Android

Samsung Galaxy A35: Zanimljivi midranger vrhunskog dizajna, s odličnom kamerom i još boljom baterijom

Midrangeri, odnosno telefoni srednjeg cjenovnog razreda, često su u fokusu publike koja nema namjeru posezati dublje u džep zbog golih brojki specifikacija, ali istovremeno ne želi ostati zakinuta za napredne funkcije.

Jedan od takvih je i novi Samsung Galaxy A35, službeno predstavljen početkom ožujka, a sada se već nalazi na policama trgovina.

Imao sam prilike poigrati se ovim uređajem nekih desetak dana, i mogu reći da mi je ostavio prilično dobar dojam.

Kućište bijele boje me posebno fascinira, ne toliko zbog boje same, koliko zbog činjenice što na njemu ne ostaju tragovi prstiju, posebice nakon konzumacije bureka i ćevapa. Istina, u tom slučaju čitač otisaka prstiju možda neće iz prve otključati uređaj, ali palac uvijek možete obrisati od unutrašnjost džepa. Ono što želim naglasiti je izvrstan dizajn, kojeg se ne bi posramili ni najskuplji modeli. Štoviše, ovaj model osobno smatram bolje dizajniranim nego mnoge top modele doslovno svih proizvođača. Zašto je tomu tako, ne znam, ali imam osjećaj da je Samsung ovoga puta pogodio - u sridu.

Također, staklena poleđina, iako je od stakla, jel…? zapravo je bolje rješenje od metala, koji je u pravilu klizav, posebice brušeni, tako da je vjerojatnost da će vam ispasti iz ruku realno manja.

S obzirom na izvrstan dizajn, bilo bi zaista bogohulno koristiti zaštitnu maskicu, ali to vam ne mogu savjetovati, jer sam i sam dovoljno nespretan. Okvir izrađen od polikarbonata upotpunjuje opći dojam držanja ovog mobitela u ruci, jer bi metalni osjetno više „rezao“ prste. 

Ne treba zanemariti ni izvrstan zaslon. Super AMOLED tehnologija, čiji je Samsung pionir, sada je dostupna i u nižim cjenovnim razredima poput ovog. Iako je danas zaista teško naći telefon s baš lošim zaslonom, Samsung je uvijek korak ili dva ispred. Zašto? Zato jer svakom novom generacijom poboljšava panele i prateće dijelove zaslona, a ključna stavka je što ih sam proizvodi.

Prikaz na zaslonu je odličan čak i pod ovim proljetnim suncem, tako da nema razloga da ga ovoga ljeta ugodno ne koristite čak i na plaži.

 

Idemo sada malo podignuti haubu i zaviriti ispod. Novi 5-nanometarski procesor Exynos 1380 izvrsno obavlja zadaće, ukoliko spadate u skupinu korisnika kojoj su prioritet poruke, mailovi, društvene mreže, surfanje bespućima interneta i sl. Zavrtjeti će on će on i malo zahtjevnije grafičke igre da ubijete vrijeme dok čekate autobus, vlak, avion, trajekt, Enterprise, itd.

Ono što bih svakako volio istaknuti je Samsung Knox Vault, značajka koja osigurava dodatnu razinu zaštite. Naime, radi se o posebnoj particiji memorije ovog telefona, koja je zaštićena naprednom kriptografijom, što na koncu znači da imate „uređaj unutar uređaja“. Dakle, ako netko čak i uspije odgonetnuti vašu lozinku i pristupiti sadržaju telefona, Knox Vault je dodatni zid kojeg neće moći tek tako probiti.

Ovo znači da Galaxy A35 možete koristiti kao izuzetno siguran poslovni uređaj, sa svim tajnama vaše tvrtke ili eventualno dvostrukog privatnog života, bez straha da će neželjeni pogledi i prsti doći do osjetljivih informacija. 

Početni model donosi 128 GB interne memorije, što će većini vjerojatno biti dovoljno, ali ako i ne bude, uređaj donosi utor za fizičku microSD memorijsku karticu, kojom uvijek možete osjetno povećati kapacitet.

Složit ćete se da su ovisnici o društvenim mrežama izravno povezani s kvalitetom fotografije koju kamera mobitela nudi. „Kakva mu je kamera?“ je u pravilu prvo pitanje koje mi bude postavljeno u trenucima spominjanja bilo kojeg mobitela. Na ovo pitanje je, uz najbolju volju, nemoguće dati jednostavan odgovor, ali ako ste zaista zainteresirani, poslušat ćete i pokušati shvatiti.

