Android Top teme

Samsung Galaxy S21 Ultra ili Huawei Mate 40 Pro - Koji je bolji? [Usporedba]Samsung i Huawei dva su najveća proizvođača smartfona na tržištu trenutno i da kojim slučajem nije već svima poznatih Trumpovih sankcija, velika je vjerojatno da bi Huawei po broju prodanih smartfona zauzeo i zadržao prvo mjesto. O tome kako se i bez Googlea može, pisali smo u već nekoliko navrata, ali nisu svi spremni na takav set kompromisa. Za sve ostale koji jesu, ova borba mogla bi biti izrazito zanimljiva jer oba uređaja imaju svojih prednosti i nedostataka.

I znamo da bi logičnije bilo napraviti usporedbu jednom kad izađe eventualni P50 Pro (Plus), ali smatramo da je i ova priča vrlo zanimljiva jer upravo su oba uređaja krenula s prodajom u Hrvatskoj i vjerujemo da ima dovoljno kupaca koji misle o kupnji novog, a biraju baš između ova dva vrhunska smartfona.

PAKIRANJE


Krećemo od pakiranja. Samsung je odlučio da je uz S21 Ultru dovoljan samo USB-C -> USB-C kabel, jer sve ostalo vjerojatno imate u arsenalu kod kuće. Huawei je s Mateom, zadržao tradicionalni pristup i u kutiji ćete osim smartfona pronaći i super brzi 66W punjač kakvog smo priželjkivali vidjeti u pakiranju S21 Ultre. Tu je još i klasični USB-A -> USB-C kabel. Ali i USB-C slušalice i zaštitna maskica koji možda nisu baš najbolji, ali su tu u pakiranju i definitivno će poslužiti svrsi.

Sigurni smo da dijelu kupaca koji imaju već dobar punjač i slušalice ovo biti nebitna stavka, ali uzevši u obzir cijenu dobrih slušalica, punjača i maskice, smatramo da ovo ne treba izuzeti iz usporedbe. Što će biti s Huaweijem P50 Pro i u kakvom će pakiranje on stići, to ćemo tek saznati, a do tada ovo je očita pobjeda Huaweija u ovom segmentu.

DIZAJN, KUĆIŠTE I ERGONOMIJA


Dizajnerski, možda slični, a opet toliko različiti. Oba prekrasna, svaki na svoj način, iznimno kvalitetno izrađena i otprilike iste veličine, s minimalnim razlikama. U oba slučaja korištena je kombinacija stakla i metala. Ultra je potpuno crna i elegantna, a Mate pomalo šaren. Boja poleđine mijenja se ovisno o kutu pada svjetla. Imamo i drukčije posložene kamere, a tu bih malu prednost dao Mateu jer se zbog njegovog dizajna ne klacka po stolu dok tipkate. Doduše, ne klacka se niti S21 Ultra dok tipkate, ali prilikom navigacije po izbornicima kad god se poželite vratiti korak unatrag pritiskom na gornji lijevi dio kućišta, uređaj će se pošteno nagnuti, nerijetko i zarotirati u određenoj mjeri.Oba modela su vrlo skliska, tako da treba biti oprezan prilikom korištenja jednom rukom. Obojica dolaze sa zakrivljenim zaslonima, s tim da je onaj na Samsungu osjetno manje zakrivljen, tek jedva i samim tim manje podložan oštećenjima. No ukoliko vas brinu slučajni dodiri, budite bez brige jer Huaweijev pametni sustav odlično prepoznaje što je namjeran, a što slučajan dodir, tako da s time nisam imao problema.

Tipke su na pravoj strani kod obaju uređaja. Dok Samsung ima opciju za dvije fizičke SIM kartice, Huawei ima opciju proširive memorije, istina one njihove NM formata, ali eto, barem ima opciju. Možete koristiti i eSIM na oba uređaja i 5G naravno, ali u kvalitetu 5G mreže se nismo uvjerili zahvaljujući A1 operateru koji ju još nije pustio u komercijalni rad.Prednja strana nešto je čišća kod Samsunga jer ima samo jednu malu rupicu smještenu centralno, dok Huawei ima osjetno veću pilulu na lijevoj strani. Samsung ima i bolju zaštitu zaslona s novim Gorilla Glass Victusom koja će se teže razbiti, barem ako je suditi po prvim drop testovima na internetu. Riječ je o posljednjoj generaciji zaštitnih stakala iz Corninga, trenutno najboljih na tržištu.

Ukupno, iako Huawei ima svojih prednosti, ovdje bih malu prednost dao Samsungu bez obzira na nedostatak proširive memorije i klackanja po stolu.

ZASLON


Najviše interakcije sa svakim smartfonom većina nas doživljava vizualno, a tu imamo dva zaista vrhunska zaslona. Samsung ima prednost i definitivno odnosi pobjedu, jer njegovi zasloni su već nekoliko godina najbolji na tržištu.

No da se razumijemo, Huaweijev zaslon je i dalje vrhunski i osobno ne bih uzeo kvalitetu prikaza kao ključni faktor pri odabiru jednog od ova dva smartfona. Povremeno se, ovisno o ambijentu, Huaweijev zaslon doima blago zelenkast u usporedbi sa Samsungovim, no ukoliko koristite samo njega, to nećete primijetiti.Ipak, Samsungov zaslon je Samsungov i oni dominiraju ovim tržištem već godinama. Najveći svjetski stručnjaci koji testiraju zaslone ovo potvrđuju svim mogućim laboratorijskim testovima. Jednim malim dijelom dotakli smo se toga i u recenziji Galaxyja S21 Ultra. Uz sve to, ima i veću rezoluciju, bolji prikaz na suncu i podršku za S-Pen olovku.

Veličinom su vrlo slični, oba 6,8” u dijagonali, s tim da je Samsungov malo izduženiji. Slična je i oštrina, te oba imaju visoku stopu osvježavanja, s tim da je Samsungov nešto viši, tj. 120 Hz u odnosu na 90 Hz na Huaweiju. Bez obzira, obojica se čine jednako glatkima za korištenje kad je subjektivni dojam u pitanju.

ZVUČNICI


I Samsung i Huawei dolaze s vrhunskim stereo zvučnicima ugrađenim u kućište. Imaju vrlo sličnu reprodukciju zvuka, ali na neki način opet različitu. Ne mogu reći koji mi je bolji zvuk, ali definitivno mi je draži smještaj zvučnika Huaweija. Samsungov je skriven u slušalici tako da ga jedva primijetite, a Huaweijev na gornjem dijelu kućišta, tako da ima nekako prirodniji zvuk, ali isto tako ga je možda lakše prigušiti.

 

Opet, na oba uređaja zvuk možete prigušiti na donjoj strani i idealna pozicija bila bi da su ti zvučnici smješteni odmah uz rub zaslona kao što je to nekad bilo. Moguće da ćemo u budućnosti dobiti još ovakvih smartfona kako tehnologija izrade bude napredovala. Uostalom, već sad imamo takve zvučnike na gornjem dijelu, a ako uspiju smisliti kako ugurati i zvučnike i USB-C utor u tako malo mjesta na donju stranu, možda se vratimo tom idealnom smještaju.

U konačnici smatram da oba uređaja zaslužuju po bod i bez nekih mjernih instrumenata osim moja dva uha, ne mogu vam više od ovoga reći.

HARDVER


S hardverske strane nema se tu što puno za reći osim da imamo dva hardverski iznimno sposobna uređaja u svim poljima. I Huaweijev i Samsungov top model dolaze s 5nm osmerojezgrenim procesorima dizajniranim u vlastitim pogonima. Huaweijev Kirin 9000 5G donosi možda nešto starije jezgre s višim taktom najsnažnije Cortex-A77 na 3,13 GHz, te popratnim setom s još tri Cortex-A77 jezgre na 2,54 GHz i četiri štedljivije Cortex-A55 na 2,05 GHz.

Samsungov Exynos 2100 je pola godine noviji i njegova najsnažnija je nova Cortex-X1 jezgra koja kuca na 2,9 GHz. Slijede ju tri novije Cortex-A78 jezgre na 2,80 GHz i još četiri Cortex-A55 na 2,2 GHz.

Gledajući čiste specifikacije očigledno je da Samsung ima prednost s novijim dizajnom jezgri, no u suštini su one vrlo slične ,i iako biste očekivali da će Exynos 2100 po sintetičkim benchmark rezultatima lako dobiti Kirin, to se događa samo dok na Huaweiju ne uključimo Performance način rada. Nakon toga ga potonji pobjeđuje svaki put. Nije sve u jezgrama već i u hlađenju, a koliko dugo su uređaji sposobni i na ovom polju, toliko snage dobivate. Primjerice, kao da 100 metara možete istrčati u 11 sekundi, pa proporcionalno tome očekujete da ćete 1000 metara istrčati za manje od 2 minute, no to definitivno nije slučaj.Sintetičkim benchmark rezultatima ne biste trebali pridavati toliko pažnje, jer u konačnici previše je toga u samom smartfonu, o čemu ovisi kako će on raditi. A s oba uređaja možete biti mirni jer rade na najvišoj mogućoj razini koju od jednog vrhunskog uređaja danas možete očekivati.

Kvalitetom signala su također vrlo blizu, obojica imaju vrhunski signal, a možda bih blagu prednost dao Huaweiju. Imaju i podršku za 5G mreže, koje nažalost nisam uspio testirati jer moj operater kod mene doma jedva da ima i 4G signala, a kamoli 5G.

Slušalice su također vrlo glasne na oba modela. Razgovori su ugodni i na jednom i na drugom, iako možda malčice ugodniji na Samsungu, što je stvar osobnog osjećaja jer nemam niti to baš čime potkrijepiti.

Huawei ima i infracrveni port koji služi kao univerzalni daljinski upravljač. Samsung, kao što sam već rekao, ima dvije fizičke SIM kartice. Oba imaju i Always On, ali niti jedan nema LED-icu za obavijesti.

Huawei dolazi s 256 GB interne memorije u startu, a Samsung s tek 128 GB. S druge strane, Huawei s 8 GB RAM-a, a Samsung s 12, s tim da Samsung ima i još više RAM-a u drugim kombinacijama memorije, a Huaweijevu internu možete proširiti tako da teoretski može imati tri puta više od Samsunga, ako to kojim slučajem poželite.

Samsung s hardverske strane opet ima podršku za velik spektar drugih gadgeta poput S-Pena ili SmartTagsa, što je doduše upitno koliko će vas to iskoristiti, ali barem mu stoje na raspolaganju. Ima i Huawei svojih trikova koje smo već nekoliko puta demonstrirali i čudo je kako dobro radi prebacivanje zaslona i datoteka sa smartfona na njihove laptope. Opet, pitanje je koliko vas će to koristiti.

Kao što sam već rekao, obojica su hardverski vrhunski uređaji i svaki od njih ima svojih prednosti, tako da niti jednog ne mogu izdvojiti kao boljeg, tek u ponekim situacijama, ali ne i generalno.

BIOMETRIJA


Slično je i s biometrijom. Samsung po mom iskustvu ima malo bolji čitač otiska prstiju, odnosno barem sam više uspjeha imao s otključavanjem uređaja u slučaju njegovog čitača. Ne puno, ali primjetno. Uz to, teoretski je i Samsungov čitač otiska prstiju dosta sigurniji i ne možete ga zavarati s lažnim otiskom. Ali ako netko ima volje i truda ukrasti vam uređaj i skinuti vaš otisak s npr. čaše i pritom u konačnici uspjeti to replicirati na uređaju, vjerojatno imate i većih problema u životu.

Huawei ima biometrijosko zaključavanje putem lica, što Samsung nema. Da se razumijemo, možete vi i Samsung zaključati putem lica, ali to nije sigurno. Jer za razliku od čitača otiska prstiju za kojeg se netko mora dobrano potruditi da ga ukrade, vaše fotografije su nerijetko dostupne među vašim kontaktima, kao profilne fotografije na WhatsAppu, Facebooku, Instagramu… A Samsung, kao što sam već nekoliko puta demonstrirao u raznim videima, možete lako otključati tako da ispred njega postavite fotografiju ili video, svejedno.

Jednom kad Huaweija zaključate na taj način, nećete ga moći zavarati bez eventualno 3D modela vašeg lica, ali to je pak nova sfera. Samim time, smatram da je Huawei po pitanje biometrije bolji, odnosno kompletniji.

SOFTVER


Samsungovi aduti leže u softveru koji nije lišen Googleovih servisa. U ovom trenutku ne postoji način da permanentno instalirate Googleove servise na Mate 40 Pro, a aktualna metoda koju smo razvili tu u Hrvatskoj i vrijedi za cijeli svijet, nažalost ne radi na ovom uređaju jer je u startu došao s EMUI 11 verzijom sučelja. Radi na starijim modelima na EMUI-u 10. Očito je da dosta ljudi želi Google na Huaweiju, ali su tek samo neki spremni to i platiti, a to je upravo i glavni razlog zašto je projekt Googlefiera obustavljen.Da ne bi bilo da Samsung u ovom području odnosi apsolutnu pobjedu, ima i Huawei svojih prednosti, recimo napredniji T9 sustav za pozivanje kontakata u kojem možete unijeti ime i prezime željenog pozivatelja zajedno. Na Samsungu možete unijeti samo ime ili samo prezime. Među brzim prečacima ima gumbić za uključivanje i isključivanje 5G mreže, što je dosta zgodno s obzirom na današnju pokrivenost, i logično jer ne želite uvijek imati povećanu potrošnju baterije, budući da uređaj traži 5G signal.

Sve su to realno sitnice, a činjenična je da u ovom trenutku sa Samsungom imate širu paletu aplikacija i usluga, unatoč enormnim Huaweijevim naporima da smanji tu razliku na minimalnu. Da se razumijemo, svojim AppGallery servisom su je smanjili drastično, što smo popratili u par navrata.

Rade na njemu najnormalnije sve društvene mreže i sve aplikacije za dopisivanje poput WhatsAppa, Telegrama i Signala. Objasnio sam u jednom cijelom videu što sve radi i iznenadili biste se da zapravo vrlo mali dio aplikacija još došlo na Huawei. Vjerujemo da će se kroz par mjeseci i ta situacija promijeniti.

Teoretski postoji način i da Play trgovinu koristite i na Mateu 40 Pro, što sam prikladno pokazao u videu, ali sve tu alternativne metode koje vam eventualno mogu poslužiti ako bez baš neke aplikacije ne možete. U mom slučaju to bi bio Android Auto kojeg koristim na dnevnoj bazi, baš kao i Google Pay. Nažalost, niti jedna od njih ne radi. Možda s vremenom dođu alternative za njih dvije.

Bodovi ovdje definitivno idu Samsungu i bez obzira na Google servise, pa čak i ako izuzmemo silne mogućnosti koje S-Pen donosi, jer smatram da Samsung ima više prednosti i bolje posloženih aplikacija koje dolaze predinstalirane.

KAMERE


TEHNIČKE KARAKTERISTIKE

108 protiv 50 MP, 10x telefoto kamera protiv 5x telefoto kamere. Dva ogromna primarna senzora i širok spektar softverskih mogućnosti. Redom: Samsung ima 108 MP primarnu kameru, dvije telefoto 10 MP kamere (jedna 10x optički zoom, druga 3x) i 12 MP ultraširokokutnu kameru te 40 MP selfie kameru. Huaweijeva primarna kamera broji 50 MP, tu je 3x telefoto kamera s 12 MP te 20 MP ultraširokokutna kamera, dok selfie raspolaže s 13 MP.

Gledajući samo specifikacije, Huawei ima tek malu prednost u malo većem primarnom senzoru 1/1,28” naspram 1/1,33” na Samsungu, ali Samsungov primarni senzor je stabiliziran, a vjerovali ili ne, Huaweijev nije. Samsungova ultraširokokutna kamera je osjetno šira, a Huaweijeva je optički stabilizirana. Selfie kamera je pak osjetno šira na Huaweiju, a Samsung s druge strane snima 8k video, dok je Huawei sposoban snimiti 3840 fps-a u HD rezoluciji.

Vrlo različiti setovi kamera, a opet, vrlo slični rezultati u dosta slučajeva. Naravno, jasno je da svaki ima svoj set začina koji fotografije čini drukčijim, ali pitanje je koliko korisnika to primijeti?
Bodove u ovom slučaju dijelimo.

SUČELJE KAMERE

Na prvi pogled, riječ je o dva ista sučelja, barem bi se takva činila nekome tko nije imao susreta niti sa Samsungom niti s Huaweijem. Štoviše, prilikom obrade videa nerijetko bih zamijenio kadrove  gledajući sitne prikaze među masom videa.

Ipak, dovoljno su drukčija s ključnom razlikom u smještaju kontrole za zoom. Na Samsungu je ona (po mom mišljenju) smještena na logičnijoj poziciji na dohvat palca i puno je lakše kliknuti na točno zadanu vrijednost zooma s kojom ćete dobiti najbolje rezultate. Na Huaweiju je to povremeno teže, nije baš konzistentno, prigovarao sam na to i prošlih godina. Nije ni Samsungova savršena i rekao bih da je naopako posložena jednom kad potežete prstom za preciznije uvećanje, ali to su sad već manje bitni detalji. Vrijeme i navika će učiniti svoje kod oba uređaja.

Svako sučelje ima pregršt dodatnih načina fotografiranja i teško da ćete imati prigovore u ovom slučaju. Velike su šanse da ćete se većinom držati zadanih načina fotografiranja i snimanja, s eventualnom potrebom da uđete u noćni način ili eventualno profesionalni, dok ćete ove druge možda nekome pokazati čisto da i oni vide što vaš smartfon može.

Profesionalni načini su slični, ali isto tako mrvicu različiti. Samsung na raspolaganju ima brže okidanje, a Huawei veću ISO vrijednost i slične sitnice. I kod snimanja videa imamo neke stvari drukčije posložene, s tim da Samsung nudi mogućnost korištenja histograma kao i veću kontrolu prilikom snimanja zvuka. Ima i poseban "directors view", koji čak i nije tako loša fora. Istovremeno možete snimati i sebe, ali i vidjeti kako koja kamera točno vidi sliku, ali to isto ima i Huawei, zapravo vrlo slično, ali u konačnici s istim rezultatom. Fora ili ne, nisam pronašao situaciju u kojoj bi mi ovo koristilo, baš kao niti većina ostalih načina korištenja, ali to sam samo ja. Moguće da vi imate neke drukčije želje i potrebe.

U konačnici bih bod dao Samsungu prvenstveno jer mi je ugodnije koristiti njegovo sučelje i smatram da je ispoliranije. Gledajući korisnike Huaweija i Samsunga, imam osjećaj da više njih lakše snalazi sa Samsungom, ali ovo nikako ne znači da je Huawei po tom pitanju lošiji.

FOTOGRAFIJA

NOĆ

Noćne fotografije, odnosno one u lošim uvjetima osvjetljenja, osvjetljenu su nevjerojatno, jer svjetlo je ono što čini fotografiju. Čim ga je manje, tu se čak i profesionalni aparati muče. Bez neke nove generacije ksenonskih bljeskalica ili iznimno jakih LED-ica, u što iskreno sumnjam da će se uskoro implementirati u smartfone, ovakve fotografije su već nekoliko godina ograničene na koliko-toliko statične objekte. Zaboravite fotkanje klinaca dok skaču po krevetu čak i s ovakvim uređajima. Za tako nešto potražite starije SonyEricssone ili Nokije s ksenonskim bljeskalicma.No u statičnim uvjetima, novije generacije smartfona su ipak daleko superiornije. U ovakvim uvjetima i dalje se vidi se prednost Huaweija, čak i nakon godinu dana starog senzora. Nevjerojatno, ali istinito. Konstantno se to vidi kroz apsolutno sve kamere. Bilo da je primarna, ultraširokokutna ili telefoto, koju god da uzmete i kakav god scenarij da odradite jednostavno je Huawei bolji. Samsungove fotke su lošijih boja i s dosta više vidljivog šuma koji kvari dojam. Jednostavno nisu na istoj razini.

Ovo vrijedi i za 10x optički zoom, kojeg zapravo Samsung i ne koristi u lošim uvjetima, već primarni senzor te sliku digitalno uveća. Tako da ga Huawei i tu dobiva.No onda se desi čudo i uključite noćni način. Najednom, Samsung nerijetko daje bolje rezultate. Poradili su na ovom noćnom načinu da sam čak i ja ostao iznenađen. Ako vam je brzina ključna, Huawei će tu bitku dobiti praktički uvijek s bilo kojom od ugrađenih kamera, ali uz malo vremena, Samsung se ne da. Naravno, ima i Huawei noćni način, tako da bi Samsung opet za dlaku izgubio bitku. No te fotografije uhvaćene noćnim načinom su pomalo nerealne i imaju preizražen efekt, čak i one na Huaweiju.Uzevši sve u obzir, bod bih ovdje dao Huaweiju, mada je situacija vrlo tijesna.

DAN

U idealnim uvjetima borba se vodi u sitnim, jedva primjetnim detaljima. Neki ima pokoji detalj više, ovisno o tome koliko algoritam izoštrava fotografiju, kako eliminira šum, renderira crvenu boju i slično. Sve je to vrlo važno, ali gledajući fotografije bez da ih posebno uvećavate, i tražite najsitnije detalje, oba uređaja imaju zapravo vrhunske kamere. Teško da ćemo tu dobiti nešto više od ovoga u nekoj bližoj budućnosti. Sigurno je da će smartfoni napredovati, ali nedovoljno da se primijete razlike odmah u startu da odgovorno možete reći da je jedan smartfon uvijek bolji od drugog.Stoga sam odlučio fotografije uloviti u sumrak, odnosno zalazak sunca i tu mi se na prvu više sviđaju Samsungove. Nekako su mi boje ljepše, iako pomalo umjetne, no dobro. Ultraširokokutna kamera mi je pak draža na Huaweiju, iako bih volio da je jednako široka koliko i ona na Samsungu. Obje imaju autofokus, što doduše nisam imao prilike isprobati sve do posljednje nadogradnje softvera Samsunga. Teška borba, jer s jedne strane Huawei ima bolje fotke, ali kod Samsungovih puno više toga stane u kadar, što je zapravo i smisao takve kamere.

Slijedi par bitki i na području zooma, prvenstveno zato jer osvjetljenje nije savršeno, ali je i dalje dovoljno dobro da vidimo koliko su kamere moćne. Malo je nepravedno jer konkurencija S21 Ultri bi zapravo bila Mate 40 Pro Plus koji ima 10x optički zoom ili eventualno P50 Pro Plus koji tek treba doći, ali imao sam ovaj i njega sam koristio. Bez obzira na to, rezultati su slični. Samsung očigledno bolji, no ne nužno koliko biste očekivali.I onda još jedno čudo, 50 MP ispada oštrije nego 108 MP. Ali nije to uvijek tako i ne u svim situacijama. Naime, na Huaweiju imate Hi-Res opciju kojom uhvatite fotografiju u punoj 50 MP rezoluciji, ali imate i još dodatnu 50 MP AI opciju u kojoj je umjetna inteligencija uključena u priču. U tom slučaju Huaweiju treba 2-3 sekunde da uhvati takvu fotografiju i onda zapravo dobijete malčice oštriju fotku nego sa Samsungom i njegovih 108 MP.

Pomalo iznenađujuće, ali nije ni to sad tolika prednost. Po fotografiji treba doslovno da biste stvarno znali koji je bolji. Siguran sam da će biti primjera gdje će ovo zakazati jer nema dovoljno svjetla ili se subjekti fotografiranja miču, ali svejedno smatram da je dosta zgodna funkcija za ponuditi. I što je najbolje, koristite ju iz ruke naravno, ne treba vam stativ. Softver to podrhtavanje ruku kompenzira bez greške nešto slično kao što to radi s noćnim načinom. Iskreno me čudi da Samsung nije ovako nešto ponudio.

Ultraširokokutna kamera je pak bolja na Huaweiju i u ovim uvjetima, iako je Samsungova pokriva širi kut. Jednostavno je bolja i njome možete uhvatiti ptpuno drukčiju perspektivu zahvaljujući autofokusu. Samsung vam to neće dozvoliti jer će bliži predmeti biti mutni. Ipak, njezina je puno šira pa možda to više cijenite, a samim time i u ovoj kategoriji dijelim bodove.

VIDEO

Video je pak priča za sebe i ne vjerujem koliko ova dva uređaja na ovom polju slična. Kao što sam demonstrirao u video usporedbi, povremeno je bolji Huawei, a povremeno Samsung. Primjerice, u snimci zalaska sunca, Huawei ima manje šuma ili ga možda vještije skriva zahvaljujući softveru. Ultra pak ima mogućnost snimanja videa u 8k rezoluciji što je 4 puta veća rezolucija od 4k. Naravno, ne treba očekivati da će automatski i svaka snimka imati 4 puta više detalja jer to jednostavno ne funkcionira baš tako, iako bi teoretski trebalo. Premali su ti senzori u smartfonima i koriste vrlo agresivne algoritme za kompresiju video zapisa.

Svejedno, Samsung definitivno raspolaže s više detalja, ali Huawei nerijetko ima bolji dinamički raspon, pogotovo kad su u pitanju svjetliji dijelovi slike. Obama uređajima možete snimati vrlo kvalitetne videe koristeći i telefoto kamere, što možete iskoristiti u, siguran sam, dosta situacija. Nema jasnog pobjednika jer povremeno je bolji Samsung, a povremeno Huawei. Oba imaju dovoljno veliku rezoluciju senzora da iskoriste samo najmanju porciju za hvatanje 4k videa.

YouTube je popeglao sav šum na videima, a to je otprilike ono što možete očekivati od kvalitete dignete li bilo kakav video na Facebook, Instagram ili slično. Možda čak i lošije. Za sve kućne snimke poslužit će vas oba uređaja i vjerujem da ćete imati vrlo kvalitetno zabilježene uspomene.

Bez obzira na sve, osobno bih radije Samsung koristio za video snimanje i zato njemu ovdje dajem bod.

SELFIE

A za selfije bih radije izabrao Huawei. Preko noći ne radim puno selfija i blaga prednost Samsunga s boljom prednjom bljeskalicom, točnije rečeno - zaslonom koji vas osvijetli, a koja je na Huaweiju očajna (ne znam kako i zašto), vrlo brzo iščezne preko dana kad Huawei jednostavno hvata širi kadar. Usporedbe radi, Huaweijeva selfie kamera otprilike hvata jednako širok kut koliko i njegova ultraširokokutna kamera, a to je po meni ključna stavka kod selfija.Ne toliko oštrina, jer ne želite gledati svaki prištić na licu, premda je i ona važna, ali mogućnost da vas puno više stane u kadar možda je možda podcijenjena, pogotovo u ovo doba kad želite pokazati kako se ipak pridržavate epidemioloških mjera. Ipak ja ju cijenim više od svega, jer u svemu ostalom su izrazito slični.

I videe snimaju u sličnoj kvaliteti tako da ćete se vrlo lijepo vidjeti na storyjima na Instagramu, ili na video pozivu. U konačnici, bod za Huawei.

BATERIJA I PUNJENJE


Samsung ima očiglednu prednost u većem kapacitetu baterije koja iznosi 5000 mAh, a mojim načinom korištenja autonomija mu je možda malčice bolja nego Huaweijeva. Možda. U svakom slučaju oba uređaja imaju vrlo dobru autonomiju, iznadprosječnu definitivno i trebali bi vas poslužiti kroz cijeli dan bez problema. Ali u slučaju da vas ne posluže, tu kreće cipelarenje.

Jasno je da Samsung nemate čime punit dok ne kupite punjač ili iskoristite neki stari. Uz Huawei, kao što sam već i rekao u uvodu, dobivate 66W super brzi punjač. Ali recimo da ste kupili brzi punjač za Samsung, primjerice 65W Huaweijev punjač kojeg ja savjetujem, jer taj najbrže puni što je moguće veliku većinu smartfona, tj. gotovo sve koje sam isprobao do sad. Iznimka je Mate 40 Pro koji se puni malčice brže , što je i razumljivo.

I sad hipotetska situacija. Žuri vam se i imate 10 minuta, a nemate više baterije. Samsung će se za to vrijeme napuniti na 18%, a Huawei na 34%. Za pola sata, Huawei je skoro pun, odnosno na 87%, a Samsung na svega 54%. 15 minuta kasnije i Huawei je pun, a Samsungu će za to trebati još 45 minuta.

Toliko je velika razlika u brzini punjenja da se Mate 40 Pro od 0-100% brže napuni bežično, nego Samsung žično. Ili ako hoćete žično, Huawei se brže napuni od 0-100% nego Samsung od 50% do 100%.

No šanse su da većina vas puni uređaj samo preko noći i da će im oba uređaja bez problema izdržati cijeli dan, tako da ova prednost ne vrijedi nužno za sve. Svejedno, smatram da je Samsung mogao i trebao bolje i zato bod ovdje dajem Huaweiju.

ZAKLJUČAK
Na kraju gledajući bodovnu listu, tu su negdje. Ipak, Samsung ima veliku prednost kad je softver u pitanju, a to je ono što Huawei jednostavno ne može tako lako nadoknaditi.

Može se živjeti i s Huaweijem i to bez ikakvih problema, a što sam dokazao već nekoliko puta. Danas lakše nego početkom godine, a s vremenom vjerujem da će se ta razlika smanjiti na minimum, baš kao što je Samsung smanjio razliku u kamerama u odnosu na lanjsku generaciju kamera ugrađenu u Huawei. No dolazi novi P50 Pro s vjerujem još boljim senzorom i kamerama, šanse su ponovno bez Googleovih servisa. Naravno, sve Googleove servise (Gmail, YouTube, Maps, Drive...) na Huaweiju i dalje možete koristiti preko weba, a sam Gmail možete definirati i u Huaweijevom e-mail klijentu ili eventualno preko Outlooka, s obzirom da Microsoft, za razliku od Googlea, ima licencu am. ministarstva trgovine za suradnju s Huaweijem. Jedino što će vam možda nedostajati je Google Pay.

Vjerujem da ste kroz ovu usporedbu shvatili koliko dva potpuno različita pristupa u konačnici daju vrlo slične rezultate. Zanimljivo je gledati ovakve borbe i vidjeti kako se nose jedan s drugim, a još će zanimljivije biti vidjeti što nam novije generacije smartfona donose, ili uskraćuju.

Video usporedba