Apple Android Top teme

Samsung Galaxy S21 Ultra ili iPhone 12 Pro Max? Koji je bolji? [Usporedba]Samsung Galaxy S21 Ultra ili iPhone 12 Pro Max? Na prvu možda glupo pitanje jer se radi o uređajima koji rade na različitim platformama, a fanovi svake od njih su podijeljeni u tabore. Ipak, postoji velik broj korisnika kojima to rivalstvo ne predstavlja izazov, niti takve rasprave doživljavaju ozbiljno.

Upravo zbog njih i radimo ovu usporedbu kako bi im olakšali izbor na temelju objektivnih prednosti i nedostataka jednog i drugog uređaja. Istini za volju, usporedba dvaju najvećih rivala na tržištu, a posebice njihovih top modela, uvijek nam je bio najzanimljiviji dio posla, zato će ova usporedba zaći u mnoge detalje.Što se objektivnosti iznesenog tiče, moram napomenuti kako mi Android osobno više leži nego iOS, ali i to da oba uređaja koristim na dnevnoj bazi. Nema više podjele na primarnog i sekundarnog, budući da sam zbog prirode posla prisiljen stalno nositi oba i podjednako ih koristiti.

Naravno, neke radnje i aplikacije radije koristim na Androidu, a druge na iOS-u. S druge strane, budući da na dnevnoj bazi godinama koristim Mac računalo, pretpostavka je da će iPhone s njim bolje koegzistirati nego bilo koji Android. Ovo u pravilu stoji, ali nije pravilo. Kako i zašto, saznajte u nastavku teksta.


Prednosti Samsunga Galaxy S21 Ultra


Bolje leži u ruci

Bolji zaslon. Jače pozadinsko osvjetljenje i 120 Hz stopa osvježavanja

10x optičko povećanje

Snimanje 8K videa

Veće mogućnosti personalizacije

Veće mogunosti povezivanja

Bolje riješena biometrijska sigurnost

Autonomija

Brže punjenje

Prednosti iPhonea 12 Pro Max


Ravni zaslon je ergonomičniji

Zatvoreni i generalno sigurniji eko-sustav

Nominalno najjači mobilni procesor na tržištu

Redovitije nadogradnje i dulja podrška za nove verzije OS-a

Malo bolji vanjski stereo zvučnici

Dizajn, kućište, ergonomija…


Svjedoci smo vremena kad je smartfone sve teže razlikovati jer su postali slični kao jaje jajetu. Svima su zasloni prekrili praktički cijelu prednju površinu, i ako uređaj ne pogledate sa stražnje strane, teško ćete znati o kojem se radi. No, ipak treba priznati da se Apple prilično trudi kako bi iPhone koliko-toliko ostao prepoznatljiv, ali to baš i nije za pohvalu. Naime, zub na vrhu zaslona, prvi puta predstavljen na iPhoneu X, još uvijek postoji. Naime, ovo je četvrta generacija iPhonea koja dolazi s njime, dok su ga Androidi već prije dvije godine prevladali.Čak i jeftiniji Android uređaj danas ima zaslon preko cijele površine i eventualno mali waterdrop zubić na vrhu, a oni prosječni i skuplji malu rupicu za selfie kameru. Kao i uvijek, Apple po tom pitanju ostaje tvrdoglav i zub pravda naprednom 3D kamerom za mapiranje lica za visoku razinu biometrijske zaštite. To je nekada predstavljalo revoluciju, no danas, posebice za vrijeme pandemije koronavirusa, dakle kad svi nosimo maske, Face unlock baš i ne radi. Zato bi bilo dobro da je Apple u iPhone vratio Touch ID, što se nije dogodilo.

Proizvođači Androida (osim Huaweija) ne haju puno za 3D kamere, budući da je otisak prsta također izvrsna biometrijska zaštita, posebice u najnovijoj generaciji. Upravo jedan takav je ugrađen u ovaj model Samsunga i predstavlja objektivno bolje rješenje od iPhoneovog Face unlocka, pogotovo za identifikaciju prilikom plaćanja putem Google, odnosno Apple Pay usluge. Naime, ako u trgovini potonjim želite nešto platiti, morate skinuti masku da vas sustav identificira, dok ćete na Samsungu to uraditi prstom. Također, ne radi se samo o plaćanju. Svako otključavanje će iziskivati skidanje maske (ili utipkavanje šifre), a ukoliko dugo boravite u zatvorenim prostorima gdje su obvezne, vjerojatno ćete u nekom trenutku poživčaniti. Naravno, možete koristiti i druge načine zaštite uređaja, no time smanjujete i njegovu sigurnost.Novost je da je Samsungov senzor otiska prsta sada 70% veći i šansa da ga „omašite“ je svedena na minimum. Osim što je veći i lakše ga je dohvatiti, brži je i precizniji. Sada napokon možemo reći da su in-screen čitači po brzini i preciznosti dosegli razinu kapacitivnih od prije nekoliko godina.

Kad je dizajn sam po sebi u pitanju, Samsung će većini ljepše izgledati, što zbog nedostatka zuba, što zbog zakrivljenog zaslona. No, potonja stavka je ujedno i nedostatak, budući da je takav zaslon realno manje ergonomičan o ravnog. Istina, u zadnje dvije generacije S i Note serije, Samsung je prilično smanjio stupanj zakrivljenja, no on je i dalje prisutan. Dodatni problem je što rub zaslona ostaje „gol“ čak i kad koristite zaštitne maskice, osim ako ne nabavite onu najdeblju koja će od njega napraviti Hulka.Zašto proizvođači Androida na svojim top modelima i dalje ustraju na zakrivljenim zaslonima, nije nam posve jasno, no tu činjenicu smo prihvatili i slavit ćemo dan kad se vrate ravnim zaslonima. E sad, Apple ovdje ide potpuno suprotnom logikom. Najprije svakako treba pohvaliti ravni zaslon, koji je ergonomičniji i smisleniji od zakrivljenog, a o manjem riziku od oštećenja da ne govorimo. No, čini se da je dizajnere malo ponijelo pa su bočne dijelove kućišta postavili okomito na zaslon, tj. pod pravim kutom i dodatno izoštrili rubove.

Rezultat je smanjena ergonomija i prilično neugodno dugo držanje u ruci, posebice prilikom telefoniranja. Naravno, na ovo ćete se naviknuti kao i Androidaši na zakrivljene zaslone, no treba reći da je sve skupa moglo biti bolje izvedeno. Ipak, s obzirom na cijenu obaju uređaja, vrlo je izvjesno da će već prvog dana završiti u maskicama, tako da ovaj problem s „rezanjem“ dlanova nećete ni doživjeti.Kad smo kod maskica, treba reći da oba proizvođača nude izvrsne (ali i skupe) originalne zaštite. Jasno, kod Samsunga je to slučaj samo ako kupite najdeblju, budući da kod tanjih zakrivljeni rub zaslona i dalje ostaje nezaštićen, ali zato imamo maskicu koja nudi izvrsnu zaštitu modula kamere. Naime, kožna maskica dolazi s vrlo vješto izvedenim dijelom na području kamere, gdje svaka ima svoju rupicu. To znači da je vjerojatnost oštećenja bilo koje od leća minimalna i bez straha uređaj možete odložiti praktički bilo gdje.Apple, s druge strane, zbog prirode postavljenih leća, ne nudi ovakvu maskicu, ali je u kožnoj varijanti modul kamere ipak vrlo dobro zaštićen. Malo, ali dovoljno izdignutim rubom.

Kad su posrijedi fizičke tipke, iPhone ih opet ima na krivoj (lijevoj) strani, dok je ona za uključivanje i isključivanje ostala na desnoj. Treba reći da je Samsungu trebalo nekoliko godina da ove tipke postavi na pravu stranu, tako da ih S21 Ultra ima na desnoj. Jasno, i ovdje će navika učiniti svoje, ali ako dolazite s uređaja koji ih ima na drugoj strani, proći će neko vrijeme dok smirite hormone.

Pored tipke za glasnoću, iPhone donosi i tradicionalni fizički „prekidač“ za uključivanje, odnosno isključivanje tihog načina. Malo koji proizvođač Androida razmišlja na ovaj način, i to je zapravo šteta. Još mi nedostaje OnePlus, koji je također imao slično rješenje. S druge strane, ovaj Appleov prekidač već godinama nije niti malo evoluirao. Hoću reći da kad uređaj jednom utišate, na zaslonu nećete vidjeti oznaku da je u „tihom“ načinu, već morate pogledati na bok.Onima koji s Androida prelaze na iPhone ovo će zadavati frustracije i glavobolje, jer im danima neće biti jasno zašto telefon ne zvoni i zašto ne čuju poruke, već ih samo vide kad iskoče na zaslonu. Naravno, to spada u ono tvrdoglavo namjerno ograničavanje iOS-a, o čemu ćemo Appleu bukvicu očitati u dijelu o softveru.

Kad je zvuk u pitanju, oba uređaja imaju odlične stereo zvučnike, i teško je reći koji je glasniji, barem ovako napamet, bez preciznih mjernih uređaja. U svakom slučaju, ako vam je to bitna stavka, ni kod jednog ne možete pogriješiti.

Što se samog ležanja u ruci tiče, Samsung definitivno prolazi bolje zbog zaobljenih rubova, ali s obzirom da je vjerojatnost da ćete ga nositi bez maskice, to ležanje u ruci će ovisiti o tipu maskice koju izaberete, a isto vrijedi i za iPhone. U slučaju da iPhone ipak ostavite golog, računajte na žuljeve na dlanovima prilikom dugotrajnih telefonskih razgovora, ali i klackanje na stolu ili bilo kojoj ravnoj površini zbog grbe za kameru. Potonje vrijedi i za Samsung, a maskica ovaj problem kod obaju modela praktički odstranjuje.

Na kraju dodajmo da su oba uređaja vodootporna s IP68 certifikatima, no napomenimo kako to ne znači da će vam jamstvo biti priznato ukoliko voda ipak nekako prodre u uređaj.

Zasloni


Samsung kao kralj AMOLED zaslona ponovo briljira i tu razgovora nema. Doduše, razlika u odnosu na iPhoneov je vidljiva zaista u rijetkim uvjetima i to ako ih promatrate jednog pored drugog. Samsungov zaslon je logičnije izveden jer nema zuba na vrhu, nego samo malu rupicu za selfie kameru. Također, Samsung je uspio proizvesti i općenito tanji rub oko cijelog zaslona, a iPhoneov je ostao deblji, tj. na. Razini prošlogodišnjeg modela (ili onog od prije dvije, tri godine). Razlika nije velika, ali je uočljiva.

No, ova iPhoneova mana može biti i prednost jer je manja vjerojatnost da ćete nešto slučajno tapnuti po zaslonu i pokrenuti neželjenu aplikaciju, Istina, Samsung je razvio softver protiv slučajnih dodra, no kao i svaka umjetna inteligencija, nekad se zna aktivirati i kad ne treba.

Samsungov zaslon donosi rezoluciju od 1440 x 3200 točaka, odnosno 515 ppi, a iPhoneov 1284 x 2778, odnosno 458 ppi. Samsungova gustoća točaka jest nominalno veća, no razliku ćete primijetiti jedino ako ste s Kryptona, dok će nama zemljanima biti svejedno.Gdje će i obični smrtnici primijetiti razliku je pozadinsko osvjetljenje, jer Samsung nudi maksimalnu osvijetljenost od 1500, a iPhone 1200 nita.

Ono po čemu je Samsungov zaslon u startu superiorniji je 120 Hz stopa osvježavanja zaslona, što u usporedbi s Appleovih 60 Hz čini više nego vidljivu razliku. Naravno, ovo postane očito tek kad neko vrijeme koristite Samsung i gledate u njegovih 120 Hz pa se nakon toga prebacite na iPhone i doživite svojevrstan šok. Naravno, ako nikad niste vidjeli 120 Hz u praksi, 60 Hz na iPhoneu će vam biti sasvim dovoljno, kao i u proteklih desetak godina. Štoviše, Samsungov zaslon koristi dinamičku stopu osvježavanja, što znači da će ju u situacijama kad visoka frekvencija nije potrebna, smanjiti na 10 Hz i tako uštedjeti energiju.

Dakako, Samsung ispod zaslona ima ugrađenu najnoviju generaciju čitača otisaka prstiju, koja je preciznija od one na prethodniku i uz malo vježbe, uređaj otključava instantno, što smo već opisali.

Apple nema nikakav čitač otisaka prstiju i to smo već dovoljno izgadili da bi nastavak bio degutantan, a još jedna prednost Samsunga je Always-On funkcija koju koristi sve više proizvođača Androida. Dakle, na isključenom zaslonu imate vidljiv sat, datum i obavijesti, tako da nedostatak LED lampice više zapravo i nije nedostatak. Apple, usprkos ugradnji AMOLED zaslona, Always On još uvijek ne želi ugraditi, jer to vjerojatno smatra nepotrebnim. Istina, ova funkcija malo više troši bateriju, ali s obzirom koliko je korisna, bit ćete spremni žrtvovati tih 10% tijekom dana. A što se Applea tiče, s obzirom na dosadašnju praksu usvajanja novih ideja od drugih proizvođača, proći će vjerojatno još koja godina dok se sjete ovakvog nečeg, iako najnovije glasine sugeriraju da bi AlwaysOn trebao stići na sljedećem iPhoneu.

Dakle, kad je zaslon u pitanju, Samsung uvjerljivo pobjeđuje, jer boljeg na tržištu trenutno ne možete kupiti.

Hardver, performanse i povezivanje


Na performansama su se uvijek lomila koplja, tako da to ni sada nije izuzetak. A14 Bionic, procesor koji pogoni iPhone, po benchmark testovima je ispred Exynosa koji pokreće Samsung. No, je li to u istinu tako? Benchmark testovi prikazuju rezultate testiranja procesora, ali u određenim uvjetima, a znamo što to znači. iPhoneov procesor će vjerojatno uvijek pokazivati bolje benchmark rezultate od bilo kojeg rivala na Androidu, zahvaljujući upravo operativnom sustavu.

Dakle, procesore same po sebi je bespredmetno i u startu deplasirano izravno uspoređivati, budući da rade na različitim platformama. Bilo bi dobro kad bismo Exynos mogli pokrenuti na iOS-u ili A14 na Androidu, no to se neće dogoditi. Upravo iz ovog razloga je bespredmetno uspoređivati performanse ovih dvaju procesora, koje postižu na benchmark testovima, a ono što jest važno je kakve su te performanse u očima korisnika.

size="full"

Tu sad dolazimo do onog dijela gdje su procesori koji pokreću Androide odavno napredovali u tolikoj mjeri da će u mnogim slučajevima korisniku pružiti bolje performanse nego Appleovi na iOS-u. Naime, proizvođači Androida su svoja sučelja toliko ispeglali da su postala munjevito brza, barem kad su srednji i viši cjenovni razredi u pitanju, dok je Apple na iOS-u i dalje zadržao određene animacije koje realno usporavaju sučelje.

Štoviše, Samsungov zaslon ima stopu osvježavanja od 120 Hz, dok je iPhone ostao na 60 Hz, a to je bome razlika koja se osjeti. Dakle, „nominalne“ prednosti Appleovog procesora ovdje niti ne dolaze do izražaja, a situacija nije puno drukčija ni kod upotrebe aplikacija.

Količina RAM-a također nije usporediva jer ju iOS manje proždire nego Android. Samsungovih 12 GB je definitivno overkill, ali je zato „future proof“, što znači da ste po pitanju novih i zahtjevnijih aplikacija koje tek dolaze, mirni narednih nekoliko godina.

U svakodnevnom radu, razlike u performansama generalno nećete primijetiti, osim eventualno nakon dugotrajnog igranja. Samsung će se pritom nešto više zagrijati, eventualno i usporiti (throttling), što će ovisiti o igri, i naravno, potrošiti više baterije, što je opet priča za sebe.

Kad je povezivanje u pitanju, Androidi su općenito i dalje u prednosti, a razlog tome je zatvorenost iOS-a kao takvog. Znači ako odaberete Samsung, jednostavnije ćete obavljati transfer sadržaja na druge uređaje. Ipak, s obzirom da mobitele sve manje spajamo na računalo ili neki drugi uređaj (npr. USB memoriju) i umjesto toga koristimo cloud servise, prednost lakšeg povezivanja Androida se polako topi.

Podrška za memorijske kartice, koja je do prošle godine bila prednost Samsunga, sada je nestala, jer S21 serija nema microSD utor. Dakle, kod oba uređaja ste osuđeni na internu memoriju, i to relativno malih 128 GB u početnom modelu. U ponudi su još 256 i 512 GB verzije, s tom razlikom da Samsung u potonjoj nudi 16 GB RAM-a.

Kod Samsunga ne smijemo zaboraviti na DeX, tj. podršku za spajanje na vanjske zaslone, uključujući i one na računalima, a moguće ga je spojiti čak i s Appleovim MacBook prijenosnikom. Povezivanje Androida s Windows, pa čak i Mac računalima oduvijek je bilo relativno jednostavno i nudilo relativno širok spektar mogućnosti. iOS je tu i dalje ograničen, no Apple je razvio nekoliko rješenja za izvrstan suživot iPhonea i Mac računala. Naravno, time štiti i obogaćuje svoj zatvoreni eko-sustav, što je i razumljivo.

Tako već nekoliko godina na raspolaganju imamo funkcionalnosti kao što su AirDrop i Handoff. Prvi nudi relativno jednostavno dijeljenje sadržaja između iPhonea i Maca, a drugi kontinuitet rada kad prelazite s jednog uređaja na drugi. Recimo, telefonski poziv možete započeti na iPhoneu, a završiti ga na MacBooku.

Ipak, najkorisnijim smatram iCloud desktop. Ova stvar je tako dobro osmišljena da nisam siguran postoji li dovoljno dobra alternativa u Android – Windows PC kombinaciji. Naime, ukoliko svoj Mac Desktop spojite s iCloud servisom, on postaje njegov sastavni dio, a sve datoteke koje imate na desktopu automatski se sinkroniziraju s Files aplikacijom na iPhoneu. Tako u svakom trenutku na iPhoneu možete vidjeti što vam se nalazi na desktopu Maca, ali na taj način i razmjenjivati sadržaj. Mana je jedino to što je besplatna varijanta iClouda ograničena na 5GB, dok sve više od toga trebate dodatno platiti.

Oba uređaja podržavaju mrežu najnovije generacije – 5G, tako da tu nema detalja koji bi mogao prevagnuti kod odluke za kupovinu, no svakako treba napomenuti kako je ova generacija iPhonea prva s 5G podrškom, dok je Samsung istu imao i na prethodniku. Nažalost, pandemija koronavirusa je usporila mnoge stvari pa tako i razvoj 5G mreža, čija komercijalizacija sada već debelo kasni, no to ne znači da uskoro nećemo moći uživati u još većim brzinama prijenosa podataka.

Softver i sučelje


Apple je u iOS-u 14 napravio svojevrsnu revoluciju. Nakon više od dekade tvrdoglavog odbijanja, napokon je popustio i omogućio postavljanje widgeta na početni zaslon. U ponudi su widgeti osnovnih aplikacija, odnosno onih koji dolaze s uređajem, dok proizvođači trećih strana svoje tek trebaju ponuditi. U ovih nekoliko mjeseci nešto se pokrenulo, no ponuda je još uvijek neusporedivo manja nego u Android taboru.

Drugi nedostatak iPhoneovih widgeta je to što su ograničeni dimenzijama i nisu ni blizu prilagodljivi kao oni na Androidu. Treba biti fer i reći da iOS widgti svakako jesu korisni, no ukoliko ste do sada koristili Android, a iPhone namjeravate kupiti zbog widgeta, nemojte.

size="full"

Naravno, nije sve u widgetima. Restrikcije kod postavljanja ikonica su još uvijek prisutne, tako da ih i dalje ne može rasporediti baš kako želite, budući da ih sustav i dalje sam slaže jednu iza druge. Druga razlika u odnosu na prethodne generacije iOS-a očituje se u grupiranju aplikacija po mapama na krajnjem desnom zaslonu. To je zgodno iz razloga što su mape veće nego prije i ikonice aplikacija su vidljive bez ulaska u mapu. Naravno, to vrijedi samo za nekolicinu njih, jer ako ih imate više, ne mogu sve biti prikazane, već je potrebno ući u mapu.

Kod Samsunga imamo sada već dobro ispeglani OneUI, na kojeg smo navikli u zadnjih nekoliko generacija. Sučelje je čisto i pregledno, a što je najvažnije – brzo. I sada dolazimo do fluidnosti sučelja, koja je na Samsungu na vidljivo višoj razini, i to ponajviše zahvaljujući 120 Hz stopi osvježavanja zaslona. Kad se na ovo jednom naviknete, povratak na staro će predstavljati svojevrstan štok. No ipak treba biti fer i reći da razlika u odnosu na iPhone nije toliko drastična da bi bila deal-breaker. Ukoliko ste vjerni iOS-u, ovih 120 Hz zasigurno nije razlog za prelazak na Android, ali ako ste „na vagi“, vjerujte da će vas Samsung sa svojim izvrsnim zaslonom i svim njegovim aspektima oduševiti.

Treba reći da je iOS u zadnjih par godina dosta napredovao po pitanju personalizacije. Omogućio je prilagodbu veličine fonta i uvećanje prikaza zaslona, pa tako sada svi oni sa slabijim vidom više ne moraju koristi gomilu idiotskog koda nazvanog „povećalo“. U osnovnim postavkama uređaja možete povećati prikaz cijelog zaslona i fonta, što u ranijim verzijama iOS-a nije bilo baš lako izvedivo.

Glavna i najveća prednost iOS-a nad Androidom je, dakako, podrška za nadogradnje. Apple svoje uređaje nadograđuje praktički trenutno, odnosno čim izađe nova verzija iOS-a, dok Samsung Googleov Android mora dodatno prilagoditi, a to iziskuje vrijeme i nadogradnju na novu verziju je u pravilu potrebno čekati nekoliko mjeseci. Također, iPhone će dulje dobivati nove verzije iOS-a nego Samsung Androida, a razlog tome, naravno, leži u prirodi otvorenog i zatvorenog eko-sustava.

Treba napomenuti i to da je Samsung nedavno objavio kako će njegovi modeli nadogradnje na Android dobivati tri godine, što je izvrsno, no u startu je jasno da Apple na ovom polju ima daleko veće mogućnosti, koje će sasvim sigurno i iskoristiti, dakle davat će podršku za nadogradnje svojih uređaja čitavih pet godina. Možda ne toliko zbog brige za same korisnike, koliko zbog činjenice da mu je ova mogućnost jedna od najvećih prednosti pred proizvođačima Androida, čime će se u svakoj prilici hvaliti.

size="full"

U samom radu osjete se i neke razlike. Spuštanje trake s obavijestima kod Samsunga je moguće dobiti gestom već povlačenjem prsta od sredine zaslona, dok kod iPhonea morate otići skroz na vrh lijevog kuta. To bi još bilo i izvedivo na manjem iPhoneu ili miniju, ali na Max modelu će vam svakako trebati druga ruka. Zato Samsung na ovom polju odnosi beskompromisnu pobjedu. Treba reći da ni mnogi Androidi ne nude ovu mogućnost, što je još jedan plus za Samsung.

Na koncu spomenimo da iOS kao operativni sustav troši manje energije od Androida, no o tome u dijelu o bateriji i autonomiji. Tu dolazimo do očekivanog zaključka, a to je da oba uređaja, odnosno obje platforme imaju svoje mane i prednosti, čije je prihvaćanje, odnosno odbijanje, individualne prirode.

Kamere


Kamere smartfona su danas toliko napredovale da više nije pitanje jesu li ubile kompaktne fotoaparate, već kada će početi ubijati profesionalne. Naravno, to se neće dogoditi zbog specifičnosti hardvera (npr. veličina leće u objektivu), ali neosporna je činjenica da svakom novom generacijom donose karakteristike koje malim ugrizima i njima kradu zalogaj.

Tako smo došli do toga da na uređaju kao što je smartfon imamo 10x optičko povećanje, što je ekvivalent otprilike 240 mm leći DSLR fotoaparata. Naravno, krajnji rezultat, tj. takve fotografije nisu izravno usporedive, ali do prije par godina se i ovo činilo kao znanstvena fantastika.

Samsung je na Galaxyju S21 10x optičko uvećanje postigao pomoću periskopa unutar kućišta, a nudi i drugu telefoto kameru s 3x optičkim povećanjem. Apple je, s druge strane, zapeo na 2,5x povećanju, što ga svrstava čak i ispod dvostruko jeftinijih smartfona drugih proizvođača. Možda Apple opet tjera neki inat i glumi da ga tuđi trendovi ne zanimaju, no kladim se da će za godinu-dvije, i on predstaviti nešto slično, uostalom kao što je bio slučaj s prelaskom na veće zaslone (sjećate se kad su govorili da više od 3,5 inča ne treba nikome?). Isto tako, najnoviji primjer je okončanje tvrdoglavosti po pitanju widgeta, jer su ih nakon više od 10 godina odbijanja napokon uveli u svoj operativni sustav.

U nastavku možemo vidjeti primjere fotografija okinutih Samsungom Galaxy S21 S Ultra na šest različitih načina s naglaskom na zumiranje: (Kliknite za prikaz u punoj rezoluciji)Isti motiv okinut iPhoneom 12 Pro Max, s mogućnostima koje dopušta:Na posljednjem primjeru fotografije okinute iPhoneom u usporedbi s odgovarajućom Samsungovom, možemo vidjeti da iPhone usprkos digitalnom povećanju bolje prikazuje boju auta, no to je rezultat korištenja kamere s većim fizičkim senzorom i kombiniranja rezultata s odlično izvedenim algoritmom. Ukoliko pažnju obratimo na detalje, vidjet ćemo da ih Samsung prikazuje više i daje iPhoneova fotografija ispikselizirana.

OK, možemo ići i logikom da nije sve u optičkom povećanju. Ima nešto i u kvaliteti same fotografije, no ni tu Apple više nema puno mjesta za isticanje. U današnje vrijeme je zaista teško naći smartfon koji okida loše fotografije u idealnim uvjetima i oni više nisu mjerodavni. Već nekoliko godina traje borba na polju slabijih uvjeta osvjetljenja, odnosno trend kojeg je pokrenuo Huawei, da bi ga ostali proizvođači nešto kasnije počeli pratiti.

Samsungov senzor donosi i nevjerojatnih 108 megapiksela, a iPhoneov 12. Istina, 108 MP fotografiju baš i nećete poželjeti okidati jer zauzima previše mjesta pa je zato mudrije koristiti automatski način koji koristi pixel-binning tehnologiju.

Samsungov senzor tako devet piksela sažme u jedan, birajući pritom najbolje detalje iz svakog od njih, da bi na kraju stvorio 12 MP fotografiju, dakle veličine iste kao iPhone, no s vidljivo većom razinom oštrine, količinom detalja i iskorištenog svjetla.

Istini za volju, Apple je razvio izvrstan algoritam za obradu fotografije, i mnoge će u određenim uvjetima možda biti i bolje od Samsungovih, u smislu da će drukčije prikazati boje, a to opet pripisujemo individualnom pristupu svakog korisnika. Nekome će se više svidjeti življi, a nekome prirodniji prikaz boja. No tu sada dolazimo do prednosti Samsunga koji nudi i profesionalni način, a taj opet omogućuje podešavanje svjetline, ekspozicije, ISO vrijednosti i sl., što znači da u startu imate više mogućnosti.

U noćim uvjetima, u automatskom načinu, iPhone će u pravilu uspjeti proizvesti svjetliju fotografiju čak i s nešto većom količinom detalja, što će se vidjeti ako te iste detalje cropate npr. na većem zaslonu. Naravno, na Samsungu imate mogućnost ručnog podešavanja ekspozicije, što će svakako pomoći u dobivanju boljih krajnjih rezultata, tako da se ta iPhoneova prednost u tom slučaju topi. Kad su telefoto leće u pitanju, Samsung opet odnosi pobjedu iz objektivnih razloga.

Samsung:iPhone:U vrlo lošim svjetlosnim uvjetima, kad oba uređaja automatski prebace na noćni način, iPhone će povećanjem ekspozicije ili ISO vrijednosti pokušati posvijetliti fotografiju i ona će na prvu možda izgledati bolje, ali ako obratite pozornost na detalje, kao što je slučaj u primjeru ispod, vidjet ćete da ih Samsungov senzor može uhvatiti osjetno više, nudeći pritom možda slabije osvijetljenu fotografiju. Naravno, ovo u Pro načinu ili kasnije u editoru možete "popraviti", odnosno posvijetliti je bez većeg gubitka oštrine. Naravno, na iPhoneovoj fotografiji, iako je svjetlija, nećete odmah primijetiti da se radi o puzzle slagalici. (Kliknite za prikaz u punoj rezoluciji)

size="medium"

Bilo kako bilo, oba senzora u mraku "vide"bolje od ljudskog oka, i to sada polako postaje standard, ali u izravnoj usporedbi detalja, više je nego očito da je Samsungov senzor po tom pitanju za cijelu klasu ispred.

Također imajte na umu da izuzetno lošim uvjetima oba uređaja po zadanim postavkama okidaju u noćnom načinu, što znači da ruku morate držati mirnom. Kad su telefoto kamere u pitanju, rezultati nisu ovako dobri kao s primarnim, budući da ne koriste iste senzore. No opet, Samsung će zahvaljujući periskopskom zoomu i noćnu fotografiju uvećanu 10x učiniti vidljivo boljom, budući da iPhone nakon 2,5x zumira isključivo digitalno.

Kad je snimanje videa u pitanju, Samsung ima tu prednost što snima i u 8K rezoluciji, no malo je zaslona na kojem ćete takav uradak u ovom trenutku moći pogledati. Naravno, to je dobar ulog u budućnost, ali od same kvalitete takvog videa ne treba očekivati previše. 4K je sada standard i na tom polju se vodi bitka. Oba uređaja snimaju izvrsne 4K snimke, no možemo reći da je iPhoneov bolji u lošim uvjetima osvjetljenja, dok Samsung nešto brže izoštrava objekte u pokretu u idealnim uvjetima. U zatvorenom prostoru će iPhone ponuditi nešto svjetlije rezultate, što ne mora nužno oslikavati stvarno stanje koje se vidi ljudskim okom. Iz navedenog možemo zaključiti da kod snimanja videa nema jasnog pobednika, iako iPhone možda u više različitih scenarija donosi laganu prednost. U nastavku donosimo linkove na videe, koje namjerno nisam digao na YouTube, budući da ih isti dodatno obrađuje, pa koga zanima kakvi su originalu, najbolje da ih preuzme na računalo i pogleda na njemu ili na TV-u.

Samsung - idealni uvjeti

Samsung - zatvoreni prostor

Samsung - loši uvjeti

iPhone - idealni uvjeti

iPhone - zatvoreni prostor

iPhone - loši uvjeti

Baterija, autonomija i punjenje


Samsung Galaxy S21 Ultra donosi masivnu 5000 mAh bateriju, a iPhone 12 Pro Max 3687 mAh. Ovo na papiru može izgledati kao velika razlika, no u stvarnosti nije tako. Već je rečeno, a i opće poznato da iOS bolje racionalizira potrošnju energije od Androida, tako da si može priuštiti i manju bateriju za otprilike jednaku autonomiju.

Ipak, tijekom dvotjednog paralelnog korištenja, Samsung je pokazao nešto bolju autonomiju od iPhonea, no prvo treba reći da je cca. za četvrtinu bolja od one na prethodniku (S20 Ultra), što me posebno razveselilo. U usporedbi s iPhoneom 12 Pro Max, S21 Ultra će kombiniranom upotrebom izdržati između 10 i 15% dulje. Naravno, ovo vrijedi ako stopu osvježavanja Samsungovog zaslona držite na 60 Hz, kako bi usporedba bila fer. Ako ju, pak, dignete na 120 Hz, očekujte otprilike iste rezultate kao kod iPhonea, koja također nije loša, dapače. Ovdje treba dodati da sam tijekom testiranja na Samsungu stalno imao uključen Always ON, što je iPhoneu nepoznanica, a to znači da oni koji ovu funkciju ne budu koristili, autonomija će se produljiti za nekih 10%.

I sad dolazimo do famoznog brzog punjenja. Appleu su trebale godine da prihvati činjenicu da je brzo punjenje „must have“ za napredne korisnike, a pogotovo one koji mobitel plaćaju 10.000 kuna i više. Zato je na novijim generacijama omogućio ovu funkciju pa će se iPhone 12 Pro Max odgovarajućim 18W punjačem, kojeg inače morate kupiti zasebno, napuniti za sat i 45 minuta, što je za današnje pojmove zapravo sporo. OK, nećemo biti previše strogi jer je do samo prije par godina iPhone trebalo puniti i do 4 sata zahvaljujući pretpotopnom 5W punjaču.

Po pitanju praćenja trendova tehnologije brzog punjenja, ni Samsung nije pretjerano agilan. Istina, brzo punjenje je uveo prije Applea, ali su ga drugi proizvođači u brzini davno pretekli. S21 Ultra će se 25W punjačem, kojeg također morate zasebno kupiti jer je izbačen iz prodajnog pakiranja, napuniti za oko sat i pol, što je bolji rezultat od iPhonea, no kad u obzir uzmemo najnovije tehnologije Huaweija i Xiaomija, shvatite da je ovo i dalje sporo, jer se njihove baterije napune za manje od sata.

Kad govorimo o izbacivanju punjača iz prodajnog pakiranja, bitno je napomenuti kako je Samsung bio fer i spustio cijenu uređaja za oko 900 kuna u odnosu na prošlogodišnji model kad je stigao u prodaju. Za tih 900 kuna razlike možete kupiti punjač, ali i slušalice kojih također više nema kutiji, a znamo da su s prethodnim modelima dolazile izvrsne AKG-ove čija se cijena inače kreće oko 100 eura.

Zaključak


Bez velikog filozofiranja, osobno biram Samsung. Prvi i najvažniji razlog je taj što sam navikao na Android, a to je, naravno, subjektivno. S objektivne strane, Samsung ima tako dobar zaslon da kad se prebacim na iPhone, osjećam se kao u usporenom filmu, a razlog tome je 120 Hz stopa osvježavanja, što se u mom slučaju najviše osjeti prilikom skrolanja teksta. Samsungov zaslon donosi i AlwaysOn, što osim sata i datuma pomaže kod prikazivanja obavijesti. Na iPhoneu ćete svaki put morati uključiti zaslon da vidite imate li neku poruku ili propušteni poziv.

S druge strane, iPhone ima ravni zaslon kojeg bih najradije preselio na Samsung, budući da mi zakrivljeni, otkad su uvedeni, idu na živce. Istina, Samsungovi zasloni su svake godine sve manje zakrivljeni, tako da se ovaj stupanj zakrivljenja da pretrpjeti, ali ću na njih lajati sve dok ih ponovo potpuno ne izravnaju.

E sad, zbog zakrivljenog zaslona, Samsung bolje leži u ruci, a iPhoneov oštar dizajn doslovno reže prste. No, s obzirom da i jedan i drugi koštaju oko 10.000 kuna, velika je vjerojatnost da ćete isti dan kupiti maskicu i ovaj problem će nestati sam od sebe.

iPhone ima malčice bolji doživljaj stereo zvuka, ali daleko od presudnog. Samsung, s druge strane, nema ogroman i ružan zub na vrhu zaslona, koji vam na iPhoneu neće bosti oči sve dok ne počnete gledati film ili igrati igre. Kad smo kod igara, Samsung je opet u prednosti zbog 120 Hz stop osvježavanja.

Ne zaboravimo podsjetiti ni na biometriju. Samsung u Galaxyjy S21 Ultra donosi in-screen čitač otisaka prstiju najnovije generacije, i bez zadrške mogu reći da je najbolji kojeg sam do sada koristio. iPhone, s druge strane, ovaj čitač nema, već za biometrijsku sigurnost koristi 3D mapiranje lica, što je u današnje vrijeme kad svi u zatvorenim prostorima nosimo maske, prava noćna mora. Istina, prije nekoliko dana su izašli s rješenjem otključavanja uređaja dok nosite masku, ali za to će vam biti potreban i Apple Watch. Iskreno ne znam bih li se na ovu vijest smijao ili plakao.

Naravno, najveća prednost iPhonea je njegov zatvoreni eko-sustav i nadogradnje koje će stizati sljedećih pet godina, dok Samsung za svoje uređaje obećava tri, a i one u pravilu kasne po nekoliko mjeseci. iPhone inače možete nadograditi isti dan kad je nadogradnja na novi iOS puštena.

iPhone će vam u pravilu biti bolji suputnik ako ga koristite u kombinaciji s Mac računalom, no osobno nikakvih problema nemam ni u povezivanju i dijeljenju sadržaja između Androida i svog MacBooka Pro. Možda je najbolje reći da je iPhone na ovom polju potpuniji, što je i logično. Isto tako, ako koristite iPhone, imajte na umu da će uvijek imati više konflikata s Windows PC-em nego s Mac računalom, kao i to da će vam ta kombinacija češće dignuti živac nego u slučaju Maca.

Kad je u pitanju kamera, Samsung je definitivni pobjednik. Istina, velike razlike u kvaliteti fotografija nema pa zato moramo gledati sitnice. Samsungov primarni senzor će u pravilu proizvesti bolje fotografije u slabijim uvjetima osvjetljenja, iako će biti momenata kad će vas iPhone iznenaditi. Ono gdje se ova dva uređaja definitivno ne mogu mjeriti je optičko povećanje i tu Samsung zabija neobranjiv gol.

I na kraju cijena. iPhone 12 Pro Max 128 GB je u u slobodnoj prodaji za oko 1000 kuna skuplji od Samsunga Galaxy S21 Ultra s istom količinom interne memorije, tako da je i ovdje Samsung u prednosti. Naravno, oba uređaja uvijek možete kupiti na rate kod svog operatera, a cijena će ovisiti o tarifi koju izaberete, produžujete pretplatu ili prenosite broj.