Recenzija: Samsung Galaxy Note 2Kada je prije godinu dana Samsung predstavio prvi Galaxy Note, mnogi su izrazili skepticizam prema uređaju koji se sa svojim 5,3-inčnim zaslonom nije mogao smjestiti niti u smartphone, niti u tablet kategoriju, no možda je upravo to razlog zašto je postao iznimno popularan. Uz to što je došao s tada najboljim dostupnim hardverom, Galaxy Note je kupce osvojio izvrsnim dizajnom te elegancijom, a prodajni rezultati koji su uslijedili iznenadili su i samog proizvođača.Sada, godinu dana kasnije, Samsung izlazi s njegovim nasljednikom i dijagonalu zaslona produžuje za još 0,2 inča, a pogonski stroj poznat iz Galaxyja S3 dodatno pojačava za 200 MHz i dodaje još jedan gigabajt RAM-a. Kao rezultat dobili smo jedan od najjačih mobilnih uređaja općenito, s dodatkom vrlo korisne S Pen olovke i hrpom pratećeg softvera.

Osnovne karakteristike


- Dimenzije: 151.1 x 80.5 x 9.4 mm
- Masa: 183 grama
- Zaslon: 5,5″ Super AMOLED 1280 x 720  točaka, 267 ppi
- Procesor: Četverojezgreni Cortex-A9 takta 1,6 GHz na Exynos 4412 čipsetu
- Grafički procesor: Mali-400MP
- RAM: 2 GB
- Interna memorija: 16/32/64 GB
- Utor za microSD memorijske kartice
- Operativni sustav: Android 4.1 Jelly Bean
- S Pen olovka s pratećim softverom
- Prilagođene tipkovnice za upotrebu jednom rukom
- Kamera: 8,0 MP
- Video kamera: 1080p, 30 fps
- Sekundarna kamera 1,9 MP
- Stereo radio s RDS-om
- Baterija: 3100 mAh

Prednosti:

- Jedan od hardverski najmoćnijih mobilnih uređaja trenutno
- Izvrstan zaslon
- Upotrebljivost i široki spektar mogućnosti
- Multimedija

Nedostaci:

- Zbog povećih dimenzija otežana manipulacija jednom rukom

Dizajn i kućište


Unatoč povećim dimenzijama, Galax Note 2 se odlikuje iznimnom elegancijom. Zapravo je nevjerojatno kako je toliko vrhunskih komponenti upakirano u kućište debljine samo 9,4 mm koje sadrži još i ležište za olovku.
Kućište je u potpunosti izrađeno iz plastike, no da su kojim slučajem korišteni drugi materijali, osjetno bi porasla i masa. Ipak, završna obrada je na prilično visokoj razini, tako da nema govora o “plastičnom” izgledu. Uređaj kojeg imamo na testu došao je u „titansko“ sivoj boji koja otprilike odgovara boji imitacije kroma na okviru kućišta, dok će se kod bijele varijante taj okvir isticati.

Samsung Galaxy Note 2 prati dizajnerku liniju Galaxyja S3 i iz daleka može izgledati upravo kao uvećana verzija istog. Raspored većine tipki, utora i kamere identičan je onom na S3, osim vanjskog zvučnika koji je premješten na dno poleđine. Dakle, tipka za uključivanje, odnosno zaključavanje zaslona, nalazi se na desnom boku, tipka za podešavanje glasnoće na lijevom, 3,5 mm audio utor na vrhu, a micro USB utor na dnu uređaja.

Zaslon
Kada je Samsung na ovogodišnjem IFA sajmu predstavio Galaxy Note 2, njegov je 5,5” 720p zaslon brandiran kao Super AMOLED HD, no budući da je izostao dodatak “plus” mnogi su (uključujućo nas) pomislili da se radi PenTile matrici. Ipak, na kraju se ispostavilo da u ovom zaslonu nije korištena spomenuta matrica, već RGB.
Za razliku od prvog Galaxy Notea koji dolazi s 1280 x 800 rezolucijom zaslona, Note 2 ima rezoluciju od 1280 x 720 točaka. Zbog ovih 80 piksela manjka u širini, Note 2 ima nešto uži zaslon i pravi 16:9 omjer.

Zbog malo većeg zaslona u odnosu na prethodnika, Note 2 ima nešto manju gustoću točaka po inču, no ta je stavka potpuno zanemariva. O prikazu, kontrastu  i kutu vidljivosti Super AMOLED zaslona već su tolike pjesme ispjevane da možemo samo ukratko ponoviti da se radi o jednom od najboljih trenutno dostupnih.

Ergonomija


Svojim dimenzijama od 151.1 x 80.5 x 9.4 Samsung Galaxy Note 2 je za 4,2 mm duži od svog prethodnika, ali je za otprilike 3 mm uži i 0,2 mm tanji.
Masom od 183 grama Note 2 nije puno dobio otežao u odnosu na prethodnika, štoviše, za 2 grama je lakši od dimenzijama osjetno manje Nokije Lumije 920.

Upotreba uređaja za telefoniranje nije upitna. Držanje u jednoj ruci i obavljanje telefonskog razgovora odvija se sasvim normalno, jedino što u startu može izgledati malo čudno. Budući da su svi Androidi općenito od prošle godine dodatno narasli, dovodi se u pitanje granica kada uređaj postane prevelik. Pogledajmo samo primjer Samsunga Galaxy S3. Velika je većina korisnika unatoč pozamašnim dimenzijama izvrsno prihvatila ovaj uređaj, dok smo samo godinu dana ranije, 4,3” modele prihvaćali kao gornji granicu. E sad, u međuvremenu se dogodila još jedna značajna promjena. iPhone, koji je tijekom pet generacija kupce uveseljavao svojim 3,5” zaslonom, narastao je na 4,0” inča. Dogodilo se nemoguće. Ogroman broj zaljubljenika u iPhone godinama se kleo kako je 3,5 inča sasvim dovoljno za njihove potrebe, da bi sada odjednom promijenili stav i novu dijagonalu od 4 inča prihvatili kao idealnu.

Naravno, proizvođači se prilagođavaju tržištu i nude ono što kupci traže, zato opći trend rasta zaslona doživljavamo kao jedan normalan proces. Ovdje možemo povući paralelu s događajima od prije desetak godina kada su se proizvođači nadmetali u proizvodnji što manjeg mobitela.

Dakle, koliko se god neki bunili protiv velikih zaslona, a time i uređaja, oni su realnost. Za taj dio korisnika postoje manji uređaji s manjim zaslonima, dok će oni koji preferiraju veće vjerojatno znati iskoristiti sav njihov potencijal. Na kraju krajeva, svatko tko razmišlja o kupovini ovakvog uređaja sigurno ima dobar razlog za to i zanemarit će sve mane koje dolaze s dimenzijama kako bi uživao u onom što nude ostale njegove karakteristike.

Telefoniranje ovim uređajem u početku vam može izgledati neobično, ali
vremenom ćete se bez problema privići. Isto vrijedi i za ljude u vašoj blizini, no nemojte se iznenaditi ako vas netko nepoznat u tom trenutku promatra s podsmjehom (Haters gonna hate).
Osobno mogu posvjedočiti da sam se nakon tjedan dana druženja s Noteom 2 potpuno prilagodio dimenzijama koje mi sada ne predstavljaju problem. Naravno, cijeli doživljaj je individualan i ne mogu jamčiti da ćete se i vi ovako brzo privići, a hoćete l ise privići ili ne  zapravo je stvar afiniteta.

Operativni sustav i sučelje


Samsung Galaxy Note 2 prvi je Android uređaj kojeg imamo na testu, a da u startu dolazi s Jelly Beanom, no budući da se ne radi o kvantnom skoku u razvoju Androida, nećemo se previše gubiti na razlikama između Jelly Berana i ICS-a.

Što se samog sučelja i rasporeda tiče, nekih velikih razlika u odnosu na ICS nema, a ono što ga čini drukčijim u pravilu se svodi na performanse.
U osnovi imamo klasično Samsungovo TouchWiz sučelje koje se suštinski nije previše izmijenilo još od doba Gingerbreada. Ipak, kada malo bacimo pogled ispod površine vidjet ćemo mnoge mogućnosti prilagodbe i personalizacije.
Općenito, sučelje dopušta do maksimalno sedam početnih zaslona koji u ovom modelu dopuštaju četiri stupca ikonica. Naime, ako se prisjetimo prvog Galaxy Notea vidjet ćemo da je tamo raspored omogućavao pet stupaca. Pretpostavljam da je ova promjena nastupila jer Note 2 ima nešto uži zaslon, pa su dizajneri odlučili ne stvarati preveliku gužvu. S druge  strane, na “docku” je ipak ostalo pet ikonica, od kojih je četiri moguće izmjenjivati.
Naravno, ako ovakvim rasporedom niste zadovoljni, uvijek postoji rješenje u vidu alternativnih launchera i sučelja koje u svakom trenutku možete preuzeti iz Google Play trgovine.Dodavanje sadržaja na zaslon odvija se na način uobičajen za uređaje s Androidom 4,0 i višim, premda je Samsungov TouchWiz i ovdje ostavio traga, pa su pojedine radnje izmijenjene. Slično kao kod Galxyja S3, statusna traka na vrhu, uz detalje o obavijestima, skriva i prečice prema često korištenim postavkama, kojih je na pomičnoj traci ukupno 10.

