Windows Phone Recenzije Windows

Nokia Lumia 1020 - RecenzijaZasigurno se svi sjećamo sredine 2012. godine kada je Nokia predstavila svoj model 808 PureView koji je odmah nakon dolaska na tržište od brojnih medija proglašen kao "tehnološko čudo". Osim što je uređaj dobio jako dobre kritike, možemo reći da je vladao konsenzus oko jedne negativne strane uređaja, a to je bio operacijski sustav koji ga pokreće.

Iako je već tada Nokia potpisala ugovor o suradnji s Microsoftom, tadašnja verzija Windows Phonea nije podržavala napredni hardver koji se nalazio ispod haube Nokie 808, pa se na 808-ci nalazio Symbian, sa svim svojim vrlinama i manama. Upravo zbog odabira OS-a koji se nalazio na zalasku života, prodaja ovog modela nije bila zadovoljavajuća, ali je svijetu predstavila nekoliko inovacija u polju mobilne fotografije čime se Nokia još jednom dokazala kao vodeći inovator na tom polju.

Godinu i pol nakon dolaska 808-ce na tržište, Nokia nam predstavlja Lumiju 1020. Model koji dijeli brojne sličnosti sa kamerom Symbian rođaka, ali i razliku u operacijskom sustavu. Ovaj put Windows Phone 8 pokreće novu PureView uzdanicu, ali čini se da se povijest ponavlja, jer mediji ponovno govore o "tehnološkom čudu", uz isticanje istog nedostatka kao i kod prethodnika.

No, jesu li govorkanja o tehnološkim čudima i nedostacima operacijskog sustava točna, možete provjeriti u nastavku....

Osnovne karakteristike


- Dimenzije: 130.4 x 71.4 x 10.4 mm
- Masa: 158 grama
- Ekran: 4,5″ AMOLED 768 x 1280 točaka, 332 ppi, Puremotion HD+, ClearBack
- Procesor: Dvojezgreni 1.5 GHz Krait takta 1,5 GHz
- Grafički procesor: Adreno 225
- RAM: 2 GB
- Interna memorija: 32 GB
- Kamera: 41,0 MP, Carl Zeiss optika, optička stabilizacija slike, Xenon + LED flash
- Video kamera: 1080p, 30 fps, video stabilizacija, 4x zoom bez gubitaka
- Operativni sustav: Microsoft Windows Phone 8
- Baterija: 2000 mAh

Prednosti


- kamera bez konkurencije na mobitelima
- odličan ekran

Nedostaci


- nemogućnost izmjene baterije
- nedostatak utora za micro SD kartice

Dizajn, ergonomija i hardveraj


Dizajn Lumije 1020 niti najmanje ne odskače od svih ostalih Lumia modela. Gledano sprijeda većina korisnika će imati problema s uočavanjem razlika između ovog modela i primjerice Lumije 920. Ako već uspoređujemo ova dva modela, treba istaknuti da je kućište Lumije 1020 izrađeno od matiranog polikarbonata, za razliku od Lumije 920 koja se odlikuje sjajnijim polikarbonatom.

DSCF2913 DSCF2924

DSCF2925 DSCF2926

Prednjom stranom uređaja dominira 4.5 inčni ekran koji se gotovo savršeno stapa s ostatkom polikarbonatskog kućišta. Iznad njega nalazi se zvučnik, set senzora i prednja kamera namijenjena video pozivima.
Ispod ekrana smjestile su se tri kapacitivne WP tipke (povratak, home i pretraga) koje su dosta razdvojene i dovoljno osjetljive na dodir pa je i njihovo korištenje na zadovoljavajućem nivou.
Nokia je nažalost ostavila veliki prostor iznad i ispod ekrana koji podosta povećava ukupne dimenzije uređaja. S obzirom da su nas razmazili nedavno predstavljeni mobiteli koji praktički niti nemaju okvir oko ekrana, ostaje žal za tim da se Nokia nije malo više potrudila i u ovom segmentu.

DSCF2933 DSCF2971

Na centru donjeg dijela uređaja nalazi se micro USB utor za punjenje i sinkronizaciju, a desno od njega i glavni (mono) zvučnik. Na lijevoj strani donjeg dijela mjesto je pronašao i utor za umetanje vrpce za nošenje.

DSCF2966 DSCF2967

Vrh krije dvije manje rupice i jednu veliku. Velika je namijenjena za umetanje slušalica (3.5 mm audio utor), dok je jedna manja otvor za drugi mikrofon. Druga je mjesto gdje je potrebno upiknuti spajalicu ili specijalizirani alat za otvaranje ladice u koju se umeće micro SIM kartica.

DSCF2961 DSCF2962

Lijeva strana uređaja je u potpunosti prazna, dok se na desnoj nalaze četiri tipke – dvije za regulaciju glasnoće, tipka za uključenje/isključenje i okidač kamere.

DSCF2931 DSCF2969

Okretanjem mobitela na stražnju stranu uviđaju se sličnosti sa Symbian prethodnikom zbog velikog kružnog područja koje zauzima otprilike trećinu stražnje strane uređaja. U tom se području, naravno, smjestila optika kamere, kao i 1/1.5" senzor te osnocna xenon i pomoćna LED bljeskalica. Pri dnu se nalaze i 2 pina za spajanje dodatne opreme koja omogućuju bežično punjenje uređaja.

DSCF2928 DSCF2929

Dojma sam da je veličina uređaja dobro pogođena pa je čak za većinu radnji dovoljna jedna ruka. Za ovo je ponajprije zaslužan operacijski sustav čije se sučelje sastoji od velikih elemenata pa za odabir neke opcije nije potrebna velika preciznost. Ako uspoređujemo WP PureView prethodnik (Lumiju 920), nova Lumija je lakša 30-ak grama uz očuvanje istih dimenzija, pa je i samo rukovanje puno ugodnije.
"Grba" kamere koja se nalazi na stražnjoj strani ne utječe negativno na samo rukovanje uređajem, već bih rekao čak i pozitivno. Naime, na tom mjestu se može staviti prst dok razgovarate te se s time dobije dodatni grip koji sprječava eventualno klizanje mobitela.

DSCF2954 DSCF2958

Unutar Lumije 1020 kuca dvojezgreni Krait procesor takta 1.5 GHz. Za grafičke zadaće zadužen je i Adreno 225, koji je možda nešto stariji, no bit će u stanju pokrenuti apsolutno sve igre koje se trenutno nalaze na Windows Phone trgovini.
Procesori su potpomognuti s 2 GB RAM memorije, koja je bila nužna zbog količine podataka koje se obrađuju prilikom fotografiranja PureView kamerom.

Ekran


Lumia 1020 ima 4.5 inčni AMOLED ekran rezolucije 1280 x 768 piksela. Većina Android uređaja više klase ima veće ekrane od Lumije, no ovisno o tipu korisnika ovo i ne mora biti nedostatak.

Ono što svakako treba istaknuti je da ekran dijeli sve tehnologije s prethodnikom, tj. Lumijom 920. Dakle ekran se odlikuje ClearBack tehnologijom koja uključuje polarizirajući filtar koji omogućuje odličnu vidljivost na direktnom suncu. Prisutna je i PureMotion HD+ tehnologija zbog koje je vrijeme osvježavanja ekrana svedeno na minimum, a jedini nedostatak koji možemo pronaći je u PenTile matrici ekrana što u određenim uvjetima može uzrokovati gubitak oštrine teksta. Ipak, pri normalnom svakodnevnom korištenju uređaja, ovaj nedostatak nije toliko očit.

Ekran je presvučen Gorilla staklom treće generacije, koja bi trebala spriječiti grebanje i pucanje.

Operativni sustav i sučelje


S Lumijom 1020 dolazi Windows Phone 8 kojega većina korisnika ili voli ili ne voli – teško je pronaći sredinu. Bez obzira što je Windows Phone OS prisutan već nekoliko godina, tijekom testiranja ovog uređaja i dalje su mi nedostajale neke funkcije i sitnice koje su na drugim operacijskim sustavima uobičajene. Samo da istaknem jedan očiti nedostatak – nemogućnost jednostavnog pregleda stanja napunjenosti baterije dok se uređaj puni. Dakle, ako je mobitel spojen na punjač, za provjeru statusa napunjenosti potrebno je otići u postavke uređaja i tamo pronaći taj podatak. Srećom, postoji nekoliko aplikacija koje u Live Tileovima mogu prikazati ovaj podatak, no smatram da ovaj propust ilustrira koliko ovaj OS još nije sazrio.

DSCF2950 DSCF2951
Ipak, veliki plus koji Windows Phone nosi sa sobom je fluidnost rada, jer čak i na ovakvom hardveru, koji bi, primjerice, u Android eko sustavu predstavljao srednju klasu, radi i bez najmanje naznake zastajkivanja. Navigacija kroz menije, animacije ili skrolanje i kroz najkompleksnije web stranice – sve radi kako bi i trebalo.
I što je najbolje, WP na svim uređajima radi jednako, bilo da se radi o uređaju niže klase ili najviše, kao što je to primjerice Lumia 1020.

Na Lumiji je instaliran WP8, uz posljednju Amber nadogradnju koja donosi nekoliko poboljšanja u odnosu na prethodne verzije OS-a. Najznačajnije od njih su mogućnost buđenja uređaja dvostrukim pritiskom na ekran (glance screen), mogućnost utišavanja zvona okretanjem mobitela ekranom prema dolje, dodatak novih pozadinskih slika i nekoliko Nokijinih aplikacija za kameru te mogućnost slušanja FM radija.

DSCF2952 DSCF2955

Najveća novost je svakako glance screen. Ovo je funkcija koja u stvari znači da je ekran mobitela uvijek uključen i uvijek prikazuje sat. S obzirom da Lumia 1020 koristi AMOLED tehnologiju ekrana, ova funkcija nema preveliki utjecaj na trajanje baterije, jer AMOLED ekran osvjetljuje samo one piksele koji nešto prikazuju, dok ostatak crnih ne napaja pa samim time i ne troši dodatnu energiju.

Ipak, ono što je pomalo i tragikomično kod ove funkcije je to da u Microsoftu nisu predvidjeli mogućnost prikaza propuštenih događaja na glance ekranu. Tako će bez obzira na eventualne propuštene pozive ili poruke na ekranu biti prikazan samo sat i eventualno ikonica punjača (ako je mobitel spojen na isti) i ikonica vibracije (ako je mobitelu isključen zvuk).
Fascinantno je da od potencijalno iznimno korisne funkcije Microsoft nije izvukao ono najbolje iz nje.

Glance ekran se može konfigurirati da konstantno radi, da se uključi u određenom intervalu ili da se prikaže nakon što se rukom prijeđe preko ekrana (odnosno preko senzora blizine). Ova posljednja funkcija mi je bila naročito zanimljiva, jer je očito Nokia slijedila Motorolinu i Appleovu ideju uključenja jednog zasebnog procesora niske potrošnje koji cijelo vrijeme obrađuje određene informacije. U ovom slučaju se konstantno obrađuju podaci sa senzora blizine te u slučaju da je detektiran pomak uključuje se glance ekran. Treba napomenuti da u bilo kojem modu da ova funkcija radila, potrošnja baterije nije bila značajnije povećana.

wp_ss_20131004_0001 wp_ss_20131004_0002

Osim ovih sitnijih nadogradnji, WP s Amberom nije doživio značajnije promjene, već će se za njih korisnici trebati strpjeti do verzije 8.1 koja bi trebala donijeti centralizirani sustav za obavijesti, a čije je nepostojanje veliki minus za trenutnu verziju WP-a.

Ostatak operacijskog sustava je jednak kao i do sada. Za one koji ne znaju, samo kratko posjećanje. Početni ekran Windows Phonea se sastoji od pločica, odnosno Tileova koje je moguće dodavati, mocati i mijenjati im veličinu. Tileovi predstavljaju prečice prema aplikacijama, a mogu se ponašati i kao widgeti.

wp_ss_20131003_0006 wp_ss_20131003_0032

Skrolanjem u desno prikazuje nam se lista svih instaliranih aplikacija.

wp_ss_20131003_0003 wp_ss_20131003_0006

Ekran zaključavanja se sastoji od pozadinske slike, sata i notifikacijskih ikonica. Moguće je birati 5 različitih manjih aplikacija koje će ikonicama signalizirati eventualne propuštene događaje, a također je moguće odabrati i jednu glavnu aplikaciju koja će osim ikonica prikazivati i tekstualni status događaja.

wp_ss_20131003_0030 wp_ss_20131003_0031

Aplikacija za mailove je sastavni dio OS-a, no obzirom da je Google ukinuo podršku za Active Sync, u standardnoj aplikaciji nećete moći podesiti push e-mail za Google račune, već ćete morati odabrati neki od ponuđenih intervala sinkronizacije.

wp_ss_20131003_0008 wp_ss_20131003_0033

Trgovina za aplikacije nije se promijenila u odnosu na prethodne verzije.

wp_ss_20131003_0012 wp_ss_20131003_0011

Pomoću ugrađene aplikacije "Data sense" moguće je postavljati limite na količinu skinutih podataka s interneta.

wp_ss_20131003_0004 wp_ss_20131003_0005

Kamera


Gotovo sam siguran da je većina vas i počela čitati ovaj tekst upravo zbog ovog dijela, što je i razumljivo, jer je Lumia 1020 jedan od dva najbolja "cameraphonea" ikada napravljena. Prvi je pogađate – Nokia 808. Ali, prije nego krenemo na pregled fotografija snimljenih Lumijom 1020, dobro je utvrditi gradivo i istaknuti tehnologiju zbog koje je 1020-ka tako posebna.

Lumia 1020 se može podičiti senzorom od 41 megapiksela. Ipak, to ne znači da ćete zbog njega biti i prisiljeni fotografirati slike u toj rezoluciji, čime bi upload istih na npr. Facebook bila praktički nemoguća misija. Dobro, ako ne nemoguća, onda iznimno skupa.
Uostalom, to je jedan od razloga zašto je Nokia u svojoj aplikaciji kamere "Nokia Pro Cam" omogućila odabir dva moda snimanja – 5 megapikselne fotografije i 5 megapikselne + 34 (38) megapikselne fotografije. To znači da možete odabrati pohranjivanje fotografija od 5 megapiksela na kojoj je korišten oversampling (nešto više o tome u posebnom odjeljku) zajedno s istom takvom pune rezolucije, odnosno samo 5 megapikselnu. Treba napomenuti da u ovisnosti o formatu (16:9 ili 4:3) ovisi i maksimalna rezolucija snimljene fotografije (34 ili 38 megapiksela).

Senzor

Već prethodno spomenuti 41-megapikselni senzor veličine ima dimenzije od 1/1.5 inča (što je oko 5 puta više od tipičnih senzora na mobitelima i otprlike dvostruko manji od senzora na 808-ci), uz veličinu piksela od 1.1 mikrona. Senzor je naravno pozadinski osvijetljen čime se pridonosi boljoj kvaliteti snimljenih fotografija u uvjetima slabijeg osvjetljenja.
Nokia je u Lumiju 1020 ugradila i drugu generaciju optičke stabilizacije slike koja sada osim za kompenziranje pomaka ne pomiče samo leće, već cijeli unutarnji modul kamere. Nokia je u suradnji s Carl Zeissom izradila modul od 6 leća (u odnosu na 5 kod Nokije 808), od kojih je prva staklena, dok su drugih 5 izrađene od visokokvalitetne plastike.

Lumia 1020 se može pohvaliti i jakom xenon bljeskalicom (iako slabijom od one ugrađene u 808-cu). U Nokiji tvrde da flash može dovoljno osvijetliti objekte na udaljenosti do 3 metra. Zanimljivost je da je Nokia prva ugradila novi tip kondenzatora o kojem smo pisali u ovom članku. Zbog ovoga cijeli modul xenon bljeskalice je stao ispod crnog poklopca kamere pa ako ga usporedimo sa starim xenon modulima ovaj zauzima gotovo trostruko manje prostora.
Upravo zbog smanjenja dimenzija xenon modula sigurni smo da će i ostali proizvođači prigrliti ovu tehnologiju i početi ju ugrađivati u svoje uređaje.

Oversampling i zumiranje

Nakon što Lumijom 1020 snimite fotografiju, uvijek se pohrani 5 megapikselna fotografija koja je nastala iz 41 megapikselnog senzora. Nokijina ideja oko ovoga je bila da od 7 piksela naprave jedan najbolje moguće kvalitete pa je i zbog toga rezultantna slika oko 7 puta manja od pune rezolucije senzora. Izrada tog "superpiksela" se izvršava u brojnim Nokijinim algoritmima koji su, naravno, poslovna tajna pa o njima ne znamo puno. Pet megapikselna fotografija bi trebala rezultirati puno manjim šumom nego što ga viđamo kod konkurencije, ali i generalno boljim izgledom snimane scene koja je oštrija i prirodnijih je boja.

Capture

Nokijin primjer: usporedba fotografija koje ne koriste oversampling (lijevo) i one sa oversamplingom (desno)


Ogroman senzor nudi i još jednu prednosti, a ona je mogućnost digitalnog zumiranja bez gubitka kvalitete. Naime, fotografije je moguće zumirati do 3x i to na način da se povećanjem zuma jednostavno cropa dio senzora i prikaže fotografija samo s jednog njegovog dijela.  U načinu najvećeg zuma jedan rezultantni piksel odgovara jednom pikselu podataka koji dolazi sa senzora (omjer 1:1), čime se gube prednosti poboljšanja kvalitete fotografije postupkom oversamplinga. U slučaju da se fotografira 1x zumom, tada svaki piksel fotografije odgovara prethodno spomenutim 7 piksela (omjer 1:7).

zoom

Zanimljivo je da postoji mogućnost istovremenog snimanja 5 megapikselne fotografije, kao i one one rezolucije (34/38 MP) čime je omogućeno zumiranje čak i nakon što je fotografija snimljena.

Uzmimo za primjer da smo fotografirali brod te nakon pregleda fotografije odlučili da nam toliko morske pozadine nije potrebno. Zumiranjem iste te fotografije (u punoj rezoluciji) i nakon snimanja, objekt možemo približiti do maksimalno 3x, uz smanjenje rezolucije na 5 megapiksela.

zoom1 zoom2

Nokia Creative Studio

Pomoću ove aplikacije je moguće odabrati bilo koju snimljenu fotografiju i dodatno je urediti. U prvom koraku se odabire nekoliko različitih tipova filtera (srebrno, morski, crno-bijelo...) nakon čega je moguće tako filtriranu fotografiju dodatno urediti. Uređivanje fotografije je podijeljeno u četiri grupe (zamućenje, prilagodba, restauracija i igra). U grupi zamućenje može se odabrati područje slike koje želite zamutiti (kao da je izvan fokusa) i područje za koje želite da izgleda fokusirano.

wp_ss_20131003_0016 wp_ss_20131003_0017
U grupi prilagodba mogu se uklanjati efekti crvenih očiju (koji se javljaju nakon fotografiranja s blicom) i umanjivati, odnosno izrezivati fotografije.
Restauracija sadrži standardne filtere za balans boje, osvjetljenje i jasnoću same fotografije, dok se u grupi igra može istaknuti određena boja snimljena na fotografiji ili kreirati jedna kolaž fotografija koja nastaje iz više različitih.

wp_ss_20131003_0019 wp_ss_20131003_0020

Primjer fotografije nastale igranjem u Nokia Creative Studiju

WP_20131003_15_03_58_Pro20131004092919

Nokia Panorama

Aplikacija Panorame, pogađate – služi za fotografiranje panoramskih snimaka. Radi na jednak način kao i na većini ostalih uređaja: potrebno je odabrati početni kadar nakon čega zakretanjem mobitela softver sam povezuje nove kadrove i kreira panoramsku fotografiju.
Fotografira se u maksimalno pet fotografija, u smjeru od lijevom prema desnom.
Rezultantna fotografija je veličine 1277 x 213 piksela, što je pomalo razočaravajuće.

Nokia Pro Cam

Ovo je glavna aplikacija koja se koristi za fotografiranje. Aplikaciju je izradila Nokia, u minimalističkom stilu s nekoliko zgodnih dodataka.

wp_ss_20131003_0021 wp_ss_20131003_0022

U gornjem lijevom kutu ćete pronaći umanjene sličice zadnje snimljene fotografije, a u gornjem dijelu se nalazi traka pomoću koje se mogu mijenjati postavke kamere. Odabirom neke od opcija (dostupne: balans bijelog, tip fokusa, ISO, brzina okidača i korekcija osvjetljenja) u desnom dijelu aplikacije prikazuje se kotačić čijim se okretanje mijenjaju vrijednosti odabrane opcije.

wp_ss_20131003_0025 wp_ss_20131003_0028

Brzinu okidača je moguće podešavati od vrijednosti 1/60000 s, pa sve do 4 sekunde, za koje je svakako potreban stativ.
ISO vrijednost je moguće podešavati u intervalu od 80 do 3200, a područje fokusa 15 cm do beskonačnosti.

wp_ss_20131003_0024 wp_ss_20131003_0026

S desne strane aplikacije se nalaze ikonice za promjenu moda snimanja (foto/video), a u video modu snimanja moguće je odabrati full HD rezoluciju (1920x1080) i 720p (1280x720), uz mogućnost odabira 24, 25 ili 30 sličica po sekundi.
Kao što sam prethodno napomenuo, zumiranje je moguće do 3x u modu snimanja fotografija, odnosno do 6x ako snimate video u rezoluciji 720p (u full HD do 4x). Zumiranje se obavlja povlačenjem prsta bilo gdje po ekranu.

Nokia Smart Cam

Ova aplikacija omogućuje fotografiranje 10 slika odjednom (unutar 3 sekunde) te ih prezentira korisnicima kako bi se odabrala najbolja od njih. Zanimljivo je da na tim fotografiranim slikama aplikacija sama detektira lica te ih je moguće mijenjati među fotografijama. Ovime se odabire, odnosno može i kreirati najbolja fotografija na kojoj ljudi npr. ne trepću i slično.
U aplikaciji se može ukloniti i određeni objekt s fotografija, pa je tako npr. moguće ukloniti osobu koja je slučajno ušla u kadar dok je tih 10 fotografija bilo snimljeno.

Smart Cam bi se trebala naći na svim Lumia uređajima, koji dobiju Amber nadogradnju.

Također, na je raspolaganju i klasična kamera koja se nalazi na svim ostalim WP uređajima.

wp_ss_20131003_0013 wp_ss_20131003_0014

Testne fotografije


Dnevne fotografije:

Obje fotografije u 5 MP modu (Oversampling)

WP_20131003_14_15_19_Pro WP_20131003_14_17_12_Pro

Usporedba cropova oversamplirane fotografije (5 MP) i fotografije pune rezolucije (34 MP)

Capture1 Capture2

Upravo je na ovom cropu prednost oversampliranja itekako vidljiva. Lijeva fotografija ima puno više detalja (obratite pažnju na lišće), dok se desna čini mutnijom. Treba napomenuti i to, da kojim slučajem nije direktno uspoređena oversamplirana fotografija, čak bi i ona pune rezolucije izgledala odlično.

