SAD uvodi sankcije kineskom proizvođaču čipova, što bi moglo dodatno zakomplicirati situacijuKad je administracija ondašnjeg američkog predsjednika Trumpa, 2019. godine uvela sankcije Huaweiju, mnogi su povjerovali u navode da je razlog tome špijuniranje. No, nedugo nakon toga, postalo je jasno da se radi samo o jednoj od bitaka tada upravo započetog trgovinskog rata između Kine i SAD-a.

Sada, tri godine kasnije, administracija predsjednika Bidena razmatra uvođenje novih sankcija kineskom tehnološkom sektoru, a da pritom uopće ne pokušava prikriti stvarne razloge. Kako javlja Reuters, radi se o proizvođaču poluvodiča SIMC, koji ubrzano radi na razvoju naprednih mikročipova u 14 nm procesu i manjima.

Podsjetimo, SMIC na ovom području još uvijek zaostaje za korejskim Samsungom i tajvanskim TSMC-om, koji već rade na 3 nm nodovima, ali pokazuje veliki potencijal i ubrzano se razvija. Prema analizama američkih novinara, SMIC bi, ukoliko nastavi ovim tempom, spomenute rivale mogao dostići 2025. ili 2026. godine. Upravo zato američka administracija raznim restrikcijama izvoza želi naštetiti SMIC-u, kako bi njegova, a time i općenito kineska industrija čipova ostala zakinuta za ključne alate.

Vidjeli smo da su sankcije Huwaeiju postigle svoj cilj. Kompanija koja je tada bila na pragu da postane najveći proizvođač smartfona na svijetu, ali je zakinuta najprije za popularne Googleove servise, a potom i čipove koji sadrže 5G modeme. Time je mogućnost Huaweijeve ekspanzije u domeni smartfona znatno smanjena. Sankcije su se također odnosile na izgradnju 5G mreža u SAD, ali zahvaljujući pritiscima, i u ponekim europskim državama.

Kako će se stvari razvijati dalje, ostaje za vidjeti, a s obzirom u kakvom geopolitičkom trenutku se nalazimo, nikako ne sluti na dobro. Najveći problem kod uvođenja sankcija SMIC-u je velika mogućnost dodatnog pogoršanja aktualne situacije s nestašicom čipova, koja pogađa ne samo proizvođače računala i mobitela, već i automobilsku industriju te mnoge druge.

Reutersovi izvori iz američkog ministarstva trgovine navode da se to ne bi trebalo dogoditi, no s obzirom na vjerodostojnost političara koji za cilj imaju samo vlastiti, ili interes svog lobija, ne treba im previše vjerovati.