SAD razmatra subvencioniranje Nokije i Ericssona u borbi protiv Huaweija

Izvori iz administracije Sjedinjenih Američkih Država otkrili su za Financial Times da administracija razmatra različite načine za borbu protiv dominacije kineskih tvrtki, primarno Huaweija u segmentu 5G povezivosti. Neki od načina su kreiranje američke tvrtke za mrežnu opremu, porezne stimulacije, ali i kreditiranje Ericssona i Nokije kao glavnih konkurenata Huaweiju kako bi ojačali njihovu poziciju na tržištu.

Poznato je da kineske državne banke imaju otvorene povoljne kreditne linije za kineske tvrtke, a upravo je to jedan od razloga koji Huaweiju omogućuju postizanje za operatere povoljnijih ugovora o isporuci 5G mrežne opreme, tvrde izvori FT-a. Otvaranje sličnih kreditnih linija europskim proizvođačima mrežne opreme Nokiji i Ericssonu omogućilo bi tim tvrtkama da po atraktivnijim cijenama ponude svoju opremu operaterima.

Isto tako administracija SAD-a navodno je zatražila od američkih tvrtki Oracle i Cisco da razmotre sudjelovanje u kreiranju nove tvrtke za mrežnu opremu s američkim opskrbnim lancem, no prema informacijama koje ima FT, obje tvrtke odbile su takav prijedlog jer bi bio preskup i zahtijevao puno vremena. Također su u tijeku razgovori sa softverskom tvrtkom Altiostar specijaliziranom za mrežni softver koja tvrdi da je moguće kreiranje američkog 5G opskrbnog lanca uz jaku potporu države i proizvođače hardvera koji će otvoriti svoj hardver njihovom softveru.

Nedavno je u intervjuu za The Economist osnivač Huaweija Ren Zhengfei izjavio da kineska tvrtka razmatra licenciranje svojeg 5G “znanja” zainteresiranoj tvrtki sa zapada kako bi smanjili pritisak i optužbe za špijunažu jer bi sav kod bio dostupan toj tvrtki. Navodno iniciranje osnivanja nove mrežne tvrtke od strane SAD-a i ova izjava Huaweijeva osnivača pojavili su se u kratkom vremenskom periodu, tako da bi jedno od zanimljvijih rješenja ovog sukoba oko 5G-a bilo da nova američka mrežna tvrtka licencira Huaweijevu tehnologiju i mrežnom opremom temeljenom na kineskom “know-how” opskrbljuje američke operatere.

Naravno, samo vrijeme će pokazati hoće li se neki američki igrač pojaviti u 5G utrci, a kako su u igri i porezne olakšice, svašta je moguće.

 
 

Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna

This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT