Reuters: EU će kazniti Apple jer ograničava korištenje NFC-a na iPhoneuEuropska Unija, kao i mnogo zemalja diljem svijeta, sve intenzivnije pokušava regulirati tržište IT-a, jer zakonodavstvo možda desetljećima zaostaje za razvojem IT sektora - što je možda i razlog zašto se IT tržište ovoliko brzo razvija.

U nizu procesa koje EU, odnosno regulatori tržišta EU vode protiv američkih internetskih divova, Reutersovi izvori izdvajaju da će Apple biti kažnjen zbog ograničavanja NFC tehnologije na svojim smartfonima. NFC (eng. puni naziv Near Field Communication) komunikacijski je protokol, odnosno skup protokola, koji omogućuju komunikaciju između uređaja na udaljenosti manjoj od 4cm. NFC se široko koristi za mobilno plaćanje, pa tako Apple Pay, Google Pay i ostale aplikacije za beskontaktna plaćanja upravo se oslanjaju na NFC.

Europska komisija sredinom 2020. započela je istragu oko Appleova kršenja tržišnih praksi iz razloga što NFC na iPhoneu može koristiti samo Apple Pay za procesiranje plaćanja. Reuters tvrdi da će EK službeni dopis protivljenja ograničavanju NFC-a biti upućen Appleu sljedeće godine, a cilj Komisije je da Apple otvori NFC i drugim aplikacijama za plaćanje na iPhoneu.