SAD razmatra subvencioniranje Nokije i Ericssona u borbi protiv Huaweija

Izvori iz administracije Sjedinjenih Američkih Država otkrili su za Financial Times da administracija razmatra različite načine za borbu protiv dominacije kineskih tvrtki, primarno Huaweija u segmentu 5G povezivosti. Neki od načina su kreiranje američke tvrtke za mrežnu opremu, porezne stimulacije, ali i kreditiranje Ericssona i Nokije kao glavnih konkurenata Huaweiju kako bi ojačali njihovu poziciju na tržištu.

Poznato je da kineske državne banke imaju otvorene povoljne kreditne linije za kineske tvrtke, a upravo je to jedan od razloga koji Huaweiju omogućuju postizanje za operatere povoljnijih ugovora o isporuci 5G mrežne opreme, tvrde izvori FT-a. Otvaranje sličnih kreditnih linija europskim proizvođačima mrežne opreme Nokiji i Ericssonu omogućilo bi tim tvrtkama da po atraktivnijim cijenama ponude svoju opremu operaterima.

Isto tako administracija SAD-a navodno je zatražila od američkih tvrtki Oracle i Cisco da razmotre sudjelovanje u kreiranju nove tvrtke za mrežnu opremu s američkim opskrbnim lancem, no prema informacijama koje ima FT, obje tvrtke odbile su takav prijedlog jer bi bio preskup i zahtijevao puno vremena. Također su u tijeku razgovori sa softverskom tvrtkom Altiostar specijaliziranom za mrežni softver koja tvrdi da je moguće kreiranje američkog 5G opskrbnog lanca uz jaku potporu države i proizvođače hardvera koji će otvoriti svoj hardver njihovom softveru.

Nedavno je u intervjuu za The Economist osnivač Huaweija Ren Zhengfei izjavio da kineska tvrtka razmatra licenciranje svojeg 5G “znanja” zainteresiranoj tvrtki sa zapada kako bi smanjili pritisak i optužbe za špijunažu jer bi sav kod bio dostupan toj tvrtki. Navodno iniciranje osnivanja nove mrežne tvrtke od strane SAD-a i ova izjava Huaweijeva osnivača pojavili su se u kratkom vremenskom periodu, tako da bi jedno od zanimljvijih rješenja ovog sukoba oko 5G-a bilo da nova američka mrežna tvrtka licencira Huaweijevu tehnologiju i mrežnom opremom temeljenom na kineskom “know-how” opskrbljuje američke operatere.

Naravno, samo vrijeme će pokazati hoće li se neki američki igrač pojaviti u 5G utrci, a kako su u igri i porezne olakšice, svašta je moguće.

 
      
 

Najnovije recenzije

Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
Uporaba kolačića

Mob.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića. Više informacija potražite na poveznici.  [ U redu ]