešto više od 35 GB, jer Windows Instalacija s osnovnim aplikacijama zauzima ostatak.

Ova količina slobodnog prostora za računalo koje pokreću Windowsi nije baš fascinantna, no “napunjenost” će najviše ovisiti o vašim navikama i hoće li vam ovo biti primarno računalo u kući ili uredu. Dodatni problem može predstavljati nedostatak utora za memorijske kartice, ali ne treba paničariti jer sam uređaj sadrži USB utor punog formata u kojeg možete ugurati sve što inače spajate na PC pa tako i memorijske stickove ili eksterne hard diskove.

Kad su ukupne performanse u pitanju, benchmark testovi pokazuju da ne treba očekivati snagu i brzinu kao kod ultrabooka s jačim procesorma, ali u okvirima tableta, odnosno konvertibilnih uređaja, Iconia W700 svakako zaslužuje najviše ocjene.

Softver
U zadnje se vrijeme IT svijetom protežu polemike oko Windowsa 8, odnosno njegove svrhe i koliki su uopće napredak u odnosu na sedmicu donijeli. Slažemo se da na klasičnim PC računalima bez dodirnog zaslona novo Modern sučelje baš i nema puno smisla, no na tabletu, tj. uređaju s dodirnim zaslonom svakako može osigurati ugodan rad.

Dakle, ako već do sada niste shvatili, Windows 8 je bipolaran operativni sustav koji se sastoji od dva potpuno različita svijeta. Jedan svijet su stari Windowsi s klasičnim desktop sučeljem, ali bez start izbornika za kojeg postoje alternativna rješenja. Drugi svijet je tzv. Modern sučelje (prethodno nazvano Metro) s karakterističnim pločicama prilagođenim za upravljanje dodirom. Ovakvo sučelje i aplikacije prilagođene njemu sasvim su druga priča u odnosu na desktop aplikacije i zapravo predstavljaju potpuno novo iskustvo.

Broj aplikacija prilagođenih novom sučelju se svakim danom povećava, ali ih je moguće instalirati isključivo putem Windows trgovine. Ako uređaj koristite na hrvatskom jeziku, u postavkama Windows trgovine onemogućite „pomoć pri otkrivanju novih aplikacija“ jer će vam u suprotnom prikazivati samo one namijenjene našem tržištu.

Aplikacije
Acer Iconia W700 će vam ponuditi instalaciju Office 2010 aplikacija te njihovu aktivaciju, tj. kupnju. Možete ih i isprobati na određeno vrijeme, no kasnije ćete ih ipak trebati platiti.

Internet Explorer 10 zadužen je za surfanje, a dolazi u dvije verzije: desktop i Metro. Dakle, podržan je Flash i sve ostale tehnologije koje inače koristite na bilo kojem drugom Windows računalu. IE10 se u Metro okruženju ponaša odlično, premda su mogućnosti ipak veće na desktop verziji. Flash je isto tako podržan i Windows je sada jedina platforma koja podržava ovu tehnologiju. Naime, iOS ju nikad nije ni podržavao, a Android ju je od zadnje verzije (Jelly Bean) izbacio.

Igre? Ova će stavka ponajprije ovisiti o svakoj pojedinoj igri, odnosno o njenim hardverskim zahtjevima. Jednostavnije igre će, naravno, raditi bez problema, ali one zahtjevnije kao što su 3D pucačine i razne simulacije vjerojatno neće raditi glatko. Na kraju krajeva, ovo ipak nije gejmerski uređaj.

Multimedija
Prema specifikacijama proizvođača, Acer Iconia W700 bi trebao reproducirati sve popularnije formate video zapisa u HD rezoluciji, no mnogo toga će ovisiti i o video playeru koji koristite. Ovdje želim reći kako će Microsoftova aplikacija “Video” reproducirati AVI video zapise s relativno širokim spektrom codeca, ali zato neće niti prepoznati npr. MKV video format. No, budući da je je ovo uređaj s punim Windows 8 operativnim sustavom, imate punu slobodu instalacije bilo koje aplikacije kojom ćete riješiti ovaj problem kao i dodatnih audio i video codeca.

Upotrebljivost


U ovih tjedan dana, koliko sam se družio s Iconijom W700, rad s uređajem sam rasporedio na sljedeći način: Za bilo kakav ozbiljan rad kao što je npr. unos teksta, općenito rad s Office dokumentima, programiranje ili crtanje, potrebno je koristiti priloženu fizičku tipkovnicu s coverom, a po mogućnosti i miša s obzirom da tipkovnica ne sadrži touchpad. U ovakvim uvjetima je poželjno da uređaj držite na stolu ili nekoj ravnoj površini, no moguće ga je koristiti i u krilu, ali u tom slučaju nemate ravnu podlogu za miša pa ćete se morati snalaziti.

Korištenje uređaja kao tableta, odvijalo se uglavnom u slobodno vrijeme i za manje zahtjevne radnje, kao što je npr. ležerno pregledavanje mailova, surfanje internetom ili gledanje filmova. U ovom slučaju je Metro sučelje Windowsa 8 puno korisnije i ugodnije za rad, no treba imati na umu da ni ono nije u potpunosti prilagođeno za upravljanje dodirom jer je većina postavki uređaja i dalje smještena u desktop sučelju, a koje su nedostupne u osnovnim postavkama.Ne treba zaboraviti ni virtualnu tipkovnicu koja je odlično riješena, s vrlo dobrim rasporedom tipki. Za razliku od Android ili iOS tipkovnice, ova na jednom zaslonu prikazuje i naše dijakritičke znakove, što će u mnogome olakšati unost teksta. Jednostavnim prebacivanjem na numeričku tipkovnicu ujedno dobijemo i većinu često korištenih simbola. Brzi pristup postavkama nudi i izbor između klasičnog prikaza tipkovnice, polja za upotrebu stylusa te razdvojenog rasporeda prilagođenog za unos teksta dok uređaj držite u rukama. Ovaj raspored ima nešto manje tipke s numeričkom tipkovnicom u sredini.

Povezivanje


Acer Iconia W700 je puni Windows 8 uređaj pa se i spajanje s drugim Windows uređajima odvija umrežavanjem, odnosno uključivanjem u radnu grupu. Ono što želim reći je da uobičajeno USB povezivanje kao kod Androida ili iOS-a neće ići.

Imamo i HDMI priključak preko kojeg možemo reproducirati sadržaj na drugim uređajima s podrškom za HDMi. Na uređaj možete spojiti čak i vanjski monitor koji nema HDMI priključak i u tu svrhu je priložen poseban adapter.

Tu je još i uobičajeno bežično spajanje putrem WiFi-a i Bluetootha, a jedan od najvažnijih detalja je svakako puni USB utor koji se nalazi na samom kućištu uređaja. Dakle, spajanje raznih memorijskih stikova, printera i ostalih periferija odvija se kao i na bilo kojem “velikom” PC-u.

Baterija
Acer Iconia W700 dolazi s 3-ćelijskom baterijom kapaciteta 4850 mAh, koja bi prema specifikacijama proizvođača trebala izdržati osam sati uzastopnog rada. U praksi će to izgledati tako da ćete biti zadovoljni i sa šest sati uključenog zaslona, a ovisno o intenzitetu rada, autonomija će se najčešće kretati između pet i šest sati. Naravno, kada je uređaj na čekanju, tj. kada mu je zaslon isključen, izdržat će puno više. Najpametnije ga je podesiti tako da se nakon određenog vremena prebaci u sleep način ili hibernaciju, jer ponovno pokretanje traje zaista kratko.

Zaključak


Ako Acer Iconiju W700 doživljavate kao tablet, bit ćete iznenađeni i fascinirani njenim mogućnostima i performansama. Intelovi Core procesori se u ovom svijetu ne susreću često i malo je onih koji će nakon par dana korištenja ovog uređaja ostati ravnodušni. S druge strane, ako ga promatrate kao PC, logično je da će stvari izgledati malo drukčije. Naime, od ovog uređaja ne očekujte previše u smislu performansi koje imate na punokrvnom PC-u, posebice u segmentu zahtjevnih grafičkih aplikacija i igara. Naravno, i ovo sada ovisi o tome kakav PC, odnosno konfiguraciju koristite.

Acer Iconia W700 zapravo zaslužuje biti svrstan u posebnu kategoriju uređaja “post PC” ere, jer svojim karakteristikama nadilazi klasičan tablet, ali se opet dovoljno razlikuje i od ultrabookova, tj. klasičnih prijenosnika.

Upotrebljivost uređaja u velikoj mjeri ovisi i o tome jeste li ga kupili zajedno s cover tipkovnicom ili s plastičnim stalkom i stolnom tipkovnicom koji se nalaze u drugom prodajnom paketu. Naravno, izbor ovdje najviše ovisi o tome gdje i kada namjeravate ovaj uređaj koristiti, no siguran sam da će se većina složiti da je cover tipkovnica najbolje rješenje. Cijena Iconije W700 u paketu s ovom tipkovnicom iznosi 6299,00 kuna, a pronaći ga možete u HGspotu.

U nastavku pogledajte video osvrt: