Windows Phone Recenzije Windows

Recenzija: Nokia Lumia 920Znamo da je Nokia prije izbacivanja Lumije 920 na tržište bila u velikoj krizi, no ovaj model predstavlja prekretnicu koji Nokiju iz nje polako izvlači, a kakvo je naše mišljenje o ovom modelu možete pročitati u opširnoj recenziji koja slijedi.

Osnovne karakteristike


- Dimenzije: 130.3 x 70.8 x 10.7 mm

- Masa: 185 grama

- Zaslon: 4,5" IPS LCD 768 x 1280  točaka, 332 ppi, Puremotion HD+, ClearBack

- Procesor: Dvojezgreni 1.5 GHz Krait takta 1,5 GHz

- Grafički procesor: Adreno 225

- RAM: 1 GB

- Interna memorija: 32

- Kamera: 8,0 MP, Carl Zeiss optika, optička stabilizacija slike, burst dual LED flash

- Video kamera: 1080p, 30 fps, video stabilizacija

- Operativni sustav: Microsoft Windows Phone 8

- Baterija: 2000 mAh

Prednosti:


- odličan ekran

- dobre performanse kamere

- fluidno sučelje

- NFC

Nedostaci:


- masa i dimenzije

- nedostatak proširive memorije

- nedostatak FM radija

Prodajno pakiranje
Pakiranje Lumije 920 je iznimno jednostavno i ne sadrži previše stvari. S uređajem dolazi punjač, USB kabel (koji se umeće u punjač te služi za sinkronizaciju i punjenje), slušalice, mali alat za vađenje micro SIM kartice i naravno mobitel i ostatak papirologije.

Dizajn, kućište i ergonomija


Sam dizajn uređaja nije ništa novo niti neočekivano, bar kada se radi o Nokiji. Slično dizajnirane uređaje smo već mogli vidjeti u obliku Nokijinih modela N9, 800 ili 900, a obzirom na (pre)često jednolično dizajne mobitele kod konkurentskih Android proizvođača, to svakako i nije loša stvar.Mobitel svakako ima osobnost sa živim bojama i kockastim dizajnom, no to svejedno ima svoju cijenu. Naime, Lumia 920 je definitivno velik mobitel – slične je veličine kao i konkurentski Galaxy S3/S4 uz ipak manji ekran.

Da stvar bude gora, nekoliko mjeseci koristim Android uređaj koji ima praktički ekran od ruba do ruba, pa mi je u ovih par dana druženja s Lumijom 920 prilagodba bila podosta teška.

Nokia se odlučila ostaviti puno prostora oko ekrana (posebno u donjem dijelu gdje se nalaze Windows kapacitivne tipke), još ako tome pridodamo kockasti dizajn uređaja on izgleda veći nego što zapravo jest.

Za primjer navodimo nekoliko podataka o masi i veličini mobitela za usporedbu

Apple iPhone 5 - 123,8 x 58,6 x 7,6 mm, 112 g

HTC Windows Phone 8X - 132,4 x 66,2 x 10,1 mm, 130 g

Nokia Lumia 920 - 130,3 x 70,8 x 10,7 mm, 185 g

Samsung Galaxy Note II - 151,1 x 80,5 x 9,4 mm, 183 g

Samsung Galaxy S III - 136,6 x 70,6 x 8,6 mm, 133 g

Ipak, treba pohvaliti Nokiju zbog kvalitete izrade Lumije 920. Mobitel je jednodijelan i izrađen od polikarbonata. Zanimljivost leži u tome da kućište 920-ke nije naknadno izvana obojano, već je u cijelosti izrađeno od određene boje, što ukratko znači da mobitelu čak i grebanje kućišta neće pretjerano narušiti izgled.

Svakako mi se svidio i na rubovima zaobljeni ekran (zaštićen Gorilla staklom druge generacije) koji se savršeno stapa s ostatkom kućišta. Iznad njega se nalazi standardni set senzora, kao i kamera za video pozive (1.3 MP) i jako glasan zvučnik slušalice, a ispod su mjesto pronašle 3 kapacitivne tipke (povratak, početni zaslon i pretraga).13

Na desnoj strani uređaja nalaze se tipke za podešavanje glasnoće, za uključivanje/isključivanje uređaja te dvostupanjska tipka kamere kojom je moguće pokrenuti aplikaciju kamere i dok je mobitel zaključan.

