Top teme

Revolut lansirao eSIM roaming. Saznajte je li vam isplativ

Prije nekoliko dana hrvatskim cyber prostorom odjeknula je vijest kako je popularni Revolut lansirao roaming tarife u cijelom svijetu. Za manje upućene, navedimo da se radi o novoj usluzi Revoluta, koja omogućuje jednostavno korištenje interneta u drugim zemljama, putem eSIM usluge. Ovo podrazumijeva da vaš mobitel mora podržavati eSIM. Radi se o virtualnom SIM utoru koji simulira fizičku karticu, a aktivira se preko QR koda. Kad koristite eSIM, imajte na umu da će vaša sekundarna fizička SIM kartica vjerojatno morati biti isključena. Primarna je i dalje aktivna, a u postavkama SIM-a morate odrediti da se za podatkovni promet koristi eSIM. Također možete postavit da se SIM koristi za pozive ili da vas uređaj svaki put pita koju karticu želite za određenu radnju. Pozivi se inače mogu koristiti paralelno na objema karticama, no za mobilne podatke uvijek mora biti određena samo jedna.

Tako je Revolut ponudio zanimljivo rješenje za svjetske putnike koji već koriste ostale njegove usluge. Čak ni ne toliko svjetske, jer se s izazovom rominga susrećete već prelaskom granice susjednih zemalja poput BiH i Srbije, koje nisu u EU ni EEA (europski ekonomski prostor), te time ne podliježu regulativi EU roaminga kojeg uživamo u zemljama članicama. Tada često dolazite u opasnost da vam vaš operater naplati abnormalno visoke naknade za roaming, posebice za podatkovni promet.

Ako Revolut koristite na dnevnoj bazi, vjerojatno ste već dobili obavijest o uvođenju nove usluge. Unutar aplikacije je potrebno preuzeti eSIM, instalirati na podržani uređaj i viola! Prije nego što uđete na područje države u koju putujete, aktivirate ovu uslugu i prelaskom granice automatski se spajate na mrežu tamošnjeg operatera.

Ova priča u početku zvuči zaista odlično. Prelazak granice bez vođenja brige o nepredvidivim roaming troškovima svakako su dobar razlog da razmislite o ovoj usluzi, naravno, ako vaš mobilni uređaj podržava eSIM. Međutim, hladan tuš će uslijediti ako pogledamo tarife koje u svojoj novoj usluzi Revolut nudi. 

Kupnja lokalnih SIM kartica najčešće je puno isplativija opcija

Regija

Primjerice, ako putujete u susjednu Srbiju, u slučaju korištenja Revolut eSIM usluge za podatkovni promet, odabirete „Regional“ paket u kojem će vas 1 GB prometa koštati 4 eura, 3 GB 11,50, 5 GB 18, 10 GB 33,50, a 20 GB 50,50 eura. Usporedbe radi, srpski operater Telenor, čiju fizičku SIM karticu možete kupiti na prvoj benzinskoj pumpi kad pređete granicu, nudi vam 50 GB za 1400 dinara, odnosno 12 eura. Sad dobro razmislite isplati li se zbog komoditeta plaćati Revolutovu tarifu višestruko skuplje.

Istina, Telenor u ovom paketu ograničava brzinu na 10 mbps, ali je sasvim dovoljna za slanje poruka, fotografija manje rezolucije, e-mailova kao i surfanje internetom te korištenje društvenih mreža. Za sada nemamo iskustvo s brzinama koje bi u tom slučaju ponudio Revolut, no imajte na umu da je i on sklopio roaming ugovore s lokalnim operaterima te će sukladno tome brzina ovisiti o njihovim mogućnostima i kapacitetima.

Slično prethodnom slučaju, operater Eronet u BiH nudi prepaid SIM pod nazivom „!hej Tourist“ s cijenom od 20 KM (10 eura) za 20 GB. Ovaj paket traje tjedan dana, što je sasvim dovoljno za klasičan turistički posjet. Ako ostajete dulje, uvijek možete nadoplatiti račun ili kupiti novu karticu.

Svijet

U Revolutovoj tarifi Svijet, u kojoj je podržano 108 zemalja, dakle kad putujete na druge kontinente, cijene su sljedeće: 1 GB će vas koštati 8 eura, 3 GB 21,50, 5 GB 32, 10 GB 54, a 20 GB čak 62,50 eura.

