Samsung Galaxy Note 9 vs. iPhone X [Usporedba]

Samsung Galaxy Note 9 je zasigurno jedan od najboljih Androida na tržištu, a po mišljenju mnogih, uključujući i autora ove usporedbe, najkompletniji uređaj. Iako će novi iPhonei na policama trgovina pojaviti već kroz nekoliko tjedana, mnoge zanima kako se stari iPhone X nosi sa novim Noteom 9.

Ukoliko ste jedan od njih, moglo bi vas iznenaditi da Samsung uopće nije toliko superioran u odnosu na gotovo godinu dana stariji Apple. Da ima svojih prednosti, to svi znamo, ali ima i iPhone svojih aseva u rukavu.

Dizajnerski imamo dva potpuno različita pristupa, s ekranima od ruba do ruba. Jedan je bez zuba, a drugi ga nikako nije mogao izbjeći. Svejedno, oba zaslona potpisuje Samsung, a to ujedno znači da su oba najbolja što je industrija smartfona mogla ponuditi u trenutku njihova izlaska.

Onaj ugrađen u iPhone je nešto niže rezolucije i godinu dana stariji, ali dok god ga ne usporedite direktno s onim ugrađenim u Note, on je praktički savršen. Ima fantastične kutove vidljivosti, odličnu vidljivost na suncu, prikaz boja, apsolutno sve je na najvišoj mogućoj razini. A onda stavite Note 9 do iPhonea X, i pitate se kako Samsungu uspjeva svake godine napraviti još bolji zaslon. Razlike su zaista male, a mnogi ih neće niti primijetiti, baš kao niti znatno višu rezoluciju Notea 9.

Primjeti se zato razilka u veličini. Onaj u Noteu 9 je osjetno veći, iako se čini kao da je to samo mali skok sa 5,8” na 6,4”. Tim više što na Samsungu možete iskoristiti baš cijeli zaslon za gledanje filmova ili općenito videa, dok će vam na iPhoneu faliti jedan dio kojeg oduzima zub.

Objektivno, Samsung je u prednosti, a tako će ostati i s dolaskom novih iPhonea, jer sudeći po glasinama i svim procurjelim renderima, Apple još uvijek nema tehnologiju koja bi uklonila zub.

S druge strane, kad je ergonomija u pitanju, tu se nema što za reći. Iako su obojica relativno veliki uređaji, iPhone X se pokraj Notea doima vrlo kompaktnim. Oba iziskuju korištenje dvije ruke u određenim situacijama, s tim da će se oni s velikim šakama donekle snaći i s jednom na iPhoneu. Također, tipke su na njemu logičnije smještene i puno ih je lakše dohvatiti.

O nekom premium osjećaju u ruci, teško je govoriti. Nekoliko poznanika koji su dugogodišnji korisnici iPhonea, slažu se sa mnom da Note 9 izgleda neusporedivo bolje, no to je potpuno subjekivan dojam. Oba djeluju vrlo skupo i vrlo krhko, i toplo savjetujem da oba zaštitite maskicom, jer cijena popravka kod obojice seže i do nekoliko tisuća kuna.

iPhone X je možda lakše koristiti jednom rukom, ali Samsung ima cijeli niz softverskih rješenja koje ne samo da olakšavaju korištenje jednom rukom, već dodaju potpuno novu dimenziju kad ga koristite s dvije. Govorimo, naravno, o jedinstvenom dodatku u obliku S-Pen olovčice, a koja je ove godine dobila i nove hardverske primjene. Možete ju koristiti kao daljinski upravljač za upravljanje određenim aplikacijama, a najkorisnija takva je možda okidanje selfija klikom na gumb na olovčici, dok ste namješteni s ekipom čak i do dvadesetak metara od uređaja.

Prvo sam pomislio zašto ne biste jednostavno viknuli “Cheese” ili nešto slično što aktivira okidač, ali kad sam testirao da se možete odmaknuti i dvadesetak metara i da će olovčica i dalje poslužiti kao daljinski, shvatio sam da bi u toj situaciji bilo dosta glupo derati se i nadati da će vas uređaj čuti.

Naravno da su zadržani i svi trikovi koje je S-Pen imala i do sad, ali i svi trikovi koje je Samsung općenito softverski nudio. Korištenje više aplikacija odjednom, veliki broj gesti koje olakšavaju korištenje uređaja, čak i s jednom rukom, ali i velike mogućnosti personalizacije, ono su što Samsung softverski izdvaja od Appleovih uređaja već godinama.

Apple s druge strane ima stabilniju politiku, bez velikih promjena u posljednjih deset godina.
Jedna od prednosti iPhonea nad svim ostalim uređajima je tzv. 3D Touch. Tehnologija koja prepoznaje jačinu pritiska na zaslon i ovisno o tome, nudi neke dodatne opcije.
Navigacija se odvija potpuno putem gesti, što je u neku ruku pojednostavilo korištenje, ali zato ćete se za kontrolni centar sada morati protegnuti do gornjeg lijevog ugla zaslona, što je statistički gledano, najudaljeniji dio zaslona većini korisnika.

iPhone ima i znatno dužu podršku. Tako će noviju verziju softvera dobiti i nekoliko godina nakon izlaska, dok će Samsung podršku za Note 9 ukinuti vjerojatno 2020. godine. Eventualno možemo očekivati još jednu godinu sigurnosnih zakrpa, ali ne i novijih verzija Androida.

Kad je u pitanju iskustvo u korištenju ovih uređaja, valja napomenuti da je ono na najvišoj mogućoj razini. Testni iPhone je bio pun s memorijom, sa svega 6-7 GB slobodnog prostora na raspolaganju, pa se u video usporedbi čini nešto sporijim. Ali dok ga god ne pretrpate, radit će jednako brzo kao i potpuno novi Note 9.

Aplikacije se generalno jednako brzo otvaraju. Tek direktna usporedba otkriva nijanse u brzini između dva uređaja, iako je Appleov A11 procesor nešto jači. Note 9 je ostao na procesoru iz Galaxyja S9, ali s razlikom u nešto boljem hlađenju. Za razliku od iPhonea, donosi dvostruko više radne i interne memorije.

iPhone kreće s 3 GB RAM-a i 64 GB interne memorije, a ukoliko vam je to malo, u ponudi je još model s jednakom količinom RAM-a, ali sa 256 GB prostora za pohranu.

Note 9 također dolazi u dvije inačice. Jedna ima 6 GB RAM-a i 128 GB memorije, a druga čak 8 GB RAM-a i 512 GB interne memorije.

Šanse su takve da će novi iPhonei vjerojatno ostati na 3 GB RAM-a, eventualno će imati 4, u što osobno ne vjerujem, ali bi se zato količina memorije za pohranu mogla udvostručiti, odnosno izjednačiti s ovom u Noteu.

Samsung već godinama nudi i proširivu memoriju, s izuzetkom Galaxyja S6 i Notea 5, a što je iznimno korisno u svim situacijama, uključujući i u onoj kad za vrlo malu svotu novca želite više memorije u svom uređaju.

Kad su kamere u pitanju, Samsung ima prednost s većim i novijim senzorom, te većim otvorom blende. Koliko je to važno, najbolje govore primjeri uhvaćeni u uvjetima lošijeg osvjetljenja. Vidi se da fotografije uhvaćene s Noteom 9 rezultiraju s više detalja i manje šuma. Note 9 ima i veći dinamički raspon od iPhonea X, a i softverski je bolji praktički u svakom pogledu.
iPhone je dosta oskudniji s opcijama, no ne nužno i jednostavniji. Primjerice ukoliko želite napraviti nešto osnovno poput promjene rezolucije, mogli bi ste se izgubiti lutajući po postavkama uređaja.

Oba uređaja mogu snimati video 1080p 240 fps zapise, kao i maksimalnih 60 fps u 4k rezoluciji. Samsung također može snimati i 960 fps u HD-u, što ga malo izdvaja u sferi slow motion snimanja. Teoretski bi i iPhone mogao snimati ovakve usporene snimke samo s jednom nadogradnjom softvera, no vidjet ćemo hoće li se to zaista i dogoditi.

Bilo bi i nerealno očekivati da su lanjski iPhone i ovogodišnji Samsung jednako dobri, ali situacija je upravo takva kad je u pitanju portretni način fotografiranja. Samsung kao da nije ništa promijenio od Galaxyja S9+ po tom pitanju.

Treba pričekati noviji iPhone koji će zasigurno donijeti bolju kameru u odnosu na X, ili kako je oni zovu “desetku”, baš kao što je Note sada bolji od iPhonea.

Ali isto tako treba i napomenuti da je kamera u iPhoneu toliko dobra, da kad bih vam prezentirao fotografije uhvaćene njime, i rekao da su uhvaćene Noteom, većina bi povjerovala. Smartfoni su realno postali toliko dobri kad su u pitanju kamere, da nema više drastičnih skokova iz godine u godinu. Ipak, vidite i sami kad ih direktno usporedite da razlika ima, koliko god one male bile.

A da bi vas cijeli taj paket služio kroz cijeli dan, brinu se baterije od 2700 i 4000 mAh. Samsungova je skoro 50% jača, ali ona mora napajati i otprilike 30% veću zaslonsku površinu.
U konačnici mi se, mojim načinom korištenja, ona na Noteu 9 pokazala nešto malo boljom, što je bilo i za očekivati. Ali isto tako me ugodno iznenadila i ona u iPhoneu X, koja je također iznadprosječno dobra. Generalno ne biste trebali imati prigovora na ove uređaje kad je baterija u pitanju, i ona vam ne bi trebala predstavljati prevagu pri kupnji.

Koji od ova dva uređaja za vas, to znate samo vi. Realno, iPhone X je godinu starijim i ukoliko preferirate njega ispred Notea 9, onda ga definitivno ne trebate kupiti već pričekati noviji model koji samo što nije stigao.

Note očito ima puno više prednosti ispred iPhonea, nego što to iPhone ima ispred Notea. Ali to u konačnici nije ni toliko bitno. Bitno je koje su prednosti vama važnije.

Osobno smatram da su oba uređaji za sebe i da se rijetko pronalazi osoba koja bira upravo između ova dva uređaja. Obično ljudi samo traže opravdanje za svoj izbor kojeg već odavno znaju.

Ali ima tu i prebjega s jedne strane na drugu, a ukoliko netko želi preći sa Androida na iOS i obrnuto, ovo su vjerojatno dva najbolja izbora koje platforme pružaju.

U nastavku pogledajte video:

 
 

Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT