Samsung Galaxy S10+ ili Huawei Mate 20 Pro? [Usporedba]Nakon inicijalne recenzije Samsunga Galaxy S10+ te nakon što je stigao do polica trgovina, vrijeme je da polako krenemo s usporedbama, a prva na redu je ona s Huaweijevim Mate 20 Pro. Iako je Mate pola godine stariji, nije nimalo zastario, dapače. Bio je jedan od prvih uređaja pokretanih 7nm procesorom, što otprilike odgovara Samsungovom 8nm Exynosu, kojim je pokretana S10 serija.

Isto tako, Mate 20 Pro je donio mnoge novitete koje Samsung tek sada predstavlja, tako da je izravna usporedba apsolutno opravdana. S druge strane, Samsung je u međuvremenu prevladao još jednu prepreku prema punom zaslonu, a isto tako donio za još jednu generaciju bolji panel, kojeg sada naziva Dynamic AMOLED.

Kakav je S10+ u usporedi s Huaweijevim top modelom, koje su prednosti i mane jednog i drugog, saznajte u nastavku.

Prednosti Samsunga
- Malo lakši

- Trenutno najbolji zaslon na tržištu

- Snima bolji noćni video

- Snima 4K selfie video (Huawei ne)

- Always On prikazuje obavijesti svih aplikacija (Huawei ne)

- Ima 3.5 mm audio utor (Huawei nema)

- Koristi standardne microSD memorijske kartice (Huawei ima poseban format)

Prednosti Huaweija
- Viša razina biometrijske sigurnosti (Samsung nema 3D kameru)

- Uži i ugodniji za korištenje jednom rukom

- Brže sučelje i otvaranje aplikacija (EMUI integriran u kernel Androida)

- Bolja autonomija

- Osjetno brže punjenje od Samsungovog

- Bolje noćne fotografije

- Ima LED lampicu za obavijesti (Samsung nema)

Za dodatne detalje o ovim uređajima, svakako pročitajte i naše pojedinačne recenzije: Huawei Mate 20 Pro i Samsung Galaxy S10+.

Dizajn, kućište i rukovanje
Ukoliko je zub ono što vas mori, u tom slučaju Samsung s prednje strane definitivno izgleda bolje, što možda nije slučaj sa stražnje, jer (po nama) Huawei ima bolje dizajniran modul kamere. Naravno, ove dvije stavke spadaju u domenu ukusa, koji je individualne prirode, stoga sami odlučite koji vam od ova dva uređaja ljepše izgleda, a mi ćemo nastaviti s objektivnim aspektima.

Oba uređaja otprilike su jednako visoka (0,2 mm razlike), ali je Huawei vidljivo uži (oko 2 mm), što mu daje određenu prednost prilikom rukovanja jednom rukom. S druge strane, Samsung je sa svojih 175 grama lakši od Huaweija (189g) pa ga je, shodno tome, i malo ugodnije za držati u ruci.Kod obojice nalazimo zakrivljene zaslone na rubovima, što definitivno predstavlja ergonomsku manu, tako da s te strane nećete osjetiti razliku. Isto tako, budući da je ovakav zaslon podložniji oštećenjima, svakako savjetujemo korištenje zaštitnih maskica u oba slučaja.

Ukoliko imate naviku tipkati poruke dok uređaj leži na stolu, kod Huaweija bi vam mogla zasmetati njegova ovalna poleđina zbog koje će se klackati, dok je Samsungova ravna i po tom pitanju neće stvarati probleme.Ovdje još dodajmo da Samsung ne posjeduje LED lampicu za obavijesti, i ako ste na nju navikli, na ovom će vam uređaju definitivno nedostajati, iako je donekle zamjenjiva odličnim Always On zaslonom.

Biometrija


Huawei je u svoj top model ugradio 3D prednju kameru za prepoznavanje vlasnikovog lica, što je jedno od najnaprednijih rješenja biometrijske sigurnosti danas. Samsung je zbog imperativa dizajna ovoga puta ispustio ugraditi skener šarenice oka kojeg smo upoznali na ranijim modelima. S10+ se tako može otključavati prepoznavanjem lica, ali isključivo putem obične prednje kamere, što realno ne nudi nikakvu sigurnost, jer je taj i takav sustav moguće jednostavno zavarati.Oba uređaja imaju in-screen čitače otisaka prstiju, dakle ugrađene u sam zaslon, s tom razlikom što je Huaweijev klasični optički, a Samsungov nešto napredniji – ultrazvučni. Nakon duljeg vremena korištenja i jednog i drugog, možemo zaključiti da je Samsungov samo mrvicu precizniji, dakle ne toliko koliko smo očekivali. Također, ultrazvučni čitač bi trebao biti nešto pouzdaniji u slučaju da su vam prsti mokri ili masni, no u praksi se i ta razlika pokazala minornom. Hoće li se neko dogledno vrijeme s nekom novom nadogradnjom softvera povećati, ostaje za vidjeti.

Ono što kod Huaweijevog čitača možemo navesti kao svojevrsnu prednost je njegova lokacija, dakle negdje na trećini zaslona, dok se kod Samsunga on nalazi na samom dnu, što je s obzirom na fizionomiju ruke manje praktično.

Zaslon


Samsung je poznat po svojim AMOLED zaslonima, ne samo po tome što ih ugrađuje u svoje uređaje, već njima opskrbljuje i druge proizvođače, recimo Apple. Huaweijev zaslon u slučaju Mate 20 Pro izradili su BOE i LG, odnosno proizvođači čija je razina kvalitete ispod Samsungove, a vidjeli smo da je LG-ev zaslon u početnim serijama imao problema sa zelenilom. Samsungov zaslon je napredniji i nudi nešto bolji prikaz, iako razlika nije toliko velika da bi nekome mogla predstavljati deal-breaker. Svi su današnji zasloni top modela izvrsni, a razlike među njima minimalne.Pod ovom stavkom navedimo i Always On zaslon, koji je na Samsungu napredniji po pitanju prikaza obavijesti. Huawei i pola godine nakon lansiranja svog top modela još nije izdao softversku nadogradnju koja bi omogućila prikaz obavijesti svih aplikacija, tako da pored sata i datuma možete vidjeti samo one o porukama i propuštenim pozivima. Kod Samsunga je moguće vidjeti sve obavijesti, iako u najnovijoj verziji one dobivaju boju (crvena plava…) što je na tamnoj podlozi Always On zaslona zbog manjeg kontrasta realno slabije uočljivo od bijele.

Hardver, performanse i povezivanje


Huawei je pokretan 7-nanometarskim Kirinom 980, a Samsung 8-nanometarskim Exynosom 9820. Kad su performanse u pitanju, teško ćete primijetiti razliku u radu aplikacija. Ono što će eventualno biti vidljivo je brže pokretanje samih aplikacija kod Huaweija, no razlog tome je više softverske prirode, o čemu ćemo malo kasnije.

Huawei dolazi sa 6 ili 8 GB RAM-a, a Samsung započinje s 8 GB. Interna memorija kod prvog je na raspolaganju u 128 i 256 GB varijantama, dok su kod Samsunga u ponudi 128, 512 i 1 TB verzije, s tim da potonja dolazi u paketu s 12 GB RAM-a. Ako se pitate je li vam tolika količina radne memorije potrebna, odgovor je – nije, ali s obzirom da dolazi u paketu s 1 TB prostora za pohranu, nemate izbora ako vam taj terabajt baš treba. Malo je vjerojatno da ćete ga napuniti samo sadržajem s mobitela, ali ga zato možete koristiti kao prijenosni disk.

size="medium"

Ukoliko se odlučite na Huawei sa 6 GB RAM-a, imajte na umu da u odnosu na 8 GB u praksi nikakve razlike neće biti vidljive, osim što će možda u memoriji umjesto 25, držati 30 aplikacija, a to sad već spada u ekstremne sportove.