Za usporedbu smo uzeli jedne od najskupljih gradova u svijetu po svim mjerilima, pa tako i po telekom uslugama: Dubai i Hong Kong. Ne treba naglašavati da je pokrivenost signalom odlična, a usluga tamošnjih operatera i trgovaca na osjetno višoj razini nego što ste navikli u Europi.

Tako kad, recimo, sletite na aerodrom u Dubaiju, koji je ujedno i ogromni šoping centar, na doslovno svakom koraku ćete naići na trgovinu ili trafiku koja prodaje turističke SIM kartice. Izuzetno ljubazno i susretljivo osoblje će vam ponuditi da vam istu na licu mjesta ubaci u mobitel i aktivira, što kod nas i nije tako čest slučaj.

Cijene koje tamošnji operateri nude nisu male, ali su definitivno isplativije od Revolutovog eSIM roaminga. Operater DU Dubai nudi 20 GB interneta po cijeni od 189 AED (47,50 eura), što je manje od Revolutovih 62. Operater Yesmin vam pak nudi eSIM uslugu s neograničenim internetom za samo 31 euro, kojeg možete iskoristiti u sedam dana, odnosno 47 eura za 15 dana.

Drugi primjer je Hong Kong, grad u kojem krigla piva u pubu košta 15 eura, a kava u Starbucksu nešto manje. Kad sletite na hongkonški aerodrom, isto kao u Dubaiju ili na bilo kojem većem aerodromu, možete se odmah spojiti na javni WiFi, tek toliko dok ne nađete prvu 7-eleven trgovinu u kojoj možete kupiti prepaid SIM karticu tamošnjih operatera. Tako, primjerice, China Mobile HK nudi 5 GB prometa za 78 HKD (manje od 10 eura). Kod operatera HK mobile cijene su otprilike iste, a uslugu nudi i putem eSIM-a, dakle isto kao Revolut, ali vidljivo jeftinije.

Ukoliko putujete u kontinentalnu Kinu, cijene njihovih operatera su još niže. Isto vrijedi i za mnoge druge zemlje u Aziji. Slična situacija je i u SAD-u. Primjerice, T-Mobile operater nudi prepaid SIM karticu s neograničenim internetom za samo 12 dolara. U Južnoj Americi i Africi cijene su mahom još niže, ali ako već putujete u te krajeve morate računati i na slabiju pokrivenost signalom te lošiju kvalitetu usluge.

Isplati li se Revolut eSIM usluga?

Ovime nikako nismo htjeli omalovažiti Revolutovu uslugu, koja je svakako zanimljiva i korisniku pruža popriličan komoditet prilikom prelaska granice. Međutim, cijene koje nudi daleko su od konkurentnih. eSIM tehnologija je u svakom pogledu naprednija od korištenja fizičkih SIM kartica, no je li baš toliko dobra da zbog nje plaćate višestruko veće naknade, ovisit će o vašim prioritetima i afinitetima.

Ne treba zaboraviti ni situacije kad se održavaju velike manifestacije. Na primjer, za vrijeme održavanja svjetskog nogometnog prvenstva u Katru, podatkovne SIM kartice su dijeljene besplatno. Katar možda nije reprezentativan primjer, s obzirom da se radi o zemlji koja pliva u novcu, no ovakve situacije nisu iznimka.

Alternative

Na kraju spomenimo da globalni roaming nije novost. Postoji velik broj kompanija koje, baš kao i Revolut, preprodaju usluge fizičkih operatera i nude jednostavnu aktivaciju svojih fizičkih ili eSIM kartica koje možete koristiti u cijelom svijetu. Neka od popularnijih imena su Airalo, Nomad, Saily ili aloSIM.

Njihove cijene ne moraju nužno odstupati od Revolutovih, ali zato nude daleko širi spektar usluga i popusta. Također, mnogi od njih razlikuju regije pa tako cijene roaminga nisu iste npr. u SAD-u i u Južnoj Koreji.

Najisplativije je da prije putovanja prvo provjerite usluge tamošnjih operatera i da prilikom dolaska na destinaciju kupite lokalnu fizičku SIM karticu, ali i eSIM ukoliko je takva usluga ponuđena. Ako se pak ne želite zamarati potragom, pogledajte cijene gore navedenih ponuditelja usluga za globalni roaming i izračunajte jesu li vam njihove eSIM tarife isplativije.