Svakako je potrebno spomenuti famozni “Project Butter” koji u novom Androidu ispravlja dosadašnje nedostatke vezane uz fluidnost sustava. Ipak, na monstrumu s 1,6 GHz četverojezgrenim procesorom on neće toliko dođi do izražaja jer je ovakav uređaj sam po sebi dovoljno brz i fluidan. Sve skupa također ovisi o optimizaciji nadogradnje, ali i svih ostalih intervencija u sustav od strane proizvođača.

Razdijeljeni zaslon
Jedna od značajnijih novosti na sučelju Samsunga Galaxy Note 2 je tzv. split screen, odnosno razdijeljeni zaslon. Naime, sustav dozvoljava upotrebu dviju aplikacija istovremeno, na način da svaka zauzme pola površine zaslona. Slično rješenje mogli smo vidjeti na tabletu Galaxy Note 10.1. Ipak za razliku od njega, Samsung Galaxy Note 2 podržava više aplikacija, a među njima su Google Talk, S Pen, Video player, web preglednik itd.
Funkcija podijeljenog zaslona aktivira se dužim pritiskom na kapacitivnu tipku (back), nakon čega se pojavi dodatni izbornik sa strane ili na gorenjm/donjem rubu, ovisno o postavkama. Ovaj izbornik sadržava ikonice aplikacija koje je moguće dodati u razdijeljeni zaslon. Jednostavno, iz ovog izbornika na početni zaslon najprije odvučete jednu ikonicu, potom drugu i voila. Imamo pravi multitasking s dvije aktivne aplikacije u foregroundu.

Cijela stvar je prilično praktična, a radi iznenađujuće brzo i fluidno. Nema zastajkivanja, niti bilo kakvih znakova prelazaka iz jedne aplikacije u drugu. Zlobnici će sada vjerojatno reći: “od četverojezgrenog procesora i 2 GB RAM-a nismo ništa manje ni očekivali”, no sigurno je da na uređaju sa slabijim hardverom ova mogućnost ne bi bila tako dobro izvedena.

Pomoćni izbornik koji sadrži aplikacije za razdijeljeni zaslon ponaša se kao pomična traka. U startu sadrži desetak osnovnih ikonica (Internet preglednik, E-mail, Google Talk, ChatOn itd.), a nakon što krenete instalirati vlastite, one se same pojavljuju u spomenutom izborniku. Ono što ni uz najbolju volju nisam uspio dokučiti jesu kriteriji po kojima sustav dozvoljava aplikacijama da se nađu na ovom popisu, jer primjera radi, Skype i Flipboard iz nekog razloga nisam mogao uvrstiti na njega, dok su npr. Facebook i Chrome automatski dodani. Očito postoji neko ograničenje koje pojedinim aplikacijama ne dozvoljava izvođenje na split screenu.

Tu je još i dodatna mogućnost poput tipke “uredi” koja se nalazi na dnu izbornika, a omogućuje otvaranje posebnog polja u koje je moguće pospremiti aplikacije koje ne želite koristiti u ovom izborniku, ali vam mogu zatrebati kasnije.

Kontekstualni početni zasloni
Još jedna novost u sučelju je tzv. Page Buddy stranice, koje su na hrvatski jezik nespretno prevedene kao “Stranice prijatelji”. Radi se o dodatnim početnim zaslonima koji se aktiviraju samo u slučaju kada su ispunjeni određeni uvjeti. Primjerice, kada iz ležišta izvučete S Pen olovku, aktivira se poseban početni zaslon, orijentiran na aplikacije asocirane s S Penom. Ovaj je zaslon također moguće prilagođavati, tj, na njega dovlačiti i odvlačiti  željene ikonice i widgete. Pored ovoga, tu su još tri kontekstualna početna zaslona: roaming, koji se aktivira kada ste u roamingu; slušalice, kada ih uključite i dock, kada je uređaj položen u stolni držač.

Svi se kontekstualni zasloni u postavkama mogu isključiti, odnosno uključiti.

S Pen, S Note...
Originalni Samsung Galaxy Note, potom njegova iteracija u obliku punokrvnog tableta Galaxy Note 10.1, a sada i najnoviji Note 2, imaju puno toga zajedničkog, a ono osnovno je stylus, odsnono olovka koju Samsung naziva S Pen. Čak i model Galaxy S3 ima ovu mogućnost, no olovku je potrebno posebno kupiti kupiti.
Kao što ste već u prethodnim recenzijama mogli pročitati, radi se o povratku koncepta stylusa na mobilne uređaje, poznatog još iz prošlog stoljeća. U Samsungovoj režiji ova je funkcionalnost sada podignuta na višu razinu, jer je razvijen cijeli skup atraktivnih i korisnih softverskih alata koje upotrebu olovke čine smislenijom.

Dakle, S Pen olovka omogućuje pisanje po zaslonu koristeći posebno prilagođen softver, a u usporedbi s prošlogodišnjim Noteom, sve je skupa poboljšano i dodane su mnoge nove mogućnosti. Uz to što postoji posebna S Note aplikacija za uzimanje zabilješki, prilikom izvlačenja olovke iz njenog ležišta pojavljuje se dodatni početni zaslon s kontekstualnom stranicom za korištenje brzih naredbi. Na taj dodatni početni zaslon moguće je proizvoljno dodavati aplikacije i widgete, a dock također dobije poseban raspored.Općenito, S Note aplikacija sadrži mnoge mogućnosti. Možete birati boju podloge po kojoj ćete pisati, mijenjati debljinu traga kojeg olovka ostavlja, mijenjati boje itd. Podržano je prepoznavanje teksta koje radi prilično točno te prepoznavanje crteža geometrijskih oblika. Naime, ako rukom nacrtate trokut, kvadrat ili krug, sustav će ga automatski pretvoriti u savršeno pravilan oblik.

Spektar mogućnosti S Note aplikacije je zaista širok jer je moguće kreirati zaista zanimljive bilješke, pa čak i prezentacije. U svaku bilješku možete dodavati fotografije, mijenjati im dimenzije, pa čak ih i rotirati.
Treba reći da su ove bilješke zaista multimedijalne. Uz navedene mogućnosti, možete još dodavati i glasovne bilješke pa čak i video zapise.Zaista je nemoguće u jednom ovakvom tekstu opisati sve mogućnosti koje S Pen i S Note nude, no recimo još to da i S Planer (kalendar) podržava unošenje stavki pisanjem po zaslonu i automatski uključuje prepoznavanje rukopisa, a ista stvar vrijedi i za pisanje poruka.

Virtualna tipkovnica


Jedan od najvažnijih detalja na svakom uređaju s dodirnim zaslonom je virtualna tipkovnica. Način na koji je izvedena utjecat će na brzinu prilagodbe, kao i čitav ugođaj korištenja. Galaxy Note 2 je u tom pogledu u prednosti nad bilo kojim drugim smartphone uređajem iz jednostavnog razloga što nudi veću povšinu.Međutim, budući da bi mnogi korisnici upravo zbog otežanog upravljanja jednom rukom mogli odustati od ovog uređaja, Samsung se pobrinuo da i taj dio olakša. Naime, Galaxy Note 2 donosi posebno prilagođene tipkovnice koje je su nešto manje i moguće ih je smjestiti u željeni kut zaslona, ovisno o tome jeste li lijevak ili dešnjak. Budući da prilikom držanja uređaja u jednoj ruci palac upravilu teško doseže suprotni kut standardne tipkovnice, na prilagođenoj je to ipak moguće. Ovim se načinom ukupna upotrebljivost uređaja podiže za još jednu stepenicu.
Ista funkcionalnost omogućena je još za kalkulator i otključavanje zaključanog zaslona.

Web preglednik
Samsung Galaxy Note 2 dolazi s web preglednikom koji osigurava veliku površinu za ugodno surfanje. U vrhu zaslona nalazi se adresna traka koja sa svoje lijeve strane ima strelice za navigaciju (naprijed-natrag), a s desne prečicu prema oznakama. Opći dojam surfanja ovim preglednikom je dobar, no ukoliko želite iskoristiti sve mogućnosti sinkronizacije koje nudi Google, instalirajte si Chrome. Flash na Jelly Beanu nije podržan, ali se zato HTML5 video sadržaj i u najvišoj (1080p) rezoluciji, vrti bez imalo  poteškoća.

Standardni web preglednik još je jedan segment uređaja koji podržava integraciju sa S Pen sustavom i omogućuje korištenje olovke na više načina. Uz to što olovka može preuzeti ulogu miša u situacijama kada je potreban precizniji klik te poslužiti za pretraživanje weba,  preglednik nudi i zanimljivu mogućnost “izrezivanja” sadržaja zaslona i spremanja za kasniji pregled.
Slično kao kod Galaxyja S3, web preglednik ne nudi automatski text reflow, ali je u postavkama moguće odrediti zadanu veličinu fonta koja može biti znatno veća od osnovne. Preglednik nakon toga sam formatira tekst i prilagodi ga zaslonu.

Recimo i ovdje da je web preglednik jedan od onih segmenata uređaja koji najviše profitiraju velikom količinom RAM-a.

Multimedija
Samsung Galaxy Note 2 dolazi s potpuno novom galerijom fotografija i video sadržaja. Uz klasični mrežasti prikaz, tu su 3D kartični i 3D spiralni prikaz. Kako to izgleda u praksi možete pogledati u video isječku na kraju teksta. Fotografije su prikazane u punoj rezoluciji, a mogu se sinkronizirati s Picasa i Facebook albumima. Svaku je sliku također moguće podijeliti na ostalim online servisima, ukoliko su njihove matične aplikacije prethodno instalirane.
Galerija sadrži i alate za uređivanje fotografija, a među njima i onaj za dodavanje bilješki S Penom.Video player koji dolazi na Galaxy Noteu 2 već smo vidjeli na modelu S3, dakle nekih velikih razlika nema. Treba reći da četverojezgreni procesor omogućuje razne ekshibicije, pa tako pregled svih video isječaka nudi umanjeni pokretni prikaz, a ne samo statičnu sliku. Također, prozorčić s prikazom filma možemo odvući na početni zaslon, ali i gledati u već spomenutom split screen načinu. Hardver je toliko jak da dozvoljava simultano prikazivanje filma u jednoj polovici zaslona, a npr. surfanje internetom u drugoj.

Općenito, video player podržava sve popularne formate video zapisa: MP4, 3GP, AVI, MKV i slično, no kod prikaza nekih MKV datoteka izostala je podrška za određene audio codece pa se može dogoditi da se film reproducira bez tona. Naravno, stvar ponovo spašava vPlayer kojeg možete instalirati naknadno. Što se rezolucija tiče, podržane su doslovno sve, tako da će Note 2 bez ikakvih problema odvrtjeti 1080p video, bez obzira na veličinu datoteke.

Video player omogućuje tri načina prilagodbe formata slike zaslonu te podešavanje kontrasta, boje i oštrine, baš kao na TV-u. Ne treba zaboraviti ni podršku za titlove koji se također mogu prilagođavati. Jednako dobro prepoznaje .srt i .sub format titlova, no da bi bili prikazani datoteka mora imati isti naziv kao i film.

Svirač glazbe nas izgledom podsjeća na one s ostalih Samsungovih uređaja, no ovdje je stigao u donekle poboljšanoj verziji. Donosi SoundAlive tehnologiju koju Samsung koristi u nekom svojim mp3 playerima, odlikuje se time što poboljšava doživljaj glazbe sa 7.1 kanalnom virtualizacijom. Player sam prepoznaje tip glazbe i prilagođava tonove, a ukoliko to želite činiti sami, tu je i ručni equalizer.
Glazbu je moguće razvrstavati po uobičajenim kriterijima te kreirati playliste ,a akoliko imate kompatibilan uređaj, pjesme možete streamati putem DLNA veze.
Ukoliko se zaželite radijskog programa, tu je u stereo radio s RDS-om koji omogućuje i snimanje programa.

Povezivanje


Samsung Galaxy Note 2 u prvom redu podržava spajanje na 2G i 3G mreže. Dakle, uz glasovne pozive podržan je i prijenos podataka. Najveća podržana brzina je 21 mbps i to u u 3G mreži nadograđenoj HSPA+ tehnologijom. Uz uobičajene Wi-Fi i Bluetooth (4.0) bežične načine povezivanja s drugim uređajima, Note 2 dolazi i s podrškom za Wi-Fi Direct, NFC te DLNA koje za povezivanje s kompatibilnim uređajima koristi AllShare aplikaciju.
Povezivanje kabelom omogućeno je putem MHL porta koji objedinjuje microUSB te HDMI portove.

