Android Recenzije

Recenzija: Sony Xperia tipoSony je ovu godinu obilježio politikom predstavljanja i lansiranja na tržište zaista velikog broja modela smartphone uređaja. Spletar ponuđenih uređaja je prilično širok, od najskupljih pa do cijenom najpristupačnijih, kakav je i Xperia tipo, o kojem ćemo se raspričati u ovom tekstu. Službeno je predstavljen početkom ljeta, a u prodaju na našem tržištu je stigao nedavno. Namijenjen je prvenstveno onima koji tek ulaze u svijet smartphone uređaja, ali isto tako i svim drugim, ne previše zahtjevnim korisnicima.

Osnovne karakteristike


- Dimenzije: 103 x 57 x 13 mm
- Masa: 99 grama
- Zaslon: 3,2″ TFT-LCD 320 x 480  točaka, 180 ppi
- Procesor: Cortex-A5 takta 800 MHz
- Grafički procesor: Adreno 200
- RAM: 512 MB
- Interna memorija: 2,5 GB
- Utor za microSD memorijske kartice
- Kamera: 3,2 MP
- Video kamera: 640 x 480, 25 fps
- Operativni sustav: Android 4.0 Ice Cream Sandwich
- Stereo radio s RDS-om
- Baterija: 1500 mAh

Prednosti

- U startu dolazi s ICS-om

- Solidne performanse

Nedostaci

- Kamera nema bljeskalicu ni autofokus

- Nema prednju kameru

- Nedovoljno jak vanjski zvučnik

Dizajn, kućište i zaslon


Sony Xperia tipo je uređaj malih dimenzija, barem kada govorimo o širini i dužini. S druge strane, manjim se brojkama ne može pohvaliti kad je u pitanju debljina jer ona iznosi nemalih 13 mm. Premda je na prvi pogled vidljivo da se ne radi o tankom i elegantnom uređaju, ne treba strahovati od nezgrapnosti, jer je ukupna konstrukcija s dizajnerske strane kvalitetno izvedena. Poleđina uređaja, odnosno poklopac baterije fino je zaobljen, što automatski olakšava manipulaciju i stvarnu debljinu ne čini problematičnom. Prednjom stranom dominira zaslon koji se nalazi u istoj ravnini s kapacitivnim tipkama, dok na dnu imamo posebnu cjelinu s natpisom Xperia, što zapravo ostavlja svojevrstan dizajnerski pečat i na neki način omogućuje da se Xperia tipo razlikuje u moru sličnih kreacija.

Što se tiče konstrukcije, Sony Xperia tipo ostavlja dobar dojam, unatoč potpuno plastičnom kućištu. Nema tragova bilo kakvom krckanju kućišta ili škripanju, no iluzorno je očekivati da se nešto slično neće pojaviti vremenom.

Sony Xperia tipo dolazi s TFT-LCD zaslonom koji je uobičajen za ovu cjenovnu kategoriju. Ono što ga razlikuje od novijih IPS zaslona je manji kut vidljivosti, dok su prikaz boja i kontrast na otprilike istoj razini. Isto vrijedi za odaziv i preciznost na koje nemamo zamjerki.

Operativni sustav, sučelje i performanse


Sony Xperia tipo jedan je od prvih uređaja nižeg cjenovnog razreda koji u startu dolazi s Androidom 4.0, tj. ICS-om. Zahvaljujući sada već standardnoj Sonyjevoj nadogradnji, sam izgled sučelja ne razlikuje se puno od onog na Gingerbreadu. Imamo uobičajenih pet početnih zaslona na koje možemo dodavati sadržaj u vidu prečica aplikacija, mapa, bookmarka i widgeta.
Prečice aplikacija dodajemo na klasičan način odvlačenjem ikonica iz glavnog izbornika, a ono što je iz temelja izmijenjeno jest dodavanje widgeta. Nakon inicijalnog dodira na prazno mjesto na zaslonu i odabira stavke widgeti na zaslonu se otvara 3D pomična traka s prikazom widgeta. Ovo je zaista zanimljivo rješenje jer uz prikaz pravog izgleda widgeta omogućuje i prilično brz odabir te postavljanje na željeno mjesto.Statusna traka na vrhu zaslona prikazuje uobičajene stavke, tj. indikatore i obavijesti, a povlačenjem prema dolje otkriva detalje. Nažalost, ovo polje ne sadrži prečice prema često korištenim postavkama kao što je to slučaj na mnogim drugim uređajima.

Sony Xperia tipo dolazi s 800 MHz Cortex-A5 procesorom na Qualcomm MSM7225AA čipsetu u kombinaciji s Adreno 200 grafičkim procesorom. Treba reći da je ovaj procesor ugrađen i u mnoge druge uređaje u kojima je clockan na nešto viši takt od 1 GHz. Općenito, kombinacija ovih detalja i 512 MB RAM-a zaslužna je za prilično solidne performanse i fluidnost.

Telefon i poruke
U ovom dijelu nema ničeg posebnog za naglasiti. Aplikacija Telefon prilikom uključivanja u startu nudi numeričku tipkovnicu te dva dodatna taba s kontaktima i grupama. Jačina zvuka u telefonskom razgovoru je zadovoljavajuća, ali će, kao i obično, najviše ovisiti o jačini signala i općem stanju mreže.

Uz SMS i MMS poruke moguće je komunicirati i putem E-maila. Za ovu svrhu zadužen je E-mail klijent koji podržava POP, IMAP i Microsoft Exchange pretince. Naravno, za svaku drugu komunikaciju putem chat servisa i društvenih mreža potrebno je instalirati odgovarajuće aplikacije.

Web preglednik
Na Xperiji tipo nalazimo još jedan standardni web preglednik s uobičajenim minimalističkim sučeljem, svojstven mnogim drugim uređajima temeljenim na ICS-u. Podržano je surfanje u više prozora, odabir incognito opcije, pregled desktop verzije web stranica i mogućnost spremanja za offline čitanje. Također, u startu je podržan  “text reflow” te zanimljiv prikaz brzih kontrolnih tipki koje trebate omogućiti u postavkama (labs). Radi se o pet plavih virtualnih tipki raspoređenih u polukrug, a aktiviraju se dodirom na desni ili lijevi rub zaslona. Pomoću njih je moguće otvoriti novi prozor, pristupiti popisu već otvorenih te pozvati bookmarke i adresnu traku koja se inače povlači s radne površine.

Multimedija
Sony Xperia tipo dolazi s dvije galerije, što je pomalo čudno. Jedna je standardna ICS galerija, dok je druga nazvana Xperia Galerija koja nas izgledom vraća u vrijeme Gingerbreada. Ove se dvije aplikacije u suštini ne razlikuju, osim donekle u rasporedu. Fotografije je moguće sinkronizirati s Picasom i Facebookom za koje postoje posebni albumi te svaku pojedinu podijeliti na raznim drugim online servisima.

Video sadržaj se također pokreće izravno iz galerije koja će reproducirati svaki video zapis snimljen kamerom uređaja, no problemi nastaju kada pokušate pokrenuti DivX format. Budući da nisu podržani svi potrebni codeci, često će se dogoditi da ih ne može pokrenuti ili ih reproducira bez zvuka. Ako baš morate gledati DivX-e, instalirajte si neki od alternativnih video playera iz Google play trgovine.Svirač glazbe dizajnerski nije posebno primamljiv, ali je pregledan i jasan. Nudi pregled sadržaja po naslovu, izvođaču i albumu te kreiranje playlisti. Prilikom izvođenja svake pjesme, nudi se poveznica na sličan sadržaj na YouTubeu i pretraživanje interneta za tekstove.
Postoji i poseban widget za početni zaslon, ali i kontrole za trenutno izvođenu pjesmu na zaključanom zaslonu.
Jačina vanjskog zvučnika neće vas pretjerano oduševiti, no upotreba slušalica će svakako popraviti dojam.

Kamera
 

3,2 MP kamera u smartphone uređajima već neko vrijeme predstavlja minimum, barem kada je posrijedi količina piksela u senzoru. Ono što ovu kameru svrstava ispod, tog nekog, imaginarnog minimuma je nedostatak autofokusa, a kao točka na “j” dolazi nedostatak bljeskalice. Ovo potonje mogli bismo i preboljeti, no autofokus ipak smatramo potrebnim.

Iz gore navedenih razloga kvaliteta fotografija na dnevnom svjetlu i onih koje nisu snimljene iz neposredne blizine je na razini ostalih uređaja u klasi. Na probleme nailazimo prilikom fotografiranja predmeta iz neposredne blizine, jer je nemoguće dovoljno izoštriti objekt. Ako fotografirate dokumente, osigurajte barem 40-50 cm razmaka, a zbog dovoljno jakog senzora tekst će na kraju ipak biti čitljiv.

S druge strane, softver kamere posjeduje neke funkcije koje drugi uređaji nemaju. Jedna od takvih je mjerenje svjetlosti koje možemo podešavati na tri načina (centar, prosjek i jedna točka).Tu je još podešavanje ekspozicije i balansa bijele boje te dodaci poput izbora scena, samookidača i geo označavanja.

Najveća rezolucija video zapisa koju kamera može snimiti je VGA pri frekvenciji os 25 sličica u sekundi. Neovisno o rezoluciji, nemojte očekivati da će vas kvaliteta videa oduševiti, no manje zahtjevnim korisnicima svakako će poslužiti.

Baterija


Zbog relativno malog zaslona vijek trajanja baterije jedna je od svjetlijih strana ovog uređaja. U uvjetima stalne veze s internetom (3G/Wi-Fi) i uz umjereno korištenje svih funkcija uređaja kapacitet od 1500 mAh osigurat će do dva dana autonomije. Dodatne uštede mogu se postići na uobičajen način, dakle, prebacivanjem rada na 2G mrežu i spajanje na internet po potrebi.

Zaključak


Sony Xperia tipo je miješana pizza. Činjenica da ne treba čekati nadogradnju na ICS koji predstavlja svojevrstan prag u razvoju Androida dovoljan je razlog za nabavku ovog uređaja. Kvalitetan hardver omogućuje solidne preformanse, a kompaktne dimenzije osiguravaju praktičnost i zadovoljavajuću ergonomiju.
S druge strane imamo nešto manje atraktivan zaslon, premda još uvijek u prosjeku cjenovnog razreda. Također smo vidjeli da se ne može pohvaliti ni kamerom kojoj nedostaju osnovne stvari kao što su autofokus i bljeskalica.

Ukupno gledajući, Sony Xperia tipo zadovoljit će korisnike koji nisu previše zahtijevni te sve one kojima je će biti prvi smartphone uređaj. Cijena uređaja bez ugovorne obveze je oko 1500,00 kuna.