Naime, kod Galaxyja A35 pozornost treba obratiti na 50 MP (širokokutnu) kameru, koju ćete, realno, najčešće koristiti. Iako sadrži 50 MP senzor, po zadanim postavkama okida 12,5 MP fotke, i to zahvaljujući pixel-binning tehnologiji. Primarnu sliku raspodjeli tako što četiri piksela stopi u jedan, birajući pritom najbolje detalje iz svakog od njih. Rezultat je viša razina kvalitete prikazanog sadržaja, što uključuje i vjerenost boja. Kontrast i dinamički raspon su također izvrsno odrađeni, stoga je ukupan dojam više nego iznad očekivanja za telefon ovog cjenovnog razreda. Od velike pomoći će vam biti i optička stabilizacija, kao i PD autofokus.

Bitno je naglasiti da ovaj senzor osigurava skoro jednako dobre fotografije u idealnim i slabijim svjetlosnim uvjetima, npr. po noći.

Pored primarne, imamo još i ultraširokokutnu kameru koju je najbolje koristiti za pejzaže ili kad se u malom prostoru nađe grupica ljudi koja inače ne stane u kadar primarne. Naravno, ne smijemo zaboraviti ni naše iznajmljivače apartmana, jer će ultraširokokutna kamera vašu novouređenu sobu prikazati većom nego što u prirodi je.

Na koncu spomenimo i macro kameru koja služi za fotografiranje sićušnih predmeta iz neposredne blizine. Primjerice, želite djetetu poslati sliku bubamare na vašem dlanu da ga razveselite. Ili možda veterinaru fotku neke mikro živine koja se zalijepila za krzno vašeg kućnog ljubimca, ali ne znate o kojoj se vrsti točno radi i što vam je činiti. Takve slike moda neće uvijek biti najjasnije, ali nakon kratkog treninga smirivanja ruke, brzo ćete se priviknuti.

Ako ste pak video entuzijast, Galaxy A35 vas neće razočarati ni na ovom polju. Kamera koja snima 4K 30 fps i 1080 60 fps video svakako je vrijedan alat za bilježenje vašeg posjeta koncertu, nekoj egzotičnoj turističkoj destinaciji ili pak samo običnom tulumu s dvije gajbe pive. Potonji senarij mi je osobno više prirastao srcu, ali će video ispasti loš. Čak i ako ste malo više „potegli“, optička elektronska stabilizacija će osigurati odličan video i prikazati vas u vašem pravom svjetlu. Ili možda bolje da to uopće ne radite. Radije zaigrajte frizbi ili badminton, jer će tada do izražaja doći i sva ljepota prirode koja vas okružuje.

Također moram pohvaliti bateriju. 5000 mAh za uređaj s proceorom koji nije toliko gladan kao oni na top modelima, osigurat će možda i dva dana autonomije, pri normalnom korištenju. Ne pitajte za screen-on time, jer je ta metoda određivanja vijeka trajanja baterije u startu deplasirana. Ukoliko niste manijak koji po cijel dane visi na društvenim mrežama, možete računati na više od jednog dana, možda čak i dan i pol. Svako povećano korištenje bolo koje funkcije, proporcionalno skraćuje autonomiju, ali ni uz prilično velik trud, nisam ju uspio isprazniti prije ponoći.

 

Na koncu bih volio spomenuti i vrhunski odrađenu povezivost s nosivim uređajima, Galaxy A35 sam povezao s Galaxy Fit3 pametnom narukvicom, koja donosi mnoštvo funkcija za praćenje zdravlja, ali i treninga, ukoliko ste sportaš amater. Bluetooth veza i sinkronizacija rade „k'o po loju“, tako da se ni tu ne biste trebali izgubiti. Brojanje koraka, praćenje otkucaja srca i druge osnovne funkcije troše toliko malo struje da će u takvom načinu rada izdržati i desetak dana. Naravno, ako se više krećete, odnosno ako aktivno trenirate, punjač će vam zatrebati i ranije. Sve u svemu, ova pametna narukvica, s obzirom na relativno malo i prilično lagano kućište, nudi zaista pregršt funkcija i oduševljava trajanjem baterije.

 

Što reći na kraju? Koju posluku porati? Novi Samsung Galaxy A35 svojim vrhunskim dizajnom, izvrsnim zaslonom, solidnim performansama i više nego dobrim kamerama osigurat će digitalni život dostojan i naprednijeg korisnika, koji od telefona uvijek traži više, ali za razumnu svotu novca. U kombinaciji s Galaxy Fit3 pametnom narukvicom, pomoći će vam u kontroli primarnog zdravstvenog stanja i praćenja ciklusa spavanja. Za sve ostalo, obratite se svom liječniku ili ljekarniku.