Nove dvije fotografije....

WP_20131003_14_23_12_Pro WP_20131003_14_19_59_Pro

...i ponovno usporedba cropova oversamplane fotografije i fotografije pune rezolucije

Capture3 Capture4

U nastavku slijedi nekoliko macro snimaka . Možemo reći da je ovo možda i bolna točka ovog mobitela, s obzirom na minimalnu udaljenost fokusiranja od 15 cm. Konkurentski uređaji imaju mogućnost fokusiranja na puno manjim udaljenostima, ali ovo možemo svrstati u tradicionalnu boljku PureView uređaja.

WP_20131003_14_13_47_Pro WP_20131003_15_03_47_Pro WP_20131003_14_21_17_Pro WP_20131003_14_21_45_Pro

Predzadnja fotografija prikazuje neuspješno fokusiranje na cvijet (pozadina je ispravno fokusirana).

No, ograničenje od minimalne udaljenost objekta od 15 cm kod macro snimaka može se zaobići jednostavnim zumiranjem objekta, kao što je primjer u zadnjoj fotografiji.

A kako radi zoom?

U nastavku su dvije fotografije koje ilustriraju upravo to...

WP_20131003_14_57_46_Pro WP_20131003_14_57_59_Pro

Lijevo je nezumirana fotografija, a desno se koristi 3x PureView zum.

U nastavku još jedan primjer

WP_20131003_15_02_07_Pro WP_20131003_15_02_15_Pro

I crop desne (zumirane) fotografije, koja bez obzira na neiskorištavanje oversampliranja daje veliku količinu detalja.

Capture5

 

No što kad se svjetla zagase?

WP_20131001_19_27_01_Pro WP_20131001_19_33_03_Pro

Obje fotografije su snimane iz ruke, u automatskom modu. U prvoj je ISO povećan na vrijednost 1000, uz brzinu okidača 1/15s, dok je na drugoj fotografiji ISO vrijednost postavljena na 400 i brzinu okidača od 1/17s. Zahvaljujući optičkoj stabilizaciji, niti jedna fotografija nije zamućena, što bi kod konkurentskih uređaja bio slučaj.

Slijede cropovi obiju fotografija u kojima se vidi da je šum na zavidnoj razini (uzmimo u obzir da se ipak radi o mobitelu).

Capture7 Capture6

Samo za usporedbu, u nastavku je prikazana ista scena fotografirana u "noćnom modu", zbog kojeg je brzina okidača usporena na 1/5s što je dovelo do zamućanja.

WP_20131001_19_27_40_Pro

Primjer zumiranja i u mraku...

WP_20131001_19_29_28_Pro WP_20131001_19_29_41_Pro

U nastavku slijedi nekoliko fotografija koje su snimljene uz pomoć bljeskalice.

WP_20131002_19_28_14_Pro WP_20130930_16_56_41_Pro

Prva je fotografirana na udaljenosti od 3 metra, dok je druga na otprilike 1.5 metara. U oba slučaja su fotografije kristalno jasne, što zbog optičke stabilizacije, što zbog korištenja veće brzine okidača (zbog veće snage xenon bljeskalice u odnosu na LED).

Capture8 Capture9

I prikaz macro snimaka po mraku; uz korištenje xenona

WP_20131002_19_29_54_Pro WP_20131004_09_21_51_Pro

Kao što je iz gornjih primjera vidljivo, Lumia 1020 gotovo u svim uvjetima proizvodi fotografije nadprosječne kvalitete. Zbog kombinacije velikog senzora, optičke stabilizacije i jake xenon bljaskalice čak i u uvjetima lošeg osvjetljenja fotografije će ispasti bistre, bez velike količine šuma i uz dovoljno visoku količinu detalja.

Po danu su fotografije skoro pa fantastične, posebno ako se gledaju nezumirane 5 MP varijante, koje su zbog oversamplinga prožete velikom količinom detalja i pravilno definiranih boja. U slučaju da poželite malo žrtvovati kvalitetu fotografija nudi se i mogućnost zumiranja do 3x bez gubitaka kvalitete, što je velika prednost pred ostalim uređajima koji za istu stvar koriste velike zoom leće koje drastično povećavaju gabarite uređaja.

Video snimke te još ponešto testnih fotografija ćemo za koji dan prikazati u novoj temi koja uspoređuje kamere Lumije 1020 i Sony Xperije Z1.

Povezivost


Osim standardnih 2G/3G frekvencija, Lumija 1020 nudi i 4G brzine surfanja. Uz sada već standardni NFC, Nokia je ugradila i USB 3.0 protokol, WiFi u a/b/g/n verzijama, DLNA, GPS (s podrškom za GLONASS) i Bluetooth u, nažalost, ne najnovijoj verziji.

Baterija


U Lumiji 1020 dolazi i 2000 mAh baterija, koja sudeći prema nazivnom kapacitetu ne donosi puno razloga za zadovoljstvo. No, u stvarnosti autonomija baterije je zadovoljavajuća, naravno ovisno o tome koliko koristite uređaj.
Ako ga samo držite u stand by načinu, prema Nokiji će uređaj izdržati 16 dana, a ako ga ipak aktivno koristite, uz sinkronizaciju 2-3 e-mail računa, povremeno fotografiranje (i uporabu xenon bljaskalice) te surfanje od oko sat i pol i dva sata razgovora mobitel ćete morati puniti svaki dan. No, to je u razini s bilo kojim drugim uređajem više klase na tržištu.

Zaključak


Nokia Lumia 1020 je, kao što sam u uvodu i rekao, možda i najbolji cameraphone ikada proizveden. Gotovo u svim situacijama izrađuje nadprosječno kvalitetne fotografije te mu je jako teško pronaći manu u ovom segmentu. Ovaj uređaj ima velike prednosti i u mogućnosti zumiranja bez gubitka kvalitete od 3x prilikom fotografiranja, odnosno čak i do 6x kod snimanja video isječaka. Nešto slično nudi i Samsung Galaxy S4 Zoom, no gabariti ova dva uređaja te sam osjećaj u ruci, su debelo na strani Nokije.
Osim odlične kamere, Lumija 1020 nudi i ne pretjerano lošu autonomiju baterije te sjajan ekran koji je i pod direktnim suncem i dalje jasno čitljiv.

Glavne nedostatke uređaja vidim u nepostojanju proširive memorije, jer je prostor za pohranu glazbe i ne baš tako malih fotografija pune rezolucije i video isječaka ograničen na relativno skromnih 32 GB. Osim toga, nedostatak je i nemogućnost zamjene baterije koja, kao i kod ostalih uređaja, vremenom gubi kapacitet. U slučaju da ovaj mobitel planirate koristiti više od 2 godine, bit će potrebno izdvojiti određene novce kako bi nabavili novu bateriju, a koja se neće naći u slobodnoj prodaji.

S obzirom na to da se odabir operacijskog sustava može svesti pod osobne preference, o tome ne bih puno diskutirao, no treba istaknuti da WP-u 8 i dalje nedostaje veći broj kvalitetnih aplikacija, veća razina personalizacije sustava i nekoliko osnovnih mogućnosti koje konkurentski OS-ovi imaju. Siguran sam da će se s obzirom na količinu sredstava kojom Microsoft raspolaže, ovaj OS kroz godine koje slijede dodatno usavršavati, no postavlja se pitanje vrijedi li čekati kad bolje alternative postoje?

Ipak, niti jedan drugi OS (osim sada već pokojnog Symbiana) nema uređaj koji se može približiti kvaliteti fotografija koju snima Nokia Lumija 1020 te zbog toga mogu reći da ako vam je uistinu kvaliteta fotografija na prvom mjestu – Lumija 1020 ima moju preporuku.

Uređaj za potrebe testiranja ustupio: Mobis