Kamera


8 MP kamera trebala bi biti identična onoj na Galaxyju S3. Potpomognuta bljeskalicom i autofokusom, kamera na Galaxy Noteu 2 snimit će fotografije koje kvalitetom ne odudaraju od ostalih uređaja više klase. Softver kamere nudi cijeli niz mogućnosti kao što je uzastopno snimanje (burst mode), HDR način, izbor različitih scena, prepoznavanje lica i osmjeha te panoramska snimka. Tu je još i mogućnost podešavanja ekspozicije,  ISO osjetljivosti, kao i softverska stabilizacija.
U nastavku slijedi primjer fotografija snimljenih pri vanjskom svjetlu, u zatvorenom prostoru i u potpunom mraku uz upotrebu bljeskalice.Video kamera snima Full HD (1080p) video pri frekvenciji od 30 sličica u sekundi. Podržano je ručno određivanje i izmjenjivanje fokusne točke, kao i funkcija automatskog kontinuiranog autofokusa, a tijekom snimanja moguće je snimiti i obične fotografije u 6 MP rezoluciji.

Kvaliteta videa također je na očekivanoj razini, a jedan takav primjerak možete vidjeti u nastavku. Zahvaljujući niskom stupnju komepresije prisutna je velika količina detalja, ali će zato jedna minuta 1080p videa zauzeti oko 150 MB.

U nastavku slijedi jedan primjer 1080p videa snimljenog uređajem:


Baterija


I sada smo došli do onog dijela recenzije koji se samom autoru najviše svidio. Samsung Galaxy Note 2 dolazi s baterijom kapaciteta 3100 mAh što unatoč ogromnom 5,5 zaslonu, kao najvećem potrošaču, jamči autonomiju kojoj će pozavidjeti mnogi Androidi s manjim zaslonima. Tako će Note 2 u uvjetima stalne veze s internetom (3G/Wi-Fi), sinkronizacijom dvaju mailboxova, aktivnim Google Talkom i umjerenim korištenjem svih resursa izdržati puna dva dana. Naravno, ovaj rezultat nije pretjerano impresivan, ali je u svakom slučaju bolji od onoga što većina smartphone uređaja visoke klase može ponuditi.

Zaključak


Samsung Galaxy Note 2 je uređaj koji ne nudi kompromise. Jako je malo korisnika koji će prema njemu ostati ravnodušni, dakle, ili ćete u ga startu odbaciti, ili ćete ga trenutno zavoljeti. Note 2 ima veliki potencijal, a na vama je da procijenite koliko su vam sve njegove velike mogućnosti zaista potrebne.

Uređaj kao takav predstavlja jedinstvenu kategoriju i za sada nema izravnu konkurenciju. Mogli bismo spomenuti LG Optimus Vu i Vu 2, no njihova je dostupnost ograničena. S druge strane, HTC je za japansko tržište ponudio 5,0" uređaj sa 1080p zaslonom, no pitanje je hoće li i kada biti globalno dostupan. Isto vrijedi i za manje poznatog proizvođača Oppo koji je ponudu svog modela Find 5 ogranaičio na kinesko tržište.

S Pen olovka s pratećim softverom prilično je kompleksna cjelina i trebat će vam neko vrijeme da savladate sve njene mogućnosti. Neovisno o tome, njene najosnovnije  funkcije također su korisne i mogu osjetno olakšati svakodnevni rad s raznoraznim bilješkama.

Ne treba posebno naglašavati prednosti velikog zaslona na kojem će svaki e-mail i privitak koji primite biti znatno lakše pregledati i pročitati, a isto vrijedi i za surfanje webom. Tipkanje po virtualnoj tipkovnici na širokom zaslonu također je jedna od velikih prednosti nad ostalima.
Obrada Office dokumenata možda nije sport kojim ćete se često baviti dok ste izvan ureda, ali je u svakom slučaju ugodnija nego na uređajima s manjim zaslonima.

Naravno, za sve ovo, kao i za cijeli niz drugih prednosti koje sa sobom nosi ovakav uređaj, trebat će žrtvovati praktičnost. Mogli bismo reći da su dimenzije, kao njegova jedina mana, zapravo projekcija svih ostalih vrlina.

S obzirom na tržišni uspjeh prvog Notea, nemamo niti malo sumnje da će Note 2 postići još bolje rezultate.

Za detaljne specifikacije uređaja i ostale informacije posjetite Samsung.

U nastavku pogledajte kratki video prikaz najzanimljivijih detalja: