Samsung Exynos 2400 bi trebao biti izravna konkurencija Qualcomm Snapdragonu 8 Gen3

Dugi niz godina Samsung proizvodi telefone s različitim procesorima, posebno kada su u pitanju top modeli, poput S serije. Na primjer, Qualcomm čipseti se koristili za tržišta SAD-a, Južne Koreje i Kine, dok su drugi dijelovi svijeta dobivali uređaje s Exynosom.

Prošle godine, kad je Samsung lansirao Galaxy S23 seriju, promijenio je strategiju, odlučivši isporučivati telefone za sva tržišta s jednim modelom procesora, pa je S23 tako došao sa Snapdragonom 8 Gen2, uz dodatak “za Galaxy” u nazivu.

Dakle, ostali proizvođači koji koriste isti čipset u svojim telefonima dobili su drukčiju verziju, jer je Samsung očito želio ostaviti nekakav trag i biti poseban. No, ne radi se samo o nazivu, jer Galaxy verzija Snapdragona 8 Gen2 radi na nešto višoj frekvenciji. Dok najjača jezgra u običnom Snapdragonu Gen2 kuca na 3,2 GHz, Galaxy verzija koristi 3,36 GHz. Ova "nadogradnja" možda nije značajna, ali je ipak primjetna, vjerojatno da bi Samsungov vodeći model bio drukčiji od konkurencije.

 

Glavni razlog promjene strategije može biti činjenica da je prošle godine Exynos imao problema s pregrijavanjem, pogotovo kada je u pitanju gaming. Bilo je i nagađanja da će Samsung skroz ugasiti Exynos, što se pokazalo kao neistina. Naravno, vjerojatno postoje mnogi drugi razlozi za Samsungovu odluku, kojih trenutno nismo svjesni jer ne možemo sa sigurnošću znati što je u njihovim poslovnim planovima. Također je primjetno da se Galaxy S23 serija prodaje daleko bolje nego S22 u istom kvartalu prošle godine, pa je promjena strategije možda jedan od razloga ovog uspjeha.

I tako sada stižu nove glasine koje sugeriraju da Exynos nije mrtav. Štoviše, Samsung bi mogao razvijati novu strategiju za izravno natjecanje s Qualcommom, jer su se pojavili dokazi o novom Exynos 2400 čipsetu koji će se sastojati od 10 jezgri, a navodno je već postigao bolje rezultate na benchmark testu od Snapdragona 8 Gen2 i Appleovog A16 Bionica. Ipak, s obzirom da je novi SoC razvijen za sljedeću generaciju mobitela, očito seriju Galaxy S24, ostaje za vidjeti kako će se ponašati u usporedbi s novom generacijom Snapdragona i Appleovog A17.

Što se tiče grafike, Exynos 2400 donosi Mali-G710 GPU, koji bi trebao osigurati 30% bolje performanse od svog prethodnika. Što se kamere tiče, logično je da će novi Samsungov SoC nastaviti podržavati 8K snimanje videa, ali bi novi ISP također trebao ponuditi više mogućnosti za dolazeće kamere koje bi trebale ponuditi daljnje bolje rezultate fotografije u uvjetima slabog osvjetljenja i stvoriti bolji bokeh efekt. Još uvijek nema riječi o 5G modemu niti o maksimalnim brzinama preuzimanja koje će biti podržane. Međutim, nema razloga za sumnju da će oni biti puno viši od onih koje podržavati vaš operater.

Sam naziv čipseta Exynos 2400 također sugerira da je namijenjen 2024. godini i podudara se s imenom S24. Međutim, to ne znači da će svi S24 modeli biti opremljeni ovim Soc-om. Naime, inicijalne glasine najavljuju da će to biti samo osnovni model - Galaxy S24, Budući da je razvoj S24 telefona još uvijek u ranoj fazi razvoja, teško je reći kako će cijela priča na kraju završiti. Možda će Samsung isporučiti telefone s Exynosom 2400 samo na određenim tržištima, kao prije.

Na koncu, važno je naglasiti da razvoj Exynos procesora ipak ide dalje.