Kad je u pitanju zvuk, Galaxy S10+ je u prednosti jer ima malčice glasnije vanjske zvučnike. Uključivanjem slušalica ta razlika nestaje, a Samsung je opet u prednosti jer u prodajnom paketu donosi iznimno kvalitetne AEG slušalice s 3.5 mm audio priključkom koji, naravno, odgovara istom utoru na uređaju. Huawei nema 3,5 mm audio utor, već za slušalice koristi USB-C, a jedne takve donosi i u prodajnom paketu, zajedno s adapterom za vaše postojeće 3,5 mm slušalice.

Što se ostalih načina povezivanja tiče, oba uređaja podržavaju širok spektar uobičajenih protokola, s tom razlikom što Huawei ima infracrveni port, a Samsung ne.

Softver i sučelje


Kad je Mate 20 Pro stigao na tržište, vidjeli smo da je donio velike novosti na ovom polju. Ne toliko u dizajnu sučelja, što je mnogima također bitna stavka, već u funkcionalnosti. Stari EMUI je bio nezanimljiv i mušičav, ali novi (verzija 9.0) koji je stigao s ovim modelom, možda je ostao nezanimljiv po pitanju dizajna, ali ne i performansi. Ova nadogradnja je ugrađena u sam kernel Androida, što je za posljedicu imalo brže pokretanje aplikacija i općenito brzinu sučelja. Druga stvar koju je novi EMUI donio tiče se pojednostavljivanja izvornika postavki, koji je sada logičnije organiziran.

size="medium"

Samsung je također poradio na svom sučelju i predstavio potpuno novi One UI, koji je zamijenio stari Samsung Experience. Nova nadogradnja sučelja dobro iskorištava prednosti Androida 9 i donosi potpuno novi minimalistički dizajn, koji se fokusira na jednostavnost, maksimalno povećanje elemenata kako bi bili bolje uočljivi, i na kraju, lakši za upotrebu jednom rukom. Novo Samsungovo sučelje nam se vizualno više sviđa od Huaweijevog, ali nas pritom nije uspjelo impresionirati brzinom. Iako su razlike u brzini pokretanja aplikacija minorne, one su ipak prisutne i vidljive, posebice ako paralelno koristite oba uređaja.

Kamere


I Samsung i Huawei na poleđini donose tri kamere, dok na prednjoj strani Samsung ima dvije, a Huawei jednu, no vidjet ćemo da taj broj u konačnici i nije presudan, zato krenimo redom. Huawei je lani prvi predstavio koncepciju triju kamera, koji kod Mate 20 Pro donosi osnovnu, ultra-širokokutnu i telefoto leću, što je omogućilo širok spektar načina fotografiranja. Takav raspored sada donosi i Samsung, ali uz određene razlike.Prvo recimo da je Samsungova kamera zapravo prenesena s lanjskih top modela S9+ i Note 9, uz dodatak treće ultra-širokokutne, ali i novog procesora, koji će svakako učiniti sve da fotografije ispadnu bolje od lanjskih. Znači, imamo iste 12 MP kamere i sada treću koja raspolaže sa 16 megapiksela. Veličina osnovnog senzora je ostala ista, tj. 1/2.55 inča, a telefoto kamera ostvaruje 2X optičko povećanje, dakle isto kao prošle godine. S druge strane, Huawei donosi osjetno veći senzor, konkretno 1/1.7 inča, a telefoto kamera raspolaže s 3X optičkim povećanjem.

Pokrivanje što većeg kuta sada je očito postalo trend, a Samsung u toj domeni otišao korak dalje, ponudivši još širi kut. Tako treća Samsungova kamera donosi 12 mm leću, dok Huaweijeva raspolaže sa 16 mm. Širi kut ne znači uvijek prednost, jer su na ovoj žarišnoj duljini već prisutne distorzije, što se donekle pokušava ispraviti softverom, ali sve ostaje na pokušaju. Tako će snimke Samsungove ultra-širokokutne kamere na vanjskim dijelovima fotografije često proizvesti efekt ribljeg oka, no ona će svakako poslužiti kod fotografiranja interijera. Kod Huaweija je taj efekt manji pa je u konačnici i upotrebljivost na višoj razini. Dodatni minus Samsungu ovdje ide i za izostavljanje autofokusa u ultra-širokokutnoj kameri.

Prednosti 3X optičkog povećanja u odnosu na 2X ne treba posebno objašnjavati, zbog čega Huawei i u ovoj točki zaslužuje višu ocjenu, a nudi i tzv. hibridno 5X povećanje, što znači da od 3X do 5X povećava digitalno. Onaj dio u kojem je Samsung u blagoj prednosti je snimanje noćnog videa, koje je nešto kvalitetnije, što je vidljivo u dijelu s primjerima.

Kao što je sada već opće poznato, Samsung Galaxy S10+ donosi dvije prednje kamere, od kojih je jedna zapravo senzor dubine. On je krivac za široku rupu, odnosno pilulu u zaslonu, ali što se tiče njegove svrhe, nije nas baš impresionirao, jer ne nudi toliko veću kvalitetu selfija, odnosno bokeh efekta u njima kao što smo očekivali, odnosno toliko veću za što bi se isplatilo povećavati rupu u zaslonu. Uostalom, ako su u Samsungu već imali gušt ugraditi toliku rupu, možda bi bilo bolje da su je iskoristili za naprednu 3D kameru za prepoznavanje lica, ili barem skenera šarenice oka s Notea 9, što bi znatno podiglo razinu biometrijske sigurnosti. Na kraju krajeva, dvostruka kamera u zaslonu je poslužila kao inspiracija za izvrsne pozadinske slike, a naš favorit je definitivno Kim s dalekozorom.

Ali bez brige. Nije ni Huaweijeva selfie kamera savršena. Već smo vidjeli da joj nedostaje autofokus, što je definitivno mana, tako da Samsungovi selfiji u konačnici ipak ispadaju mrvicu bolji i ne traže privikavanje na fiksni fokus. Kad je prednja kamera u pitanju, Samsung ima još jednu prednost, a to je snimanje 4K videa. Ovo možda neće biti od velikog značaja širem krugu korisnika, ali onima koji snimaju vlogove ili često koriste video pozive, sasvim sigurno hoće.

Primjeri fotografija


Za najbolji i najpotpuniji pregled primjeraka fotografija i videa savjetujemo korištenje računala, odnosno većeg zaslona.

Danje svjetlo (oblačno)


Samsung Galaxy S10+

columns="4"

Huawei Mate 20 Pro

columns="4"

Zatvoreni prostor


Samsung Galaxy S10+

columns="4"

Huawei Mate 20 Pro

columns="4"

Noć


Ovdje (i u sljedećem odjeljku) napominjeno da Huawei ima poseban "Night mode" načn rada koji uz mirno držanje ruke okida nekoliko fotografija s različitim trajanjem ekspozicije i spaja ih u jednu. Samsung koristi sličnu koncepciju, no ona nije sadržana kao poseban način, već je dio automatskog. Uređaj pokušava analizirati scenu i ako shvati da se radi o noći, sam će prebaciti na Bight Night način, no to se neće dogoditi uvijek, što znači da je upotreba ove funkcije na Samsungu zapravo lutrija.

Samsung Galaxy S10+Huawei Mate 20 Pro


Iznimno loši uvjeti


Samsung Galaxy S10+Huawei Mate 20 Pro


Selfie
Bokeh


Mrak - bljeskalicaPrimjeri videa


1080p[responsive_youtube u3z-Bmfghus]

[responsive_youtube ncPUQ769l3Q]

[responsive_youtube ZGTbfFVXejc]

[responsive_youtube AbyjVjupjt8]

[responsive_youtube PJpRg6-yxY8]

[responsive_youtube n-fuYGUD5qk]

Baterija i punjenje


Samsung je u svoj novi top model ugurao 4100 mAh bateriju, dok Huawei raspolaže sa 100 mAh više, dakle 4200. Brojke govore da bi autonomija trebala biti otprilike jednaka, ali praksa pokazuje da to baš i nije tako, jer je autonomija koju pruža Samsung oko 10% kraća od Huaweijeve, barem u mom načinu korištenja. Na kraju krajeva, ni to nije presudna razlika, jer će vas i S10+ bez problema poslužiti cijeli dan, čak i uz nešto intenzivnije korištenje, a razlika će se primijetiti navečer, jer će vam Huawei osigurati otprilike još dva sata korištenja.

Ako autonomiju čak i izbacimo iz kalkulacije, ono što nikako ne možemo je brzo punjenje. Samsung i dalje koristi staru 15W tehnologiju brzog punjenja, dok Huawei raspolaže izlaznom snagom od 40W. Razlika je očita, pa će Huawei tako svoju bateriju za pola sata napuniti na 70%, dok će Samsung u isto vrijeme doći do nekih 40%. Huawei će ju do vrha napuniti za nekih sat vremena, dok će kod Samsunga taj proces trajati za između 30 i 40 minuta dulje, što predstavlja razliku od čak 50 i više posto.Oni koji uređaje pune isključivo po noći, ovim se ne bi trebali previše zamarati, no ukoliko se nađete u žurbi i hitno vam treba koliko-toliko struje, Huawei je u tom slučaju definitivno pouzdaniji partner.

Oba uređaja podržavaju bežično punjenje, ali i njegovu reverzibilnu verziju. Dakle, mogu vam poslužiti kao bežični punjači za druge uređaje, a Samsung je ovu tehnologiju dodatno iskoristio za punjenje svojih bežičnih Galaxy Buds slušalica koje ne dolaze u paketu, već za njih morate izdvojiti oko 130 eura.

Zaključak
I jedan i drugi uređaj nesumnjivo su vrhunski proizvodi i među najzanimljivijima na tržištu. Svaki ima svoje mane i prednosti sumirane na samom početku teksta. Radi se uglavnom o razlikama, i svatko bi prilikom odabira trebao procijeniti koliko mu je svaka od tih stavki bitna. Primjerice, nekome će od presudne važnosti biti brzo punjenje kod Huaweija, a drugima 3.5 mm utor kod Samsunga. Upravo zato vam sugeriramo da najprije odredite svoje prioritete, i na temelju njih odredite koji je uređaj bolji za vas.Naravno, postoje i subjektivni razlozi, od kojih se neki drugoj strani mogu činiti iracionalnima.

Veliku ulogu u odabiru igra i cijena. Početni model Samsunga Galaxy S10+ s 8 GB RAM-a i 128 GB interne memorije u slobodnoj prodaji košta 7.499,00 kuna, dok se Huawei (sa 6 GB RAM-a) u trenucima pisanja ovih redaka može naći već za 6.999,00 kuna. Naravno, cijena mu je u ovih šest mjeseci malo pala, ali on očito nije ništa lošiji od najnovijeg Samsunga, dapače. Vidjeli smo da je u nekim segmentima još uvijek bolji.

Onima koji uređaje kupuju u tarifama operatera, ova razlika u cijeni možda i neće igrati toliko veliku ulogu, jer će se razbiti na manje iznose, tako da se u tom slučaju možemo vratiti na individualne potrebe, detalje koje preferirate ili smatrate važnima, odnosno nedostatke zbog kojih vam neki od njih ne odgovara.

Pročitajte i druge naše usporedbe.