Lijeva strana je u potpunosti prazna, dok je donja rezervirana za stereo zvučnike, mikrofon i micro USB port za punjenje i sinkronizaciju.

S gornje strane se nalazi drugi mikrofon koji služi za video snimanje i redukciju smetnji te 3.5 mm utor slušalica kao i ladica za umetanje micro SIM kartice.

Kartica se umeće slično kao i kod iPhonea – dodatnim alatom se pritišće ladica u za to predviđeno mjesto nakon čega ona izlazi van.

Stražnjom stranom, naravno, dominira PureView 8 MP kamera s dvostrukom LED bljeskalicom. Kamera je, kao i ekran prekrivena Gorilla staklom druge generacije.

 Lumia 920 se i dosta udebljala te se može pohvaliti sa 10.7 mm debljine. Srećom, ovo nije problem zbog toga što je mobitel na rubovima jako zaobljen i time daje osjećaj da je tanji nego što na papiru, dok je spomenutih 10.7 mm u stvari debljina središta mobitela gdje se nalazi senzor kamere.

Da sumiram ovaj dio – Lumia 920 je velik mobitel, oblik i masa ga čine vizualno još i većim te mislim da je određena prilagodba korištenja potrebna, posebno ako imate manje ruke. Pozitivnu stvar vidim u iznimnoj kvaliteti kućišta koje daje i odličan grip pa su šanse za slučajno klizanje iz dlana svedena na minimum.

Zaslon
Ovo područje je prvo koje na neki način 920-ku izdvaja iz gomile. Zaslon krije nekoliko zanimljivih tehnoloških rješenja, pa krenimo redom...

- Tehnologija/rezolucije

Riječ je o 4.5 inčnom IPS zaslonu rezolucije 1280x768 koji zbog svoje tehnologije izrade jamči visoku točnost prikaza boja.

- PureMotion HD+

Ova tehnologija značajno poboljšava vrijeme osvježavanja ekrana. Vrijeme osvježavanja ekrana pojednostavljeno govori koliko je vremena potrebno da piksel promijeni boju iz npr. crne u bijelu i obratno. Naravno, što je ovo vrijeme kraće to i zaslon ima bolje performanse.

U Nokiji tvrde da su PureMotion tehnologijom postigli da je vrijeme osvježavanja ekrana Lumie 920 i do dva i pol puta brže od konkurentskih ekrana, što u teoriji znači puno, no u praksi se nije pokazalo kao neki veliki napredak u odnosu na konkurenciju.

- ClearBack

Ova tehnologija već dugo vremena prati Nokijine uređaje, no na Lumiji 920 se radi o ClearBack tehnologiji druge generacije. Također pojednostavljeno, ClearBack uključuje polarizirajući filtar koji se nalazi na ekranu i koji omogućuje puno bolju vidljivost na direktnom suncu smanjenjem refleksija. I treba priznati da su u tome potpuno uspjeli. Zaslon Lumie 920 odlično izgleda na suncu te je tekst u potpunosti čitljiv.

Zasluge za ovo, osim ClearBack tehnologiji treba i pripisati dizajnu Windows Phonea 8 koji koristi velike fontove i jako kontrastne teme.

- no, to nije sve...

Osim gore nabrojanih stvari, Nokia je i omogućila korištenje uređaja s rukavicama, što do sada nije bio običaj na smartphoneovima s kapacitivnim ekranom. Lumia 920 koristi Synapticovu ClearPad kapacitivnu tehnologiju zbog koje je zaslon super osjetljiv te zbog toga i reagira na dodire čak i preko rukavica. Što je najbolje, ovo uopće nije marketinški trik već stvar odlično funkcionira čak i uporabom debljih rukavica.

Ove sve inovacije su pomogle da zaslon na Lumiji 920 uistinu izgleda fantastično. Kutovi gledanja su vrlo visoki, boje se jako pravilno reproduciraju (za razliku od prezasićenih AMOLED ekrana) te zbog svoje visoke osjetljivosti zaslon reagira i na najmanji dodir.

Što je unutar Lumije 920?


Nokia Lumia 920 je pametni telefon koji radi na Qualcomm MSM8960 SoC-u. Unutar njega kuca dvojezgreni procesor brzine 1.5GHz koji se već podulje vremena upotrebljava u konkurentskim Android, ali i nekim Windows Phone uređajima.

Glavna odlika ove Qualcommove platforme je u tome što prva na svijetu nudi višemodni 3G/4G chipset. Ovo proizvođačima mobitela iznimno olakšava proizvodnju, jer jednim uređajem mogu pokriti široki spektar različitih tržišta, a krajnjim korisnicima nudi mogućnost korištenja i najbrže internetske veze.

Lumia 920 ima 1 GB RAM te 32 GB interne memorije koja služi za pohranu podataka. Iako Windows Phone kao OS podržava micro SD kartice, Lumia 920 nažalost nema podršku za iste.

Kako se ovaj hardver slaže s operacijskim sustavom pročitajte u nastavku...

Operativni sustav i sučelje


Kao što vas većina vjerojatno i zna, Lumia 920 "vrti" Microsoftov Windows Phone 8 OS. Kao što smo u uvodnoj temi rekli mišljenja o ovom OS-u su uglavnom podijeljena na u voli/ne-voli odnos.

Meni, dugogodišnjem Android korisniku WP8 je u potpunosti svježe i drugačije sučelje, no trebam napomenuti da je višednevno korištenje donijelo nekoliko frustracija zbog nedostatka osnovnih funkcija koje primjerice Android OS ima odavno. Zbog toga mogu zaključiti da je WP8 i dalje novi OS koji nije imun na početničke boljke, za koje sam siguran da će Microsoft s nekim novim verzijama OS-a ispraviti. Treba biti pošten pa priznati da niti Android, a svakako niti iOS u svojim ranijim verzijama nisu bili ništa bolji.

Ono što me više brine od nedostatka funkcija je monotonost OS-a. Na početku se jako zabavno igrati Metro (iako Microsoft više preferira da ga zovemo Windows 8/Modern UI) sučeljem, ali ostaje pitanje nakon koliko vremena će takav UI korisnicima jednostavno dosaditi.

Krenimo redom...

- Početni ekran

Početni ekran Lumije 920 se sastoji od pločica koje se popunjuju odgovarajućim sadržajem. Dostupne su 3 veličine pločica čijom promjenom se mijenja i količina prikazanog sadržaja.

Pločica može biti praktički bilo što – aplikacija,  kontakt, MP3 pjesma, web stranica i slično. U ovisnosti o tipu pločice se prikazuje sadržaj, tako je primjerice SMS pločica popunjena nepročitanom porukom, slično je i kod e-mail pločice, dok je primjerice pločica MP3 pjesme statična i služi samo kao prečac.Skrolanjem u desno prikazuje se lista svih instaliranih aplikacija koje je također moguće pretraživati, no ne postoji opcija grupiranja. Dugim pritiskom na neku aplikaciju moguće ju je "zalijepiti" na početni ekran čime ona dobiva svoju pločicu.- StoreMicrosoftov Store trenutno broji više od 140 000 aplikacija. Na njemu ćete pronaći besplatne popularne aplikacije kao što su Skype, Viber, WhatsApp, ali i mnoštvo onih koje se plaćaju (kupovina aplikacija je moguća i iz Hrvatske).
No svejedno, kako količina tako i kvaliteta aplikacija je i dalje na strani Googleovog Playa, odnosno Appleovog Storea.
Za skidanje aplikacija s Microsoftovog Storea potrebno je imati Microsoftov račun. Prijavom u Store prikazuju nam se Nokijina kolekcija, aplikacije i igrice.

Odabirom neke aplikacije moguće je pregledavati njezine detalje, recenzije korisnika i screenshotove.

- Internet preglednikPreglednik je naravno Internet Explorer i on radi jako glatko i fluidno,a nisam primijetio nedostatke s renderiranjem stranica. Zumiranje se može obavljati dvostrukim pritiskom ili štipanjem.
Obzirom na visoku gustoću piksela tekst web stranica je visoke kvalitete na svim nivoima zuma.

URL bar služi za unos adrese web stranice, ali i istovremeno za pretragu interneta. Prema tvorničkim postavkama pretraga se prusmjerava na Bing, ali moguće je za tražilicu postaviti i Google.

Ostale postavke preglednika su standardne - pregled povijesti, bookmarksa i otvorenih kartica web stranica.

-Zaključani ekranSrećom, što se lock screena tiče korisnici imaju određenu slobodu prilagodbe sučelja. Tako je moguće birati pozadinsku fotografiju koja može biti statična, ili kontekstualno ovisna o nekoj instaliranoj aplikaciji. Tako je moguće odabrati Bing koji će svaki dan postaviti drugu "photo of the day", Facebook iz kojega je moguće odabrati neku od fotografija iz albuma i slično.

Osim toga može se postaviti i do pet aplikacija koje će prikazivati kratke statuse (kao što su mailovi, SMS i slično) i jednu koja prikazuje detaljan status.

Također su prikazane i kontrole za upravljanje glazbom, u slučaju da ista svira.

-MultitaskingMicrosoft je krenuo stopama Applea te u svom mobilnom OS-u nudi sličnu varijantu multitaskinga koji to nije. Pritiskom na gumb početnog ekrana aplikacije odlaze u pozadinu te se suspendiraju, a njihovim ponovnim pokretanjem OS vraća stanje koje je zadnje zatečeno.

Ipak, neke aplikacije, kao što su audio svirač, komunikacijski klijenti i slično mogu istinski raditi u pozadini. Aplikacije kojima se dopušta rad u pozadini moguće je mijenjati kroz opcije uređaja.

Pregled nedavno otvorenih aplikacija se odvija dužim pritiskom gumba za povratak. Prikazuje se lista aplikacija koje je moguće skrolati lijevo, odnosno desno, ali ne postoji opcija ručnog isključivanja aplikacija. Umjesto toga, aplikacije se isključuju pritiskom na tipku povratka, nakon što je željena aplikacija aktivna. Ovo može biti posebno nezgodno za korisnike Android OS-a, jer se često događa da se navigacijom kroz OS (tipkom povratka) isključe aplikacije pa se ponovnim povratkom u njih one u stvari pokreću ponovno.

- E-mailKao i cijeli WP8, tako je i e-mail aplikacija iznimno jednostavna i minimalistički dizajnirana. Njenim pokretanjem prikazuje se lista svih e-mailova, skrolanjem u desno ta se lista filtrira samo na nepročitane. Od opcija dostupna je promjena potpisa, isključivanje tkz. threaded prikaza poruka kao i postavke sinkronizacije mailova. U aplikaciji je moguće dodavati neograničen broj POP3/IMAP/Exchange računa.

- MultimedijaGlazba i video datoteke se nalaze u "Music + Videos" aplikaciji koja nudi standardne opcije filtriranja glazbe prema izvođačima, albumima i playlistama. Nažalost u aplikaciji ne postoji mogućnost promjene equalizera.

Video aplikacija dijeli isto sučelje kao i audio, a podržava reprodukciju XviD, DivX i MP4 formata do 1080p rezolucije.

Treba pohvaliti Nokiju na već tradicionalno dobroj kvaliteti zvuka, kako na stereo zvučnicima, tako i kroz slušalice. Iako treba napomenuti da za ozbiljnije slušanje glazbe na slušalicama svakako preporučujemo nabavku novih, bez oslanjanja na ove koje dolaze u paketu mobitela.

- Ostalo

Lumia 920 dolazi s Xbox Live podrškom koja omogućuje lagano povezivanje s Xboxom. Moguće je osvježavati rezultate i avatare, pozivati prijatelje na igranje igrica te čak i uz pomoć dodatne aplikacije upravljati Xboxom.

Za uređivanje Office dokumenata brine se prilično moćna Office aplikacija. U njoj je moguće pregledavati dokumente pohranjene na uređaju, SkyDriveu ili emailu.
Osim pregledavanja, omogućeno je i uređivanje te kreiranje novih Word, Excel i PowerPoint datoteka, i to sve naravno besplatno.

Za mape i GPS aplikaciju je zadužena nedavno preimenovana aplikacija - Here. Što se navigacije tiče, aplikacija nudi besplatnu offline navigaciju s jako dobrim kartama (posebno za našu regiju), ali i nešto ograničenim setom opcija.
No, bez obzira na manjak opcija koje nude npr. ostale navigacije koje se plaćaju Here radi jako dobro i točno, a to je ipak i najvažnije.

City Lens je zanimljiva aplikacija koja pokreće aplikaciju kamere te na istoj iscrtava najbliže točke interesa, naravno u ovisnosti o smjeru gdje je kamera okrenuta. Sličnu stvar nude premium GPS navigacije (primjerice Navigon).
Dodirom neke točke interesa automatski se pokreće aplikacija za navigaciju s uputama za dolazak na željeno mjesto.

Kamera


Napokon dolazimo do dijela recenzije koju su mnogi od vas čekali.

Nokia je ovom mobitelu pridjenula epitet "PureView", a on označava uređaj s naprednim tehnologijama kamere koje daju najbolju moguću kvalitetu fotografije. Prvi PureView uređaj je bila Nokia 808 sa iznimno velikim senzorom, xenon flashom i metodom oversamplinga, dok Lumia 920 nema baš ništa od toga.

No ono što ima je prava optička stabilizacija i dvostruka LED bljeskalica nove generacije.

Većina uređaja na tržištu dolaze s foto/video stabilizacijom, no oni imaju softversku stabilizaciju, koja za razliku od optičke radi neusporedivo lošije.

Cijela ideja optičke stabilizacije u 920-ci je dinamičko pomicanje modula kamere kako bi se kompenzirali pokreti koje proizvodi ruka te time smanjili zamućenje fotografija. Ovime je omogućeno dulje vrijeme ekspozicije zbog čega ovaj mobitel snima iznimno svijetle fotografije po mraku.

Aplikacija kamere je iznimno jednostavna i nudi nekoliko opcija koje su odmah vidljive. Prva je prebacivanje na video mod, prebacivanje prednje i zadnje kamere, postavljanje opcija flasha (auto, uključen, isključen).U dodatnim opcijama moguće je odabrati scenske modove (auto, macro, noćni, noćni portret, sport i pozadinsko osvjetljenje). Za ISO vrijednosti je moguće odabrati auto, 100, 200, 400 ili 800.

Balans bijelog se također može odabrati, kao i omjer snimljenih fotografija (16:9 ili 4:3).

Lumia nažalost nema ugrađen HDR mod, već ga je moguće softverski aktivirati kroz proširenja kamere koja se nazivaju "Leće". Leće u principu predstavljaju aplikacije koje se mogu skinuti sa Storea i integrirati unutar aplikacije kamere. Tako je primjerice moguće skinuti panoramu, HDR (koji se plaća), prepoznavanje lica i slično.

Video mod ima potpuno jednake opcije, osim što je moguće birati između 720p i 1080p rezolucije te uključiti ili isključiti kontinuirani fokus.

U nastavku ćemo detaljno proanalizirati kvalitetu fotografija snimljenih Lumijom 920 u raznim uvjetima snimanja.

Počinjemo s fotografijama snimljenim po danu:

(Klikinte za punu rezoluciju)Kao što je vidljivo, ne može se reći da fotografije oduzimaju dah. Imaju dovoljnu količinu detalja i živosti boja no šum je vidljiv čak i po danu. Na drugoj fotografiji je evidentan nedostatak HDR moda.

100% crop 4. fotografije:Što se macro moda tiče, on je generalno dobar i nudi veliku količinu detalja uz razumno veliku dubinu polja. No također su primjetna i izobličenja na rubovima latica (eng. chromatic abberation), što je u principu manje/više vidljivo na svakom mobitelu zbog iznimno malih leća.

100% crop 5. fotografije:Sve u svemu, Lumia 920 se ne može približiti kvaliteti dnevnih fotografija koju nudi prvi PureView model – Nokia 808, no one su svejedno jako dobre.

Noćne fotografijePrva fotografija je snimljena u automatskom modu i možemo reći da je ispala odlično.100% crop 1. fotografije  1/14s; ISO800

Primjetna je velika količina sačuvanih detalja i jako niska (za ove uvjete) razina šuma. Ono što je još i bitnije – fotografija je ispala potpuno nezamućeno, bez obzira na snimanje iz ruke i jako dugo vrijeme ekspozicije (1/14s).

No, upravo na ovoj fotografiji je vidljiva prednost optičke stabilizacije, jer u slučaju da smo fotografirali s nekim drugim mobitelom ova fotografija bi bila zamućena, ili izrazito zrnata.

Druga fotografija predstavlja istu scenu, ali snimljenu u noćnom modu.100% crop 2. fotografije 1/4s; ISO640

Zanimljivo, Nokia se u noćnom modu odlučila na smanjenje ISO vrijednosti (kako fotografije ne bi bile zrnate), uz dodatno smanjenje brzine okidača od samo ¼ s.

Druga fotografija je snimljena uz pomoć oslonca kako se slika (zbog jako spore brzine okidača) ne bi zamutila. Ipak, bez obzira i na optičku stabilizaciju i na mirnu ruku, fotografija nije ispala čisto.

U nastavku je 100% crop iste scene u noćnom modu bez korištenja oslonca.Ovdje je već vidljivo potpuno zamućenje fotografije, pa savjetujem da ovaj mod ne koristite, osim ako ne koristite oslonac prilikom fotografiranja.

Četvrta fotografija je snimljena sa udaljenosti od 3 metra (uz automatski mod) i ispala je prilično dobro.

Petom sam pokušao testirati hoće li LED blic "spaliti" predmete na bliskoj udaljenosti, no to se ipak nije dogodilo.

Sve u svemu možemo reći da je noćno snimanje veliki adut 920-ke i da svoj posao radi više nego dobro.

Usporedba noćnog snimanja iPhone 5 / Samsung Galaxy S3 / Nokia Lumia 920Možemo zaključiti da su fotografije sa Galaxya S3 i iPhonea u potpunosti usporedive.

Što se 920-ce tiče, dogodilo se ono čega sam se i najviše bojao.100% crop 1. fotografije 1/14s; ISO800

Naime, optička stabilizacija pomaže u kompenziranju pomaka ruke, no u slučaju da se objekt koji snimamo pomiče (kao što je to tramvaj ili auto) zbog spore brzine okidača dolazi do pojave motion blura, odnosno zamućenja tih objekata.

Ostatak fotografije koja je puno svjetlija i od Galaxya i od iPhonea je kristalno čista.

Ovakva situacija se jedino može izbjeći ručnim povećanjem ISO osjetljivosti što će rezultirati bržim vremenom okidača, uz malo veću zrnatost, ali i čistu fotografiju.

U nastavku donosimo usporedbu dnevnih fotografija između Lumije 920 i Samsunga Galaxya S3.

Usudio bih se reći da je dnevna fotografija marginalno ipak na strani Galaxya S3.

Sve u svemu, Lumia 920 se pokazala kao dobar cameraphone (sjeća li ste netko još ovog naziva?), no s pravom se treba zapitati zaslužuje li nositi epitet "PureView".

Povezivost


Lumia 920 nudi široku lepezu povezivosti. Tu je već standardni Wi-Fi u b/g/n verzijama, Bluetooth verzije 3.1 te LTE. Kao dodatak 920-ka ima podršku za beskontaktno punjenje i NFC .

U slučaju da streamate audio/video sadržaj s mobitela na druge uređaje - imate sreće! Lumia 920 podržava i DLNA.
Sve u svemu, što se tiče povezivosti jako smo zadovoljni. Da se Nokia odlučila na ugradnju HDMI utora i Bluetootha zadnje verzije (4.0) 920-ka bi u ovom području u potpunosti briljirala.

Baterija
Lumia 920 ima ne izmjenjivu 2000mAh bateriju prosječnog trajanja. Naprednom uporabom (konstantnom sinkronizacijom 3-4 e-mail računa, telefoniranjem 2 sata, surfanjem Internetom oko sat vremena, fotografiranjem 5-6 slika, slušanjem glazbe od sat vremena) mobitel ćete morati puniti svaki dan. U slučaju da sinkronizacije isključite može izdržati i dan i pol.

Oprema


Na test, skupa sa uređajem smo dobili i bežični punjač koji služi i kao stalak za mobitel. Osim beskontaktnog punjenja ima i NFC tag koji može poslužiti kao prečac za pokretanje određene aplikacije kada se mobitel nalazi u punjaču. Prema tvorničkim postavkama pokreće se aplikacija za vrijeme.
Od ostale tvorničke opreme, moguće je kupiti pločicu ili jastuk za bežično punjenje, a za multimedijsku stranu priče zaduženi su JBL PowerUp zvučnici i PurityPro bežične slušalice.

Zaključak
Što reći na kraju?

Opet ponavljam, Nokia Lumia 920 nije malen i lagan mobitel te sam mišljenja da će upravo to odbiti određen dio kupaca. Ono što Lumia nudi je svakako odlična kvaliteta izrade, odličan ekran i zadovoljavajuću kameru.

Osim gabarita, zamjerku bi joj mogli pronaći i u operacijskom sustavu koji ju pokreće, no taj bi dio ipak ostavili svakom budućem korisniku da sam provjeri.

U slučaju da ste veliki mobilni foto entuzijast te se zanimate za ovaj uređaj savjetujem da pričekate "pravi" PureView WP8 telefon iz Nokije, koji će jamačno biti manji i lakši uz kvalitetu fotografije barem sličnu kao i model 808, a ako vas samo zanima kako izgleda WP8 na flagshipu iz Nokije – Lumia 920 ima moju preporuku.